Έρπης: Πώς θα τον προλάβετε πριν επανεμφανιστεί ξανά…
Σίγουρα θα γνωρίζετε τις κλασικές συμβουλές για να προστατευθείτε από τον έρπητα. Γνωρίζετε, όμως, πώς μπορείτε να προλάβετε μία πιθανή υποτροπή του;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη μέσα τους τον ιό, το στρες, οι ιώσεις και η έκθεση στον ήλιο (ο ήλιος προκαλεί ανοσοκαταστολή του δέρματος) μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση υποτροπών.
Ειδικά για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β φαίνεται να λειτουργούν προληπτικά, αφού αποδεδειγμένα ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον έρπητα ζωστήρα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη (και στη χώρα μας) κυκλοφορεί το προληπτικό εμβόλιο Zostavax το οποίο έχει λάβει έγκριση χορήγησης σε άτομα 50 ετών και άνω και πραγματοποιείται σε μία δόση.
Και αν τελικά εμφανιστεί;
– Στον επιχείλιο έρπητα, η θεραπεία περιορίζεται στην τοπική εφαρμογή μιας αντιβιοτικής αλοιφής ή λίγου οινοπνεύματος.
– Στις περιπτώσεις πρωτολοίμωξης λαμβάνονται αντι-ιικά φάρμακα (ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη) από το στόμα, τα οποία δεν εκριζώνουν τον ιό αλλά βοηθούν στο να περάσει πιο εύκολα το επεισόδιο.
– Στον έρπητα γεννητικών οργάνων χορηγείται τοπική θεραπεία με κάποια αντιβιοτική αλοιφή και μόνο στην περίπτωση πρωτολοίμωξης ή σοβαρής υποτροπής γίνεται χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων από το στόμα.
– Στην περίπτωση κατασταλτικής θεραπείας σε άτομα με πολύ συχνές (κάθε μήνα) υποτροπές έρπητα των γεννητικών οργάνων χορηγούνται διάφορα αντι-ιικά σχήματα σε καθημερινή βάση επί ένα εξάμηνο ή έναν χρόνο.
– Στον έρπητα ζωστήρα χορηγούνται αντι-ιικά σε διάφορα σχήματα και δόσεις, ενώ για τα άτομα με την επώδυνη μεθερπητική νευραλγία χορηγούνται παυσίπονα.