Διήμερο εκδηλώσεων στη Γενεύη για το Μ. Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
Το διήμερο 27-28 Απριλίου οργανώθηκαν τρεις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) αλλά και γενικότερα της χώρας μας. Ας ξεκινήσουμε όμως την ιστορία από την αρχή.
Όλα ξεκινούν τον Οκτώβριο του 2014. Ο καθηγητής μουσικής του λυκείου Philippe Girard παρακολουθώντας ένα ρεπορτάζ της δημόσιας Ελβετικής τηλεόρασης για το ΜΚΙΕ και ακούει για πρώτη φορά τις τραγικές επιπτώσεις από τα μνημόνια στην υγεία. Όντας λάτρης της Ελλάδας συγκλονίζεται και αποφασίζει να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Την επόμενη μέρα το συζητά με τους συναδέλφους του στο σχολείο και τους προτείνει να οργανώσουν μια εκδήλωση για το ΜΚΙΕ και για την Ελλάδα. Αποφασίζουν να παρουσιάσει η χορωδία των μαθητών του σχολείου το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη στο Victoria Hall της Γενεύης. Αρχίζουν τις πρόβες οι οποίες διαρκούν ενάμιση χρόνο περίπου, γιατί θέλουν να το παρουσιάσουν στα Ελληνικά. Μας ενημερώνουν για αυτή την εκδήλωση τον Νοέμβριο του 2014. Από τότε έχουν ορίσει την ημερομηνία: 27 Απριλίου 2016.
Όταν το ακούμε μας φαντάζει πολύ μακρινό. Σχεδόν το ξεχνούμε μέσα στη δίνη των καθημερινών γεγονότων και μέσα στην ένταση του καθημερινού αγώνα. Εκείνοι όμως όλοι τους δουλεύουν σχεδόν κάθε μέρα για αυτή την εκδήλωση.
Απρίλιος 2016 – μέσα σε δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν τρείς σημαντικές εκδηλώσεις:
1)Victoria Hall, «AΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Μ. Θεοδωράκης.
Μια μουσική παράσταση από το δημόσιο λύκειο College Sessure de Geneve στο Victoria Hall, με το «AΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» του Μ. Θεοδωράκη προς τιμήν του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού!
Η μουσική εκδήλωση με το Άξιον Εστί από τη χορωδία του σχολείου ήταν μια πραγματική μυσταγωγία. Το Victoria Hall ασφυκτικά γεμάτο, 1600 οι θεατές και άλλοι 300 τουλάχιστον από έξω που δεν κατάφεραν να βρουν θέση. Το άρωμα της Ελλάδας κατέκλυσε όλη τη μεγαλοπρεπή αίθουσα, όχι μόνο από τη θεϊκή μουσική και τα τραγούδια του Μίκη και τους στίχους του Ελύτη, αλλά και από τους 1600 στη μεγάλη πλειοψηφία Ελβετούς που συνεχώς τραγουδούσαν, χειροκροτούσαν και αρκετοί δάκρυζαν. (εδώ θα δείτε ένα μικρό δείγμα από την συναυλία https://www.facebook.com/dr.vichas/videos/1034197393334435/ )
Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν διαβάστηκε, πριν αρχίσει η ορχήστρα, από το Γ ιώργο Βήχα στα Ελληνικά και ακολούθησε στα Γαλλικά από τον Philippe Girard, μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη. Απόλυτη σιωπή για λίγα λεπτά και μετά δονήθηκε όλη η αίθουσα από το δυνατό χειροκρότημα και την έκδηλη συγκίνηση του κόσμου.
Όταν τελείωσε η συναυλία ένα παρατεταμένο ρυθμικό χειροκρότημα διάρκειας 10 λεπτών έφερε και πάλι στη σκηνή τον μαέστρο και το σολίστα και όταν ξαναείπαν το »Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» σείστηκε στην κυριολεξία το Victoria Hall.
Η αγάπη και η αλληλεγγύη του Ελβετικού λαού συγκλονιστική. Μας ζήτησαν να μεταφέρουμε στη πατρίδα το μήνυμα: εμείς δεν λησμονάμε την Ελλάδα!
Στην ομιλία στο λύκειο το αμφιθέατρο του σχολείου ήταν γεμάτο και ενώ ήταν προαιρετική η παρακολούθηση της , το ενδιαφέρον όλων των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας ήταν μεγάλο. Επικρατούσε απόλυτη ησυχία και το πιο εντυπωσιακό από όλα ήταν οι πολλές και εύστοχες ερωτήσεις στο τέλος που έγιναν αφορμή για μια όμορφη και ουσιαστική συζήτηση.
Κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις:
– γιατί η κυβέρνηση δεν απελευθερώνει την υγεία από τη λιτότητα αφού έχουν ήδη καταγραφεί αυτές οι καταστροφικές επιπτώσεις;
– πως αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις το ΜΚΙΕ όλα αυτά τα χρόνια;
– που πηγαίνουν τα χρήματα και δεν τα δίνουν στην υγεία;
– αυτή η κατάσταση που μας περιγράψατε ισοδυναμεί για την Ελλάδα με έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Ποιά η γνώμη σας για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τα δεσμά της ΕΕ;
– πώς είναι δυνατόν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα να συμβαίνουν όλα αυτά και να μην αντιδρά καμιά Ευρωπαϊκή κυβέρνηση;
Η ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης εξελίχθηκε σε μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση με την συνομιλήτρια του εθελοντή γιατρού μας Γιώργου Βήχα, την καθηγήτρια διεθνούς δικαίου με εξειδίκευση στα θέματα υγείας Stefanie Dragon.
Η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε βασικά σε δύο σημεία, στον όρο γενοκτονία ο οποίος της φάνηκε υπερβολικός και διαφώνησε, και αμφισβήτησε επίσης πώς τα μέτρα λιτότητας στην υγεία είναι μνημονιακές δεσμεύσεις.
Στην ομιλία του εκπροσώπου μας Γιώργου Βήχα, που προηγήθηκε της δικής της, ετέθησαν συγκεκριμένα επιχειρήματα βάσει των οποίων αυτό που συμβαίνει στην υγεία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΟΗΕ, συνιστά γενοκτονία.
Εκείνη στην ομιλία της που ακολούθησε χωρίς να παραθέσει κανένα επιχείρημα, απλώς διαφώνησε. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Γιώργος Βήχας επανέφερε τον όρο γενοκτονία και της ζήτησε να στηρίξει τη διαφωνία της με επιχειρήματα. Απάντησε πως το βασικό και μοναδικό της επιχείρημα ως νομικός ήταν πως για να χαρακτηριστεί γενοκτονία πρέπει να υπάρχει πρόθεση από αυτόν που επιβάλει αυτά τα μέτρα να προκαλέσει τις επιπτώσεις που περιγράφει ο ΟΗΕ.
» Δηλαδή » την ρώτησε ο Γιώργος Βήχας, » αν αποδείξουμε πως υπάρχει πρόθεση σαν νομικός μας λέτε πως είναι γενοκτονία αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα; »
» Ναι» απάντησε.
Και τότε συμπλήρωσε ο γιατρός μας: » Για πείτε μου, πως εξηγείτε το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως μετά από πέντε χρόνια μέτρων λιτότητας στην υγεία και ενώ γνωρίζουν τόσο οι Ελληνικές κυβερνήσεις όσο και η Τρόικα πώς αυτό επέφερε ολέθριες επιπτώσεις στους δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας, αυτοί συνεχίζουν και τα εφαρμόζουν; Αυτό κατά τη γνώμη σας δεν δείχνει πρόθεση;» Ακολούθησε σιωπή. Σχετικά με εάν είναι ή όχι γραμμένο στα μνημόνια οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην υγεία τα τελευταία χρόνια, της αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα και τότε εκείνη είπε το εξής καταπληκτικό: «Δεν γνωρίζω αυτά που λέτε, γιατί δεν έχω διαβάσει τα μνημόνια».
Ανάμεσα σε αυτά, ανέφερε και πως η Ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει μια λεπτομερή ανάλυση όλων των επιπτώσεων στην υγεία και να είχε προσφύγει τόσο στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, όσο και στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Και όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να πετύχει κατά τη γνώμη της με αυτό, απάντησε: «Το ερώτημα δεν είναι τι θα μπορούσε να πετύχει, το ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνει«.
Δύο είναι τα σημαντικά συμπεράσματα από την ομιλία στο Πανεπιστήμιο:
Στην πρώτη δημόσια αντιπαράθεση με νομικό, εκείνη δεν μπόρεσε να καταρρίψει τα επιχειρήματα περί γενοκτονίας, το αντίθετο μάλιστα. Επίσης, το ακροατήριο φεύγοντας είχε πειστεί πως η λιτότητα σκοτώνει και πως στην Ελλάδα επιβάλλονται πολιτικές απάνθρωπες, έξω από κάθε διεθνές δίκαιο και λογική.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com