“2nd World Congress on Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research”
20-23 October, 2016, Sparta
Στη Γενετική, στην ενεργό και υγιή γήρανση, αλλά και στην πνευματική ευεξία θα εστιάσει το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Γενετική, Γηριατρική και την Έρευνα νευροεκφυλιστικών νόσων, 2nd World Congress “GeNeDis 2016″ με τίτλο ‘Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research’ που θα πραγματοποιηθεί στην Σπάρτη , 20-23 Οκτωβρίου 2016.
Αναγνωρισμένοι ερευνητές από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στα σύγχρονα και δημοφιλή επιστημονικά πεδία της Γενετικής, της Γηριατρικής και της Νευροεπιστήμης. Ανάμεσα τους είναι ο κορυφαίος Έλληνας νευροεπιστήμονας της διασποράς Γιώργος Παξινός, από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ, που «χαρτογράφησε» τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο δρ. Παντελεήμων Γιαννακόπουλος, διευθυντής των τμημάτων Ψυχιατρικής και Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γενεύης και καθηγητής στα πανεπιστήμια Γενεύης και Λοζάνης, που έχει πραγματοποιήσει μια μακρά ερευνητική πορεία στο εσωτερικό του ανθρώπου και ο Έλληνας νευροεπιστήμονας Δημήτριος Καπόγιαννης, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, που πριν δυο χρόνια «τάραξε» τα νερά της νευροεπιστήμης παρουσιάζοντας, για πρώτη φορά, στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στην Ουάσιγκτον ένα τεστ διάγνωσης με 100% ακρίβεια της νόσου Αλτσχάιμερ.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχουν επίσης ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, που εδώ και χρόνια «χτίζει» τις μελέτες του, εστιάζοντας στους μοριακούς μηχανισμούς του νεκρωτικού κυτταρικού θανάτου κατά τον νευροεκφυλισμό και τη γήρανση, ο δρ. Θεόδωρος Αρβανίτης, που θεωρείται εξπέρ στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας και ηγείται του Institute of Digital Healthcare του πανεπιστημίου του Warwick στη Μ. Βρετανία, ο Επίκουρος καθηγητής Νευρογενετικής της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Χρήστος Γιαπιτζάκης, ο επιστήμονας που ταυτοποίησε το DNA του υπεύθυνου παράγοντα για το λοιμό των Αθηνών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, από σκελετικό υλικό που βρέθηκε σε μαζικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας, στον Κεραμεικό, αλλά και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, ο οποίος υπήρξε ο συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος Long Lasting Memories («Αναμνήσεις Διαρκείας»), που βασίζεται σε τεχνολογίες διαδικτύου και που προσφέρει μία ενοποιημένη λύση για την πρόληψη της νοητικής εξασθένισης και την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και ευεξίας ατόμων στην τρίτη ηλικία.
Ανάμεσα στα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι: Γηριατρική, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, άνοια, εγκεφαλικές διαταραχές, RNA και ασθένειες, διαταραχές ύπνου, Bιοψυχιατρική και ψυχιατρικές ασθένειες, Νευροαπεικόνιση, Κλινική Νευροφυσιολογία και φυσιολογία του εγκεφάλου, Γονιδιωματική και Ηλεκτροφυσιολογία, Κλινική Γενετική και Γονιδιωματική, Συστημική Βιολογία, επεξεργασία σήματος σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, Βιοϊατρική επεξεργασία κειμένου, Γονιδιωματική Μηχανική, Υπολογιστική Βιολογία, Επιγενετική Υπολογιστική, Έρευνα και ανάπτυξη βλαστοκυττάρων, Κυτταρική θεραπεία, Βιοδείκτες και διαγνωστική ανθρώπινων ασθενειών μέσω αυτών, ανάλυση της γονιδιακής έκφρασης, Nευροφαρμακολογία και Φαρμακογενετική, διαγνωστικά πρωτόκολλα και δοκιμές, καθώς και Νανοτεχνολογία.
Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν τους παραπάνω τομείς ξεκινώντας από την πρόοδο στο ερευνητικό πεδίο και τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, μέχρι τη κλινική πράξη και τις φαρμακευτικές εφαρμογές.
Το Genedis 2016 είναι ένα διεθνές επιστημονικό γεγονός το οποίο δεν πρέπει να το χάσουν όσοι εμπλέκονται με την Ιατρική και την Έρευνα, ενώ φοιτητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια(workshops)που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Ένα μοναδικό πρόγραμμα κοινωνικών εκδηλώσεων θα πλαισιώσει τη διοργάνωση, το οποίο ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει μουσικά events με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, όπως είναι η Ελληνίδα σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και ο συνθέτης του αισθαντικού ποιητή Κ. Καβάφη δρ. Αθανάσιος Σίμογλου, που έρχεται από τη Στουτγάρδη ειδικά για την εκδήλωση, καθώς και περιηγήσεις σε αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης η οποία διαθέτει μια μοναδική ιστορία. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με μια μουσική περιήγηση σε «πολιτισμικά λιμάνια» των λαών της νότιας Ευρώπης από τον γνωστό συνθέτη Μάριο Στρόφαλη και το κουαρτέτο του.
Επιστήμονες, γιατροί, φοιτητές, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι, εταιρείες είναι όλοι ευπρόσδεκτοι στο 2nd World Congress “GeNeDis 2016″ με τίτλο ‘Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research’.
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.genedis.eu
Οργάνωση:
(1) Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, (BiHELab), Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
http://bihelab.di.ionio.gr/
(2) Εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης (CMODLab), Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
http://di.ionio.gr/el/research/laboratories/computational-modelling-lab-cmodlab.html
(3) Τμήμα Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου
http://di.ionio.gr/en
(4) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
http://www.uop.gr/
(5) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων
http://www.teiion.gr/index.php/en.html
(6) CARGO lab, Wilfrid Laurier University, Waterloo, Ontario, Canada
http://www.cargo.wlu.ca/
(7)Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
http://www.sportmanagement.uop.gr
(8) Περιφέρεια Πελοποννήσου
http://ppel.gov.gr/
(9)Δήμος Σπάρτης
http://www.sparti.gov.gr/
To GeNeDis 2016 μεταξύ άλλων έχει την υποστήριξη των:
Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων
Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας
Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας
Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας
Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων
Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος