Aυστηρό νομικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο,

Facebooktwitterpinterest

Σε σημερινή εκδήλωση που έδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), τονίστηκε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι στην χώρα μας.

Χωρίς να προχωρήσει σε ένα ανοικτό και εις βάθος διάλογο με την επιστημονική κοινότητα αλλά και την κοινότητα των χιλιάδων ατμιστών στην χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καταθέσει το πλέον αυστηρό νομικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη, απαγορεύοντας το άτμισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους και κάθε μορφής ενημέρωση για το άτμισμα και τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο Υγείας αφαιρεί από τους ενήλικους καπνιστές το δικαίωμα να ενημερωθούν για την εξέλιξη ενός προϊόντος που μπορεί να τους σώσει την ζωή και τιμωρεί τους χιλιάδες ατμιστές που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα, απαγορεύοντας την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους δημόσιους χώρους.

Σημειώνεται ότι στην Ιταλία, την Ισπανία, στην Σουηδία και στην Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται το άτμισμα στους δημόσιους χώρους και στοχευμένες μορφές ενημέρωσης των ενηλίκων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Στην Ελλάδα όμως χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική έρευνα που να μιλάει για παθητικό άτμισμα και σε αντίθεση με ότι έχουν αποφασίσει προηγμένες υγειονομικά χώρες, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο άτμισμα και στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Στην χώρα με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη, στην χώρα όπου στο κάπνισμα οφείλεται το 17% των θανάτων των ενήλικων συμπολιτών μας, ενώ το άμεσο κόστος του καπνίσματος στη χώρα μας ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ (7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας), η ελληνική πολιτεία αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται την συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον αντικαπνιστικό αγώνα.

Οι Έλληνες πολίτες όμως οφείλουν να γνωρίζουν ποιον ωφελεί η νομοθεσία αυτή γιατί είναι βέβαιο ότι δεν ωφελεί τη δημόσια υγεία.  

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.