Οι αιμορροΐδες δεν είναι πάθηση, αλλά εμφανίζουν πάθηση!

Facebooktwitterpinterest

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να την προλάβετε εγκαίρως

 Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες δεν είναι πάθηση, αλλά φυσιολογικό μέρος της ανατομίας του σώματος. Υπάρχουν στο εσωτερικό του πρωκτού για προληπτικούς και ρυθμιστικούς λόγους. Αλλιώς θα παθαίναμε διαρροή και ακράτεια.

Πρόβλημα εμφανίζουν όταν ερεθίζονται και πρήζονται εξαιτίας κάποιων καταστάσεων που σχετίζονται με τον τρόπο διατροφής, ζωής… και υγιεινής! Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι οι εξής:

  • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Η κληρονομική προδιάθεση
  • Η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία
  • Οι δύσκολες και επίπονες εργασίες
  • Η παρατεταμένη ορθοστασία
  • Η εγκυμοσύνη
  • Η ελλιπής υγιεινή της περιοχής του πρωκτού

Όταν οι αιμορροΐδες ερεθίζονται και πρήζονται, τότε κάνουμε λόγο για αιμορροϊδοπάθεια.

 

Πως μπορώ να προλάβω την εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας;

Βασική προϋπόθεση για την πρόληψη της αιμορροϊδοπάθειας είναι η σωστή και πλούσια σε ίνες διατροφή, πέρα βέβαια από την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που αναφέρονται παραπάνω. Χρειαζόμαστε φυτικές ίνες σε καθημερινή βάση: Οι γυναίκες 25 γρ φυτικών ινών την ημέρα και οι άντρες περίπου 35 γρ. Ο μέσος άνθρωπος όμως λαμβάνει πολύ λιγότερη ποσότητα φυτικών ινών, περίπου 15 γρ ημερησίως.

Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε ίνες, διατηρείτε τα κόπρανα μαλακά ώστε να διευκολύνεται η αποβολή τους χωρίς ιδιαίτερη πίεση και το άδειασμα του εντέρου να γίνεται χωρίς την καταβολή έντονης προσπάθειας. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα συνιστάται να πίνετε περίπου 10 ποτήρια νερό (ή και παραπάνω) κάθε μέρα.

Όσο για τις τροφές που πρέπει να καταναλώνετε ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας με τα τρόφιμα και την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. (Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.proctoclinic.gr/metra-prolipsis/diatrofi-me-polles-ines

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΡΙΔΑ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Δημητριακά ολικής άλεσης 3/4 κούπας 18.5 γρ
Μαυρομάτικα Φασόλια 1 κούπα 15 γρ
Μπιζέλια 1 κούπα 16.3 γρ
Μπρόκολο 1 κούπα 5.1 γρ
Δημητριακά βρώμης 3/4 κούπας 14.7 γρ
Φάβα μαγειρεμένη 1 κούπα 9.9 γρ
Αχλάδι 4.7 γρ
Μήλο 3.6 γρ
Σταφίδες 1/2 κούπα 7.6 γρ
Φιστίκια 1/2 κούπα 6.1 γρ
Αμύγδαλα 1/2 κούπα 5.5 γρ

Σε γενικές γραμμές η διατροφή σας πρέπει να περιέχει δημητριακά, φρούτα, όσπρια, ρύζι αναποφλοίωτο, ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τσάι, καφέδες, ξηρούς καρπούς και άφθονο νερό.

Τα παραπάνω τρόφιμα πρέπει να τα εντάξετε στη διατροφή σας για να προλαμβάνετε την εμφάνιση αιμορροΐδων αλλά πρέπει και να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας σε περιόδους έξαρσης της πάθησης διότι ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα ενδέχεται να σας προκαλέσουν φούσκωμα, διάρροια ή να ερεθίσουν ακόμη περισσότερο το έντερο.

Σε περίπτωση, πάντως, που έχετε εμφανίσει αιμορροϊδοπάθεια, η αντιμετώπισή της δεν πρέπει να αμελείται. Είτε συντηρητικά -με φαρμακευτική αγωγή- είτε παρεμβατικά -με χρήση Laser (με τη σύγχρονη μέθοδο της αιμορροϊδοπλαστικής (βλ. αιμορροΐδες Θεραπεία με laser), η θεραπεία της μπορεί να προχωρήσει άμεσα και χωρίς παρενέργειες.

pappas

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΠΡΩΚΤΟΛΟΓΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Παν. Αθηνών

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.