Eλλειψη σιδήρου και διατροφή
Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο συνηθισμένη έλλειψη ιχνοστοιχείου στον οργανισμό. Αφορά και άτομα στην παιδική ηλικία αλλά και ενήλικες . Γυναίκες σε εμμηνόπαυση, έφηβοι σε ανάπτυξη αποτελούν ευπαθείς ομάδες και έχουν περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε έλλειψη σιδήρου. Σχετίζεται με κακή διατροφή, ή με μη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο ή ακόμα και σε μη σωστή απορρόφηση.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ
• Κρεατικά όπως μοσχαρίσιο κρέας ,συκώτι ,χοιρινό, αρνί ,γαλοπούλα, κοτόπουλο
• Θαλασσινά ,μύδια στρείδια, χταπόδι, σουπιές
• Λιπαρά ψάρια
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
• Δημητριακά
• Όσπρια , φακές, φασολάκια
• Σουσάμι, λιαστές ντομάτες.
TIPS
• :Φροντίστε να καταναλώνετε μαζί με τα γεύματα βιταμίνη C η οποία συμβάλλει στην καλή απορρόφηση του σιδήρου. Προτιμήστε φυσικούς χυμούς πορτοκάλι και συνοδέψτε τα γεύματα σας με λεμόνι.
• Aποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο με καφέ, τσάι η κόκκινο κρασί λόγω της περιεκτικότητας τους σε τανίνες που μειώνουν την απορρόφηση.
Η έλλειψη σιδήρου έχει ως αποτέλεσμα
κόπωση
ναυτία
αδύναμα νύχια και μαλλιά, τριχόπτωση,
αδυναμία,
μειώνει την άμυνα του οργανισμού,
προκαλεί ταχυπαλμία,
δυσπεψία,
καθυστέρηση της ανάπτυξης σε παιδιά και εφήβους.
Συστήνεται αν παρατηρείτε τα παραπάνω συμπτώματα να προβείτε σε αιματολογικές εξετάσει για μέτρηση της αιμοσφαιρίνης και μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας να χορηγηθεί κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου.
Άρτεμις Ζερδελή,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος