Το SIMPONI® (golimumab) επιδεικνύει υψηλότερα ποσοστά παραμονής στη θεραπευτική αγωγή σε ασθενείς με -σχετιζόμενες με το ανοσοποιητικό- ρευματικές νόσους
Τα υψηλότερα ποσοστά παραμονής στη θεραπεία πιθανώς να σχετίζονται με χαμηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης .
Η εταιρεία MSD, (Merck & Co., Inc., Kenilworth, NJ, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς), ανακοίνωσε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων μίας αναδρομικής ανάλυσης της μελέτης ενός μεγάλου μητρώου δεδομένων συνταγογράφησης στη Σουηδία, στην οποία καταγράφηκαν τα πραγματικά ποσοστά παραμονής στη θεραπεία σε ασθενείς με -σχετιζόμενες με το ανοσοποιητικό- ρευματικές νόσους, οι οποίοι έλαβαν αγωγή για πρώτη φορά με διάφορους υποδόριους αναστολείς του TNF-alpha (SC-TNFi).
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 4,903 ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα (αναφερόμενες ως σχετιζόμενες με το ανοσοποιητικό ρευματικές νόσους).
Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι ασθενείς που δεν είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία με SC-TNFi και ξεκίνησαν θεραπευτική αγωγή με golimumab στη Σουηδία, είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά παραμονής στην αγωγή σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με adalimumab ή etanercept.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις που διεξήχθησαν, οι εκτιμήσεις επιβίωσης κατά Kaplan-Meier στα τρία έτη ήταν 40% με το golimumab, έναντι 33% με το adalimumab και 39% με το golimumab έναντι 29% με το etanercept.
Η μελέτη επίσης κατέδειξε ότι η ολοκλήρωση της θεραπείας με SC-TNFi πιθανώς σχετίζεται με χαμηλότερο κόστος χρησιμοποίησης των πόρων της υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο περιλαμβάνει την εξειδικευμένη εξωνοσοκομειακή φροντίδα, την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και τη φαρμακευτική αγωγή με τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARD).
“Η μελέτη αυτή κατέδειξε, στην πράξη, ότι σε ασθενείς με -σχετιζόμενες με το ανοσοποιητικό- ρευματικές νόσους χωρίς προηγούμενη θεραπεία με SC–TNFi, με το Simponi παρατηρήθηκαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά παραμονής στη θεραπεία σε σύγκριση με το Humira και το Enbrel. Τα ευρήματα αυτά είναι υποστηρικτικά των υφιστάμενων μακροπρόθεσμων δεδομένων για ολοκλήρωση της θεραπείας με το Simponi”, δηλώνει ο Sumesh Kachroo, Διευθυντής Ερευνών της MSD και συγγραφέας της δημοσίευσης του σουηδικού μητρώου.
Καθώς τα ποσοστά παραμονής στη θεραπεία που παρατηρήθηκαν με όλες τις φαρμακευτικές αγωγές στη μελέτη ήταν χαμηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν στις κλινικές δοκιμές, οι συγγραφείς της μελέτης υποδεικνύουν την ανάγκη για δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (προμηθευτή, ασθενή, αγοραστή, παρασκευαστή) για ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχο την αύξηση των ποσοστών αυτών στην κλινική πρακτική και κατ’ επέκταση τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων.
Επιδράσεις της μη παραμονής στη θεραπεία στο κόστος HCRU
Ο δευτερογενής στόχος της μελέτης ήταν η περιγραφή των δυνητικών επιδράσεων της μη παραμονής στη θεραπεία στο κόστος HCRU.
Η ανάλυση του κόστους διεξήχθη σε μία υποκατηγορία ασθενών με τουλάχιστον 24 μήνες παρακολούθησης και στρωματοποιήθηκαν βάσει του καθεστώτος παραμονής στη θεραπεία στους 12 μήνες μετά την έναρξή της.
Οι ασθενείς οι οποίοι συμμορφώθηκαν με τη θεραπεία στους 12 μήνες επέφεραν χαμηλότερο κόστος HCRU (μη περιλαμβανομένων των DMARD) από ότι οι ασθενείς οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν τη θεραπεία για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με μέσο όρο 1,574 ευρώ υψηλότερο κόστος για τους ασθενείς που δεν ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, λαμβανομένης υπόψη της διαφοράς του κόστους πριν από την έναρξη της θεραπείας.
“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που καταδεικνύει πως η ολοκλήρωση της θεραπείας με SC–TNFi πιθανώς να σχετίζεται με ανάλογη αντιστάθμιση του κόστους”, εξηγεί ο Sumesh Kachroo.”