Μπρόκολο!

Facebooktwitterpinterest

Τα λαχανικά με έναν εντυπωσιακό και εύγευστο τρόπο προσφέρουν ευρεία οφέλη στην υγεία σας. Το μπρόκολο δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς λαμβάνετε εκατοντάδες θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του σώματός σας.

To διατροφικό προφίλ του είναι εντυπωσιακό. Περιέχει υψηλά επίπεδα ινών (διαλυτών και αδιάλυτων), και είναι μία πλούσια πηγή βιταμίνης C. Στην πραγματικότητα, μόνο μια μερίδα 100 γραμμαρίων μπρόκολου παρέχει περισσότερο από 150% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης C, η οποία σε μεγάλες δόσεις μπορεί δυνητικά να μειώσει τη διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, σίδηρο, βιταμίνη Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, φώσφορο και φυτοθρεπτικά συστατικά. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ενώσεις που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

6 κορυφαία οφέλη του μπρόκολου

Αρθρίτιδα

Οι πρόσφατες δοκιμές σε κύτταρα, ιστούς και ποντίκια δείχνουν ότι η πλούσια σε θείο ένωση, η σουλφοραφάνη, εμποδίζει ένα καταστροφικό ένζυμο που καταστρέφει τον χόνδρο. Πιστεύεται ότι η αύξηση του μπρόκολου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή ακόμη και στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας.

Καρκίνος

Η σουλφοραφάνη στο μπρόκολο έχει επίσης αποδειχθεί ότι σκοτώνει τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα, ενώ μία άλλη ένωση, η γλυκοραφανίνη ενισχύει τα ένζυμα των κυττάρων που προστατεύουν από τη μοριακή βλάβη των καρκινικών κυττάρων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι μόνο τέσσερις μερίδες μπρόκολο την εβδομάδα μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ιστού από άνδρες που έτρωγαν μπρόκολο και διαπίστωσαν εκατοντάδες ευεργετικές αλλαγές στα γονίδια που είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Αρτηριακή πίεση και υγεία των νεφρών

Η σουλφοραφάνη στο μπρόκολο μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά την αρτηριακή σας πίεση και τη λειτουργία των νεφρών, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη στην οποία σε υπερτασικούς αρουραίους με μειωμένη νεφρική λειτουργία δόθηκε σουλφοραφάνη. Η φυσική ένωση βελτίωσε τη λειτουργία των νεφρών των αρουραίων και μείωσε την αρτηριακή πίεση τους.

Αντιγήρανση και ανοσοποιητικό σύστημα

Η σουλφοραφάνη φαίνεται επίσης να διεγείρει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών οδών άμυνας στο σώμα σας που μπορεί να μειώσει άμεσα το οξειδωτικό στρες και να επιβραδύνει την πτώση του ανοσοποιητικού σας συστήματος που συμβαίνει με το πέρας των χρόνων. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση λαχανικών που περιέχουν σουλφοραφάνη θα μπορούσε κυριολεκτικά να επιβραδύνει το άγγιγμα του χρόνου.

Υγεία της καρδιάς, ειδικά για διαβητικούς

Η σουλφοραφάνη ενθαρρύνει την παραγωγή ενζύμων που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τον αριθμό των μορίων που προκαλούν κυτταρική βλάβη, γνωστά ως δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS). Άτομα με διαβήτη είναι πιθανό μέχρι και πέντε φορές να αναπτύξουν καρδιαγγειακές ασθένειες, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και οι δύο περιπτώσεις συνδέονται με κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία. Το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μερικών ζημιών.

Πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μπρόκολου

Θα μπορούσε μια χημική ουσία στο μπρόκολο να θεραπεύσει τον αυτισμό; Η χημική ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο και άλλα λαχανικά –η σουλφοραφάνη– υπόσχεται να συμβάλλει στη βελτίωση ορισμένων συμπεριφορικών συμπτωμάτων του αυτισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μικρής κλινικής δοκιμής με επικεφαλείς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη, MD και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για τα παιδιά.

http://www.flowmagazine.gr/

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.