Ελιές, σπίλοι δέρματος ,αντιμετώπιση!
Οι ελιές δέρματος ή σπίλοι δέρματος είναι ένα θέμα που απασχολεί συχνά. Από την άποψη ότι δεν «πειράζουμε» τις ελιές ( σπίλους ) μέχρι την άποψη ότι πρέπει να βγάλουμε κάθε ελιά που έχουμε στο σώμα ή στο πρόσωπό μας, η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.
Υπάρχουν ενδείξεις,δηλαδή συγκεκριμένα στοιχεία τόσο από το ιστορικό του ατόμου, όσο και από την κλινική εξέταση του σπίλου, που μας κατευθύνουν όσο αφορά την αντιμετώπιση. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες τις ελιές δέρματος.Σε αυτούς που αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά δεν έχουν καμία επικυνδινότητα και σε αυτούς που έχουν κάποια στοιχεία που δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρόβλημα υγείας.Την αξιολόγηση αυτή την κάνει ο γιατρός και επιλέγει και τον τρόπο αντιμετώπισης.
Οι σπίλοι ή ελιές που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι «αθώοι» σπίλοι και τους αντιμετωπίζουμε με κατ’ εφαπτομένη εκτομή και Φωτοπηξία (ή κρυοπηξία).Δεν χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω εξετάσεις (ιστολογική εξέταση κτλ.).Η μέθοδος είναι απλή,γίνεται στο Ιατρείο με τοπική αναισθησία και δεν αφήνει σημάδι (ουλή).
Οι σπίλοι που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.Γίνεται ατρακτοειδής εκτομή και συρραφή.Ο σπίλος πρέπει να σταλεί για ιστολογική εξέταση ώστε να γίνει η τελική διάγνωση και αν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία να γίνει.Η μέθοδος αυτή γίνεται στο Ιατρείο με τοπική αναισθησία, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις όπου λόγω θέσης ή μεγέθους του σπίλου μπορεί να χρειαστεί αντιμετώπιση στην Κλινική με περιοχική ή (σπάνια) γενική αναισθησία.Γίνεται ατρακτοειδής εκτομή και συρραφή του τραύματος.Στην θέση του σπίλου θα υπάρχει σημάδι(ουλή).
Σε κάθε περίπτωση από την απλή αφαίρεση μιάς ελιάς για αισθητικούς λόγους μέχρι την έγκαιρη διάγνωση ενός μελανώματος, καλό είναι να γίνεται μία αξιολόγηση-ενημέρωση για κάθε σπίλο ή ελιά του δέρματος από τον γιατρό και να ακολουθείτε ή κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης.
Ανέστης Ισαακίδης,
Γρηγόρης Γεωργιάδης,
Πλαστικός Χειρουργός