Μυστικά για περισσότερες βιταμίνες στη διατροφή
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να αυξήσουμε την καθημερινή κατανάλωσή τους. Παρότι όμως οι βιταμίνες ανακαλύφθηκαν πριν πολλά χρόνια, οι επιστήμονες ακόμη και σήμερα δεν έχουν “αποκωδικοποιήσει” πλήρως το ρόλο κάθε μιας από αυτές για στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Έτσι, μπορεί να γνωρίζουμε ήδη 13 είδη βιταμινών, και τις αντίστοιχες λειτουργίες τους, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα να εξερευνηθούν γύρω από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: ότι μερικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια, είναι πιο πλούσιες σε βιταμίνες συγκριτικά με άλλες. Ανακαλύψτε λοιπόν ποιές συγκεκριμένες τροφές μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό βιταμινών στη διατροφή σας!
Μήλα
Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η φλούδα των μήλων κρύβει όλες τις βιταμίνες και δεν είναι ψέματα. Η φλούδα των μήλων περιέχει ίσο αριθμό βιταμινών με την ψίχα τους. Αν και η φλούδα ζυγίζει πολύ λιγότερο από τη σάρκα του μήλου, περιέχει την ίδια ποσότητα βιταμίνης C! Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η ποσότητα βιταμίνης C διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία των μήλων. Συγκεκριμένα μπορεί να κυμαίνεται από 3 έως 34% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης!
Γάλα
Το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Η ποσότητα βιταμίνης Α έχει διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή του έτους. Το χειμώνα σημειώνει την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, αλλά την άνοιξη αυξάνεται κατά 50%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι αγελάδες την άνοιξη μπορούν να βοσκήσουν στη φύση, ενώ το χειμώνα βρίσκονται μέσα στους στάβλους και καταναλώνουν κυρίως επεξεργασμένες τροφές, γι’αυτό το λόγο και το βιολογικό γάλα από αγελάδες (ή και το κατσικίσιο/πρόβειο) ελευθέρας βοσκής έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα.
Πατάτες
Οι πατάτες περιέχουν βιταμίνη C. Όμως, η βιταμίνη παραμένει σε μεγάλη ποσότητα αμέσως μετά τη συλλογή των πατατών. Δέκα βδομάδες μετά τη συγκομιδή των πατατών η ποσότητα βιταμίνης C έχει μειωθεί κατά το μισό.
Ψάρια
Τα ψάρια περιέχουν πολλή βιταμίνη D, ειδικά ο σολομός. Δεν έχουν όλα τα μέρη του ψαριού την ίδια περιεκτικότητα βιταμινών. Η μεγαλύτερη ποσότητα βρίσκεται στο κεφάλι, ενώ η ουρά δεν περιέχει καθόλου βιταμίνη. Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την ποσότητα βιταμίνης στα ψάρια είναι η τοποθεσία στην οποία έχουν ψαρευτεί, καθώς η διατροφή του ψαριού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη. Τα ψάρια που ψαρεύονται σε ανοιχτή θάλασσα και σε πελάγη περιέχουν 10 φορές περισσότερη βιταμίνη D.
http://www.kalikardia.gr
Πηγή:
http://sciencenordic.com