Η ρεσβερατρόλη και η πτεροστιλβένη αυξάνει την πνευματική απόδοση

Facebooktwitterpinterest

Οι πολυφαινολικές ενώσεις ρεσβερατρόλη και πτεροστιλβένη έχουν μελετηθεί στο μέγιστο για τις αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους δράσεις και για την ιδιότητα τους να βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου και των λιπιδίων του αίματος.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε δύο καταξιωμένα επιστημονικά περιοδικά (Neurobiology of Aging και Nutritional Biochemistry) αναφέρουν ότι και οι δύο χημικές ενώσεις δρουν ως ισχυροί εγκέφαλο-τονωτικοί παράγοντες, ενισχύουν τη γνωστική και διανοητική λειτουργία μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο πολλών μορφών άνοιας.

Η πτεροστιλβένη και η ρεσβερατρόλη είναι δύο χημικά παρόμοιες ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι και οι δύο ενώσεις παίζουν σπουδαίο ρόλο στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα (7 στις 10 πιο κοινές παθήσεις που οδηγούν σε θάνατο σχετίζονται με φλεγμονή).

Χρησιμοποιώντας ποντικούς ως πειραματόζωα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι εν λόγω ενώσεις αυξάνουν την παραγωγή του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα IGF-I, ο οποίος προωθεί την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και των νευρώνων στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Διαπίστωσαν έτσι ότι η καθημερινή ή η συχνή πρόσληψη ρεσβερατρόλης- πτεροστιλβένης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της μνήμης, τη γνωστική και διανοητική λειτουργία και να μειώσει τον κίνδυνο των συνοδευόμενων με το γήρας διανοητικών εκπτώσεων.

Για μέγιστα αποτελέσματα, οι ειδικοί συστήνουν την καθημερινή πρόσληψη 25-50 mg ρεσβερατρόλης- πτεροστιλβένης, κάτι που σίγουρα είναι λίγο αδύνατον να γίνει μόνο μέσω της διατροφής (για να πάρετε 25 mg ρεσβερατρόλης θα χρειαστείτε περίπου 18-20 ποτήρια κόκκινο κρασί ή περίπου 14 κιλά φιστίκια!). Παρ’ όλα αυτά, αν καταναλώνετε συχνά τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις δύο ουσίες, ακόμη και αν δεν καλύπτετε τα 25 mg που συστήνουν οι επιστήμονες, θα επωφεληθείτε κατά κόρον από τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία. Αν πάλι ενδιαφέρεστε για την 100% κάλυψη της προτεινόμενης δοσολογίας των 25 mg τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε συμπληρώματα διατροφής. Στο εμπόριο θα βρείτε συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης- πτεροστιλβένης σε πολύ καλή τιμή.

Τρόφιμα που θεωρούνται καλές πηγές ρεσβερατρόλης- πτεροστιλβένης είναι: τα σταφύλια (ειδικά τα κόκκινα), το κόκκινο κρασί, τα φιστίκια, το ρόδι, τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα.

 Χρήστος Θασίτης,
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, 

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.