Εξι κανόνες για ασφαλή κολύμβηση στην πισίνα
Μυκητιάσεις, δερματικές παθήσεις και αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της υπερχλωρίωσης είναι οι συνηθέστερες ενοχλήσεις.
Στο μυαλό των περισσοτέρων είναι συνδεδεμένες με τη χαλάρωση των καλοκαιρινών διακοπών και την πολυτέλεια των ακριβών ξενοδοχείων. Ο λόγος για τις πισίνες, οι οποίες ελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες εν μέσω οικονομικής κρίσης, καθώς τα ταξίδια εκτός πόλης έχουν καταστεί για πολλούς απρόσιτα.
Τα ήρεμα νερά συχνά ξεγελούν και αρκετοί ξεχνούν ότι η κολύμβηση απαγορεύεται αυστηρά μετά το φαγητό. Οι μυκητιάσεις, ορισμένες δερματικές παθήσεις και αναπνευστικά προβλήματα λόγω υπερχλωρίωσης είναι οι συνηθέστερες ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κολυμβητές της πισίνας. Ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες θεωρούνται τα παιδιά, οι έγκυες, οι ασθενείς σε χημειοθεραπεία ή οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ηλικιωμένοι.
Η ασφαλής χρήση της πισίνας προϋποθέτει, σύμφωνα με τους γιατρούς, την τήρηση των παρακάτω κανόνων:
1 Μην κολυμπάτε ποτέ σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δυόμισι ωρών μετά την κατανάλωση φαγητού ή αλκοολούχων ποτών. Το γεμάτο στομάχι αναγκάζει την καρδιά να εργαστεί εντατικά ώστε να συνεχίσει την πέψη και παράλληλα να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η πρόκληση λιποθυμικού επεισοδίου. Η λιποθυμία συνιστά σοβαρή αιτία πνιγμού. Αντιθέτως δεν ενδείκνυται ούτε η κολύμβηση με άδειο στομάχι καθώς κάτι τέτοιο εξαντλεί τον οργανισμό.
2 Προστατεύστε τα μάτια σας με ειδικά γυαλιά ή μάσκα κολύμβησης ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο επιπεφυκίτιδας. Συχνά το νερό της πισίνας προκαλεί τσούξιμο και κοκκίνισμα στα μάτια μαζί με υπέρμετρη έκκριση δακρύων ως αλλεργική αντίδραση στο χλώριο ή ως λοίμωξη εάν το νερό δεν έχει καθαριστεί επαρκώς.
Προσέξτε ιδιαίτερα τους μικρούς κολυμβητές
3 Μην αφήνετε ποτέ χωρίς επιτήρηση τα παιδιά στις πισίνες, αφού σύμφωνα με τις στατιστικές τα περισσότερα ατυχήματα στο νερό γίνονται στα ρηχά. Μην αφήνετε τα παιδιά να μπαίνουν στις πισίνες φορώντας αντηλιακό γαλάκτωμα ή οποιαδήποτε άλλη κρέμα και χωρίς να έχουν κάνει ντους. Η συχνή κολύμβηση σε χλωριωμένη πισίνα εγκυμονεί κινδύνους για τους πνεύμονες των παιδιών. Προτιμήστε, εάν υπάρχει η δυνατότητα, πισίνες με θαλασσινό νερό.
4 Μην πίνετε ποτέ το νερό της πισίνας και κάνετε ντους πριν και μετά την κολύμβηση. Σύμφωνα με έρευνες, τα ανθρώπινα απόβλητα μεταφέρονται στο νερό της πισίνας εάν δεν έχουμε κάνει ντους με σαπούνι πριν βουτήξουμε σε αυτήν, ακόμη και αν υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες στο σώμα. Ετσι κάθε είδος λοίμωξης μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ακόμη και αν τα επίπεδα χλωρίου στην πισίνα είναι επαρκή, χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για να «σκοτωθεί» το βακτήριο E. Coli, περίπου 16 λεπτά για να ελεγχθεί ο ιός της ηπατίτιδας Α, περίπου 45 λεπτά για να σκοτωθεί το παράσιτο Γιάρδα και περισσότερες από 10 ημέρες για να εξοντωθεί το παράσιτο Κρυπτοσπορίδιο. Για να αποφύγετε τη μετάδοση ασθενειών πλύνετε τα χέρια σας αν χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα ή αν αλλάξετε πάνες σε μωρό πριν μπείτε στην πισίνα.
5 Ρωτήστε αν η πισίνα στην οποία θα κολυμπήσετε απολυμαίνεται με χλώριο ή όζον. Με την οζονοποίηση -εφόσον εφαρμοστεί σωστά και δεν μείνει καθόλου όζον στο νερό- θανατώνονται τα μικρόβια χωρίς να επηρεάζονται η γεύση, η οσμή και η διαύγεια του νερού. Το χλώριο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στον φάρυγγα, στους πνεύμονες, στα αυτιά, ακόμη και στη γλώσσα ή στα δόντια. Σε περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί χλώριο, ελλοχεύει ο κίνδυνος ρινίτιδας, βήχα και βρογχοσπασμών λόγω των χλωραμινών, δηλαδή των ουσιών που σχηματίζονται από το χλώριο σε συνδυασμό με την αμμωνία και τα παράγωγά της που περιέχονται στα ούρα και στον ιδρώτα.
6 Αποφύγετε τις πισίνες αν έχετε ευαισθησία σε δερματικές παθήσεις. Παρότι οι ψευδομονάδες εξουδετερώνονται από το χλώριο, αυτές μπορεί να επιβιώσουν όταν το νερό είναι ζεστό ή όταν η χλωρίωση δεν είναι επαρκής. Οι ψευδομονάδες προκαλούν δερματίτιδες με εξανθήματα και φαγούρα. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα στα σημεία του σώματος που καλύπτονται από το μαγιό, καθώς εκεί το νερό ακουμπά για περισσότερη ώρα στο δέρμα.