Κακώσεις σπονδυλικής στήλης-νωτιαίου μυελού
Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης είναι σημαντικό κεφάλαιο στη νευροτραυματιολογία λόγω του συνεπαγόμενου κινδύνου μόνιμης βλάβης νωτιαίου μυελού.
Ο νωτιαίος μυελός είναι ένα κρίσιμο ανατομικό μόριο, ο τραυματισμός του οποίου οδηγεί τον ασθενή σε μερική ή ολική μόνιμη αναπηρία, για αυτό έχει ύψιστη σημασία η προστασία της σπονδυλικής στήλης μετά το ατύχημα, με τεχνικές ακινητοποιήσης-σταθεροποιήσης.
Η βαρύτητα της κάκωσης σχετίζεται με την εντόπιση, το είδος της και τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης. Η πτώση αντικειμένου στο κεφάλι, η προσγείωση με το κεφάλι ή στους γλουτούς, προκαλεί συμπιεστικό ή εκρηκτικό κάταγμα, το οποίο μπορεί να είναι:
- Σταθερό, εφόσον δεν υπάρχει συνδεσμική ή δισκική κάκωση ή κάταγμα των σπονδυλικών τόξων
- Ασταθές, όταν συνυπάρχει ρήξη οπίσθιου επιμήκη συνδέσμου με κάταγμα των οστικών δομών του σπονδύλου και απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση.
Σε άμεσα πλήγματα της σπονδυλικής στήλης ή σε κακώσεις μετά από υψηλή επιτάχυνση και απότομη επιβράδυνση (πτώση από ύψος ή τροχαίο ατύχημα) η βίαιη υπερέκταση ή υπέρκαμψη σε συνδυασμό με στροφικές δυνάμεις προκαλούν πολλαπλές κακώσεις στα οστικά, αρθρικά και συνδεσμικά στοιχεία και άμεσο μερικό ή ολικό τραυματισμό νωτιαίου μυελού.
Απαιτείται άμεση ακινητοποίηση με κηδεμόνα αυχένος όταν διαπιστώνεται άλγος σε ΑΜΣΣ, νευρολογικά συμπτώματα ή όταν η εξέταση είναι αδύνατη (κώμα). Η διάγνωση τίθεται με κλινική εξέταση, ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία. Τα άτομα με πλήρη μόνιμη νευρολογική βλάβη πάνω από το επίπεδο του Α7 παραμένουν ολικώς εξαρτημένα από το περιβάλλον τους.
Σε βλάβες κάτω από αυτό το επίπεδο, η κίνηση του βραχίονα, πήχη και καρπού επιτρέπουν τη μερική αυτοεξυπηρέτηση με μεταφορά προς και από το αμαξίδιο.
Απαιτείται μεγάλη στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και συνεισφορά από την πολιτεία για την ικανοποιητικότερη δυνατή επανένταξη τους στην κοινωνία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΕΣΙΔΗΣ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ