Συνήθως εμφανίζονται μετά από κάποια ιογενή λοίμωξη (ίωση-κρύωμα) και διαρκούν σχεδόν όσο και η ίωση. Οι ιοί βρίσκονται μέσα στο σάλιο και τα δάκρυα και μεταφέρονται με την κοινή χρήση αντικειμένων (ποτήρια, πετσέτες, μολύβια, πληκτρολόγιο υπολογιστή, πόμολα πορτών) ή τα σταγονίδια που εκτοξεύονται κατά τον βήχα ή το πτέρνισμα και τα φιλιά. Οι απλές αντιοβιοτικές κρέμες και αλοιφές βοηθούν στην επούλωσή τους.
Τριχωτή γλώσσα
Αυτή η εντυπωσιακή εικόνα είναι συνήθως ανώδυνη και προκαλείται όταν υπερπλάσσονται οι τριχοειδείς θηλές της γλώσσας (μεγαλώνουν οι μικρές τρίχες στην επιφάνεια της γλώσσας) με αποτέλεσμα να εγκλωβίζουν μικρόβια που δημιουργούν την τριχωτή και σκουρόχρωμη εμφάνιση. Η αιτία μπορεί να είναι το κάπνισμα, η κακή στοματική υγιεινή, η μειωμένη παραγωγή σάλιου, η υπερκατανάλωση καφέ ή ακόμα και κάποια φάρμακα. Η θεραπεία τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει καλή στοματική υγιεινή και βούρτσισμα της γλώσσας με μαλακή βούρτσα ή ειδικό ξέστρο (που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της οδοντόβουρτσας) και διακοπή του καπνίσματος.
Μυκητίαση γλώσσας
Η μυκητίαση της γλώσσας συνήθως είναι πιο συχνή σε άτομα που χρησιμοποιούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εισπνεόμενα (spray από το στόμα για το άσθμα) ή δεν ξεπλένουν στο στόμα και την γλώσσα μετά τη χρήση τους. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα όπως συμβαίνει εκείνους/ες που πάσχουν από σαγκχαρώδη διαβήτη ή μετά από λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει στην αντιμετώπισή της.
Άφθες γλώσσας – χειλέων
Η ακριβής αιτία αυτών των μικρών, επώδυνων αλλοιώσεων της στοματικής κοιλότητας δεν είναι γνωστή. Πολλές φορές εμφανίζονται μετά από ιογενείς λοιμώξεις, στα πλαίσια ορμονικών διαταραχών ή έλλειψης βιταμινών και σε περιόδους έντονου άγχους (stress). Συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες και αντιμετωπίζονται με παυσίπονα στοματικά διαλύματα ή αλοιφές-κρέμες.
Γεωγραφική γλώσσα
Όταν λείπουν οι τριχοειδείς θηλές σε κάποια σημεία της γλώσσας, τότε δημιουργείται αυτή η χαρακτηριστική ανομοιογενής εικόνα που μοιάζει με διαφορετικές χώρες σε χάρτη γεωγραφίας (ή σαν γρασίδι διαφορετικά κουρεμένο). Οι περιοχές αυτές (μπαλώματα) μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται από φορά σε φορά σε διαφορετικά σημεία της γλώσσας, και μόνο σε λίγες περιπτώσεις προκαλούν πόνο και ερεθισμό όταν τρώμε ξινές ή αλμυρές τροφές και χρειάζονται αγωγή.
Ομαλός λειχήνας
Είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση που αφορά συνήθως την γλώσσα (μπορεί όμως να εμφανίζεται όμως και στα χείλη ή τα ούλα), κυρίως μετά από κάποια ίωση, μετά από την λήψη φαρμάκων, μετά από κάποιο τραυματισμό στην στοματική κοιλότητα ή σε περιόδους άγχους. Έχει την μορφή είτε περιγεγραμμένης βλάβης είτε μιας εικόνας με διάχυτες λευκωπές και κόκκινες κηλίδες. Τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από έντονο πόνο που μπορεί να περιορίζει ακόμα και την λήψη τροφής, οπότε χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση.
Λευκοπλακία
Με τον όρο λευκοπλακία περιγράφουμε μια λευκωπή περιοχή στη γλώσσα, στα χείλη ή στα ούλα, με την μορφή ταινίας ή επίπεδης πλάκας που δημιουργείται από αντίδραση σε μια χρόνια φλεγμονή, όπως είναι ο τραυματισμός από τεχνητή οδοντοσοιχία (μασέλα) ή κάποιο δόντι, και ο ερεθισμός από το κάπνισμα. Αν και τις περισσότερες φορές η λευκοπλακία δεν προκαλεί συμπτώματα και είναι ανώδυνη, όταν οι αλλοιώσεις επιμένουν για περισσότερο από 2 εβδομάδες, χρειάζεται να ελεγχθούν οπωσδήποτε από τον Ιατρό σας.
Ίνωμα παρειάς
Η εμφάνισή του είναι συνήθως σαν μια μικρή κύστη στα ούλα και δημιουργείται μετά από τραυματισμό ή φλεγμονή σε κάποιο μικρό σιελογόνο αδένα, όπως σε δάγκωμα για παράδειγμα του ούλου κατά τη μάσηση. Τις περισσότερες φορές δεν μεγαλώνει περισσότερο από το μέγεθος που έχει όταν το ανακαλύπτουμε, αλλά επειδή μπορεί να προκαλέσει μικρά προβλήματα ή δυσκολία στην κατάποση (αίσθηση ξένου σώματος), καλό θα είναι να εξετάζεται.
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.