Ανδρική Υπογονιμότητα: Υπάρχει λύση!
Σήμερα η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σειρά μεθόδων.
Έτσι με τη κατάλληλη θεραπεία, οι νέοι γονείς μπορούν να αποκτήσουν παιδί.
Οπως δείχνουν οι στατιστικές στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των σπερματοζωαρίων λιγοστεύει καθημερινά με ανησυχητικό ρυθμό. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, ο αριθμός των αγοριών που γεννιούνται με ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια Οι επισημάνσεις αυτές έγινα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Σεμιναρίου Aspis II, που έγινε στην Κω. Σύμφωνα λοιπόν με του επιστήμονες, για τη μείωση του σπέρματος ευθύνονται ορισμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν σήμερα στο περιβάλλον (π.χ. οι διοξίνες, το DDT κ.ά.), ενώ οι ορμονικές θεραπείες, στις οποίες υποβάλλονται οι γυναίκες για να εμποδίσουν μια αποβολή, μπορεί να οδηγήσουν σε ανατομικές ανωμαλίες των νεογέννητων.
Σήμα κινδύνου
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο βιολόγος-εμβρυολόγος Δρ Ευστάθιος Νικολαρόπουλος: «Το πιο πιθανό αίτιο για την υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του σπέρματος, που διαπιστώθηκε σε δείγμα ανδρών από την περιοχή της Αθήνας το διάστημα 1977-1993, είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος». Όμως παρόμοιες ανακοινώσεις έγιναν και για μελέτες που έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί στη Δανία, την Αγγλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Οι επιστήμονες μάλιστα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το ρυθμό μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων, που ετησίως φτάνει του 2,1%. Αν η συγκεκριμένη μείωση συνεχιστεί, θεωρητικά τουλάχιστον, σε 50 χρόνια δεν θα υπάρχουν καθόλου σπερματοζωάρια! «Ευτυχώς σήμερα το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί χάρη στις προόδους των μεθόδων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τέτοιες μέθοδοι είναι η βιοψία όρχεων (TESE) και η τεχνική της μικροχειρουργικής του ωαρίου (ICSI), με τις οποίες επιτυγχάνονται γονιμοποιήσεις και κυήσεις σε ικανοποιητικά ποσοστά».
Θετικά αποτελέσματα
Ένα στα 8 ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Το 30% αυτών των περιπτώσεων ξεκινάει από τον άνδρα, άλλο ένα 40% οφείλεται στη γυναίκα, και υπάρχει και ένα ποσοστό 30% όπου, ενώ ιατρικά δεν εντοπίζεται καμία βλάβη, το ζευγάρι δεν μπορεί ν” αποκτήσει παιδί. Όμως σ” ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, η κατάλληλη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής οδηγεί σε εγκυμοσύνη πάνω από το 60% των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Σε τι οφείλεται
Το σπερμοδιάγραμμα είναι μια πολύ απλή εξέταση, με την οποία ελέγχεται η γονιμότητα του άνδρα. Αν το σπερμοδιάγραμμα αποδειχτεί «παθολογικό», τότε πρέπει να γίνουν άλλες εξετάσεις, ώστε να διαγνωστεί η συγκεκριμένη αιτία της στειρότητας, που μπορεί να οφείλεται :
1. Σε εκ γενετής ανωμαλίες των χρωμοσωμάτων.
2. Σε ενδοκρινολογικές διαταραχές: η φυσιολογική λειτουργία του όρχεως για την παραγωγή σπερματοζωαρίων εξαρτάται από τη φυσιολογική λειτουργία του υποθαλάμου, της υπόφυσης και της αρμονικής συνεργασίας τους. Έτσι, οποιαδήποτε διαταραχή στον άξονα «υποθάλαμος-υπόφυση-όρχις» μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή ώριμων σπερματοζωαρίων.
3. Σε ανατομικές βλάβες, όπως δυσπλασίες των γεννητικών οργάνων (π.χ. ατροφικοί όρχεις), διαταραχές στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ολιγοσπερμία η ασθενοσπερμία κ.ά.
4.Σε χρήση φαρμάκων, αλκοόλ και καπνού, σε υπερβολικό στρες καθώς και σε αλλεργικούς παράγοντες ή ασθένειες.