Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας
Η 25η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και κάθε χρόνο τέτοια μέρα φορείς υγείας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν το κοινό για μία πολύ σοβαρή νόσο που “χτυπάει” αδιακρίτως ακόμα και από σχετικά μικρή ηλικία.
Το φετινό μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας που είναι αφιερωμένη στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι το hashtag με τον τίτλο #strongerthanMS. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο προσπαθούν μέσα από προσωπικές τους ιστορίες και εμπειρίες να μοιραστούν το πώς είναι να ζει κανείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση (Multiple Sclerosis – MS), όπως επίσης ονομάζεται, και το πώς καταφέρνουν αν εξακολουθούν να απολαμβάνουν την ζωή τους, παρά τις δυσκολίες που υψώνει καθημερινά η ασθένεια.
Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία σοβαρή ασθένεια εκφύλισης/αδρανοποίησης του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού (κεντρικό νευρικό σύστημα).
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει το προστατευτικό περίβλημα (μυελίνη) που καλύπτει τις νευρικές ίνες και προκαλεί προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και το υπόλοιπου σώματος. Τελικά, η ασθένεια καταστρέφει τα νεύρα και αυτό έχει ολική επίπτωση στο σώμα και τα όργανα του ασθενούς.
Τα συμπτώματα της ΣΚΠ διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από το μέγεθος της βλάβης των νεύρων τα οποία έχει πλήξει η νόσος. Μερικοί άνθρωποι με σοβαρή ΣΚΠ μπορεί να χάσουν την ικανότητα να περπατούν, ενώ άλλοι όχι. Επίσης κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν μεγάλες περιόδους ύφεσης χωρίς νέα συμπτώματα.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν τροποποιούν την πορεία της νόσου και συμβάλλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο και από περίοδο σε περίοδο της ασθένειας ανάλογα με την τοποθεσία των προσβεβλημένων νευρικών ινών. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μούδιασμα, ή αδυναμία σε ένα ή περισσότερα άκρα, συνήθως στην μία πλευρά του σώματος κάθε φορά, ή στα πόδια και τον κορμό
- Μερική, ή ολική απώλεια της όρασης, συνήθως στο ένα μάτι κάθε φορά, η οποία συνοδεύεται συχνά και με πόνο κατά την κίνηση των ματιών
- Παρατεταμένη διπλωπία
- Μούδιασμα, ή πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος
- Αίσθηση σαν μικρό ηλεκτροσόκ, που ο ασθενής την βιώνει με ορισμένες κινήσεις του αυχένα, ειδικά κατά την κάμψη του αυχένα προς τα εμπρός (αυτό το σύμπτωμα ονομάζεται και σημάδι Lhermitte)
- Τρέμουλο, έλλειψη συντονισμού, ή ασταθές βάδισμα
- Μπερδεμένη ομιλία
- Κούραση
- Ζαλάδα
- Προβλήματα με την λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης
Πορεία της νόσου
Οι περισσότεροι άνθρωποι με Σκήρυνση Κατά Πλάκας έχουν μια “υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα” πορεία της νόσου. Βιώνουν περιόδους με νέα συμπτώματα, ή υποτροπές σε παλαιότερα, τα οποία εκδηλώνονται επί μέρες, ή εβδομάδες κάθε φορά και τα οποία συνήθως βελτιώνονται μερικώς ή πλήρως μετά από λίγο καιρό. Αυτές οι υποτροπές ακολουθούνται από περιόδους ύφεσης της νόσου, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μήνες, ή ακόμη και χρόνια.
Μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να επιδεινώσουν προσωρινά τα συμπτώματα της ΣΚΠ, αλλά δεν θεωρούνται υποτροπές της νόσου.
Περίπου το 60-70% των ατόμων με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΣΚΠ τελικά αναπτύσσει μια σταθερή εξέλιξη των συμπτωμάτων, με ή χωρίς περιόδους ύφεσης, που είναι γνωστή ως δευτερογενής προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η επιδείνωση των συμπτωμάτων συνήθως περιλαμβάνει προβλήματα με την κινητικότητα και το περπάτημα. Ο ρυθμός εξέλιξης της νόσου ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ατόμων με δευτερογενή προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Μερικοί άνθρωποι με ΣΚΠ βιώνουν μια σταδιακή έναρξη και σταθερή εξέλιξη των συμπτωμάτων χωρίς υποτροπές. Αυτό είναι γνωστό ως πρωταρχική προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Πηγή: iatropedia.gr