”Οι Ρευματοπάθειες στον 21ο αιώνα”.

Facebooktwitterpinterest

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ».

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας για τις Ρευματικές Παθήσεις, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος «ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛΕΑΝΑ» και το Σύλλογο Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων «ΙΑΣΙΣ», πραγματοποιεί ανοιχτή εκδήλωση κοινού την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, στις 17:30, στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη Σύρου, με θέμα οι ”Οι Ρευματοπάθειες στον 21ο αιώνα”.

Στην εκδήλωση αυτή, ιατροί ρευματολόγοι καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών από τη Σύρο και την Αθήνα θα αναφερθούν στα ρευματικά νοσήματα, την επίδραση στην ποιότητα ζωής και την αντιμετώπιση τους, το ρόλο του ρευματολόγου, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στις Κυκλάδες.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κύριος Απόστολος Ρουσσουνέλος, ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων κύριος Ευάγγελος Πανοηλίας καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος κύριος Παναγιώτης Τρόντζας.

 

ΟΙ ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Στην Ελλάδα οι Ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000. Από αυτούς, το 13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ 1 στα 1.000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις των ΡΠ η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ), και τα μικρόβια φαίνεται να συμβάλλουν στη παθογένεση των ΡΠ ενώ τα γονίδια παίζουν ρυθμιστικό ρόλο και όχι άμεσο ρόλο.

Στην Ελλάδα οι ΡΠ αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Οι ΡΠ προσβάλλουν όλες τις ηλικίες (όχι μόνο τους ηλικιωμένους) και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Μπορεί να έχουν εκδηλώσεις από άλλα όργανα, όπως το δέρμα, τους πνεύμονες, τα αγγεία, το αίμα, το έντερο κλπ.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης  οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.tosomasoumilaei.gr.

Παράρτημα: Πίνακας με τις Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ)

Φλεγμονώδεις Αρθρίτιδες

Περιοχικά/

Επώδυνα

Νοσήματα

Συστηματικά Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα Μεταβολικά Νοσήματα

αλλα

Νοσήματα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

 

Οστεοαρθρίτιδα

Συστηματικός

ερυθυματώδης

λύκος

Οστεοπόρωση Οικογενής Μεσογειακός πυρετός και άλλα περιοδικά  εμπύρετα σύνδρομα
Νόσος Still των ενηλίκων

Σύνδρομο

Sjögren

Νεανική ιδιοπαθής

Αρθρίτιδα

οστεονέκρωση σκληρόδερμα κληρονομικά νοσήματα του συνδετικού ιστού

σπονδυλοαρθρίτιδες

(Αγκυλοποιητική,

Ψωριασική, Αντιδραστική, Εντεροπαθητική)

Ινομυαλγία Αντι-φωσφολιπιδικό σύνδρομο Νόσος Paget Σαρκοείδωση
Σύνδρομο χρόνιου πόνου Νόσος Αδαμαντιάδη- Behcet

Αμυλοείδωση

 

Σηπτική αρθρίτιδα ενθεσίτιδα Μυοσίτιδες Υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα
Ουρική αρθρίτιδα Μηχανικός περιοχικός πόνος αγγειίτιδες Οστεομαλάκυνση

Σύνδρομα

υπερελαστικότητας

Ψευδο-ουρική αρθρίτιδα
Ρευματική πολυμυαλγία Άλλα μεταβολικά οστικά νοσήματα

 

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.