Mέτρα προφύλαξης για τους καρδιοπαθείς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Facebooktwitterpinterest

Τα άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθειες αποτελούν ευπαθή ομάδα πληθυσμού. Είναι καλό να αποφεύγουν τις υπερβολές, ενώ επιβάλλεται να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. Οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να χρειαστεί τροποποίηση των δόσεων των φαρμάκων τους ή και αλλαγή των φαρμάκων που λαμβάνουν.

Αν ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αρτηριακή υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια, που λαμβάνουν αγωγή για την πίεση και την καρδιά, νιώσουν ζάλη, αδυναμία από τη μεγάλη πτώση της πίεσης ή έχουν πρησμένα πόδια από την αυξημένη αγγειοδιαστολή, πρέπει να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες.
Ιδιαίτερα τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, όταν η θερμοκρασία φτάνει σε υψηλά επίπεδα και τα αποβαλλόμενα υγρά δεν αναπληρώνονται, κινδυνεύουν με αφυδάτωση. Επομένως, συνίσταται η κατανάλωση ποσότητας νερού και η προσοχή στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, για να μην υπάρξουν απρόοπτα. Τόσο η κατάχρηση του αλατιού και γενικά η άστατη διατροφή προκαλούν προβλήματα σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή και είναι επιβεβλημένο να υποβάλλονται σε τακτικό προσδιορισμό της πηκτικότητας του αίματος, εφόσον οι διατροφικές αποκλίσεις είναι σημαντικές και παρατεταμένες. Γενικότερα η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους είναι κομβικής σημασίας, ιδιαίτερα αν ενυπάρχει και σακχαρώδης διαβήτης.

Σε ότι αφορά την έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται τις ώρες της μεγαλύτερης ηλιοφάνειας (μεταξύ 11 το πρωί και 4 το μεσημέρι), κυρίως στα ηλικιωμένα άτομα και σε εκείνα με σοβαρότερα καρδιολογικά προβλήματα.

Τέλος οι καρδιοπαθείς με σοβαρές αρρυθμίες (κοιλιακές αρρυθμίες -ταχυαρρυθμίες), καθώς και εκείνοι που πάσχουν από ενεργό στεφανιαία νόσο

μπορεί να κινδυνεύσουν από την απότομη επαφή με τη θάλασσα που βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να έχει συνέπεια να δημιουργηθεί σπασμός των στεφανιαίων αρτηριών, να επέλθει οξεία ισχαιμία της καρδιάς, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πόνου στο στήθος ή αρρυθμιών που μπορεί να καταστούν μεγάλος κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.

Επομένως οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να μπαίνουν στη θάλασσα σταδιακά και η κολύμβηση να γίνεται κατά μήκος της παραλίας, με επίβλεψη κάποιου κοντινού προσώπου, ενώ σημαντικό είναι να παίρνουν τα φάρμακά τους μετά το κολύμπι.

http://www.hcs.gr/

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.