Διατροφή και οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι μια μεταβολική ασθένεια των οστών. Με την πάροδο του χρόνου τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Σύμφωνα με έρευνες μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα οστεοπόρωσης και ιδιαίτερα γυναίκες .
Άτομα επιρρεπή σε προβλήματα οστεοπόρωσης είναι άτομα με έλλειψη βιταμίνης D,άτομα με έλλειψη ασβεστίου, γυναίκες σε εμμηνόπαυση, άτομα με μειωμένη φυσική δραστηριότητα, καπνιστές, άτομα με οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας,όσοι καταναλώνουν πολύ αλκoόλ. Όσον αφορά το διατροφικό κομμάτι τα απαραίτητα συστατικά που προφυλάσσουν και έχουν ευεργετική δράση είναι βιταμίνη D,το ασβέστιο και ο φώσφορος.Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αυτά τα συστατικά από την παιδική κιόλας ηλικία αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για την οστεοπόρωση.
ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D:γαλακτοκομικά προϊόντα, τόνος σολομός, κρόκος αυγού, μανιτάρια, σαρδέλες και σωστή πρόσληψη ηλιακής ενέργειας
ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ: γαλακτοκομικά προϊόντα, αμύγδαλα, ψάρια ,μπρόκολο λάχανο, γαρίδες
ΠΗΓΕΣ ΦΩΣΦΩΡΟΥ: ξηροί καρποί φασόλια γάλα μύδια συκώτι σολομός ,πουλερικά,φακές. ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης,σουσάμι,ηλιόσποροι
ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D : 600 διεθνείς μονάδες την ημέρα για υγιείς ενήλικους – 800 για ανθρώπους 71 ετών και άνω
ΗΜΕΣΗΣΙΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ:800mg.Για άτομα από 11-25 ετών ,γυναίκες μετά τη εμμηνόπαυση και έγγυες ή θηλάζουσες συστήνονται 1200mg.
HΜΕΡΗΣΙΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΦΩΣΦΩΡΟΥ:700mg Η υγεία των οστών χτίζεται από την παιδική κιόλας ηλικία καθώς το ασβέστιο τοποθετείται από τότε στα οστά. Γερά οστά χτίζονται και με άσκηση τουλάχιστον μισή ώρα ημερησίως. Αποφύγετε καφέ και αλκοόλ.
Άρτεμις Ζερδελή.
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος