Σταγόνες που χαρίζουν νυχτερινή όραση;
Φανταστείτε ένα κόσμο όπου θα μπορούσατε πολύ εύκολα να βλέπετε μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, σχεδόν με την ίδια ευκολία που βλέπετε και στο φως. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για όσους δουλεύουν σε ομάδες διάσωσης ή σε σκοτεινό περιβάλλον, αλλά και για όσους απολαμβάνουν τις βραδινές πεζοπορίες.
Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά το εν λόγω εγχείρημα δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.
Η ομάδα των ανεξάρτητων ερευνητών, Science for the Masses αποφάσισε να επιχειρήσει να παρασκευάσει ειδικές σταγόνες για τα μάτια που θα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της “Νυχτερινής τύφλωσης”, μια κατάσταση που καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους να δουν σε χαμηλό φωτισμό.
Η ομάδα διεξήγαγε ένα πείραμα στην Καλιφόρνια και ο άντρας που τις χρησιμοποίησε κατάφερε μετά από μια ώρα να εντοπίσει στο σκοτάδι αντικείμενα στο μέγεθος παλάμης τα οποία είχαν τουλάχιστον δέκα μέτρα απόσταση από αυτόν.
Το πείραμα συνεχίστηκε στο δάσος μαζί με τέσσερις ακόμη ανθρώπους που δεν είχαν κάνει χρήση των σταγόνων.Οι ερευνητές ζήτησαν από την ομάδα να διασκορπιστεί και στην συνέχεια ο καθένας κλήθηκε να αναγνωρίσει τους υπόλοιπους από απόσταση 50 μέτρων. Ο Gabriel Licina που είχε δοκιμάσει τις σταγόνες κατάφερε να τους αναγνωρίσει όλους με εγκυρότητα 100% ενώ οι υπόλοιποι είχαν ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 30%. Το επόμενο πρωί η επίδραση των σταγόνων είχε περάσει και η όραση του Licina είχε επανέλθει στο κανονικό.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές διεξήγαγαν το συγκεκριμένο πείραμα για ερευνητικούς σκοπούς και ακόμη δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο οι συγκεκριμένες σταγόνες είναι ασφαλείς για τα μάτια, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Μια ουσία που προσελκύει περισσότερο φως στα μάτια θα μπορούσε να προκαλέσει κυτταρική βλάβη, οπότε δεν συνίσταται η συχνή χρήση.
Η ουσία που χρησιμοποιείται στα σκευάσματα που θεραπεύουν τη “Νυχτερινή τύφλωση” χρησιμοποιήθηκε σαν βοήθημα όρασης ανθρώπων που έχουν κανονική όραση και συνδυάστηκε με μια σειρά άλλων ουσιών για το διάλυμα που δοκιμάστηκε. Οι ερευνητές παρασκεύασαν ένα διάλυμα που αποτελείται από χημική χλωρίνη e6 (CE6), ινσουλίνη και διμεθυλοσουλφοξείδιο (DMSO). Το CE6 είναι η χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νυχτερινής τύφλωσης καθώς και για ορισμένες θεραπείες κατά του καρκίνου. Η ουσία αυτή συναντάται σε μερικά ψάρια του αλμυρού νερού, σε φύκια και σε μερικά φυτά. Η ινσουλίνη και το DMSO είναι οι ουσίες που διευκολύνουν την απορρόφηση του CE6 από το μάτι.
Η ερευνητική ομάδα δήλωσε πως ο Licina δεν εμφάνισε καμία παρενέργεια ακόμα και 20 μέρες μετά το πέρας του πειράματος, παρόλα αυτά δεν είναι έτοιμοι να δημοσιεύσουν επίσημα αποτελέσματα, σκοπεύουν όμως να συνεχίσουν τα πειράματα. Απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η ασφάλεια της φόρμουλας και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί το αν θα είναι εξίσου αποτελεσματική για όλους.