Ενημερώσου για το διαβήτη και τη θεραπεία του.
Σχετικά με το Διαβήτη
Ο διαβήτης είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Ενώ συχνά διαγιγνώσκεται σε άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, τα κλασικά συμπτώματα είναι:
- Πολυδιψία.
- Πολυουρία.
- Απώλεια βάρους.
- Πολυφαγία.
Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει το διαβήτη με μια εξέταση αίματος. Συγκεκριμένα διάγνωση του διαβήτη τίθεται όταν ο ασθενής παρουσιάζει:
- Τιμή γλυκόζης νηστείας ≥ 126 mg/dl ή
- Τιμή γλυκόζης ≥ 200 mg/dl σε τυχαίο δείγμα αίματος και συμπτώματα διαβήτη (πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, ανεξήγητη απώλεια βάρους κ.λ.π.) ή
- Τιμή γλυκόζης πλάσματος ≥ 200 mg/dl 2 ώρες μετά τη λήψη 75 γραμμαρίων γλυκόζης από το στόμα μετά από ολονύκτια νηστεία («καμπύλη σακχάρου») ή
- Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) ≥ 6,5%.
Καλό είναι να επαναλαμβάνεται η εξέταση αίματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση όταν το αποτέλεσμα είναι οριακό.
Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα;
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να βλάψουν τα όργανα του σώματος και να προκαλέσουν βλάβη των ιστών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές, όπως η βλάβη των νεύρων, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερική αγγειακή νόσο (προκαλώντας πόνο στα κάτω άκρα και έλκη στα πόδια), καταρράκτη, απώλεια της όρασης και νεφρική βλάβη. Η αυξημένη γλυκόζη αίματος περνά μέσω των νεφρών στα ούρα και προκαλεί μια αύξηση του όγκου των ούρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δίψα. Παρόλο που η γλυκόζη είναι υψηλή στο αίμα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παροχή ενέργειας στα κύτταρα του σώματος. Αυτοί είναι οι λόγοι οι ασθενείς με ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη μπορεί να χάσουν βάρος («λιμοκτονία εν μέσω αφθονίας”).
Γιατί οι διαβητικοί συχνά παρουσιάζουν αυξημένη τιμή σακχάρου νηστείας το πρωί, χωρίς να έχουν φάει κατά τη διάρκεια της νύχτας;
Η αύξηση του σακχάρου αίματος μετά τα γεύματα προέρχεται κυρίως από τους υδατάνθρακες στη διατροφή. Ωστόσο, το σάκχαρο αίματος νηστείας (το επίπεδο της γλυκόζης που μετράται το πρωί πριν από το πρωινό, μετά από μια ολονύκτια νηστεία) προέρχεται από το ήπαρ. Το ήπαρ αποθηκεύει τα σάκχαρα των τροφών με τη μορφή ενός πολυσακχαρίτη (γλυκογόνο). Κατά τη διάρκεια της νύχτας το ήπαρ απελευθερώνει σταδιακά γλυκόζη (που γίνεται διαθέσιμη όταν το γλυκογόνο διασπάται στο ήπαρ), για να αποτρέψει μια μεγάλη πτώση του σακχάρου αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, ο διαβητικός όπως δεν μπορεί να ελέγξει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από τα γεύματα, έτσι δεν μπορεί να ελέγξει και την αύξηση του σακχάρου, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη ζάχαρη που απελευθερώνεται από το συκώτι. Υπάρχουν φάρμακα (χάπια ή ινσουλίνη) για να ελέγξουν την αύξηση του σακχάρου νηστείας και μετά τα γεύματα.
Άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη
Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 είναι συχνά (αλλά όχι πάντα) υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και μπορεί να παρουσιάζουν άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση («υπέρταση») και υψηλή χοληστερόλη. Ο συνδυασμός του ανεπαρκώς ελεγχόμενου διαβήτη, μαζί με την κακώς ελεγχόμενη υπέρταση και με την υψηλή χοληστερόλη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αγγειακής βλάβης (εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, περιφερική αγγειακή νόσο). Το κάπνισμα τσιγάρων, το οποίο συνδέεται επίσης με την αγγειακή βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές, ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους με διαβήτη.