Ας φάμε… τον λωτό μας !!!
Ο λωτός, αποτελεί ένα θεσπέσιο φρούτο αλλά άγνωστο στην ελληνική κοινωνία.
Αποτελεί, ιδανική επιλογή τόσο για τους διαιτωμένους όσο και για όσους δεν ακολουθούν κάποια ιδιαίτερη – συγκεκριμένη διατροφή.
Στα 100γρ τροφής, αποδίδονται 75θερμίδες.
Βοηθάει, σε σημαντικό βαθμό όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα – μιάς και περιέχει 4.9γρ φυτικών ινών. Επίσης, να σημειωθεί ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες λόγω της αυξημένης παρουσίας των σύνθετων υδατανθράκων βοηθάει στο να ρίξει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και το ιδιαίτερα υψηλό σάκχαρο αίματος.
Καλύπτει, το 73% των ημερησίων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C – μιάς και περιέχει 44mgr βιταμίνης. Να τονισθεί, ότι συμμετέχει δραστικά στην παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη του σώματος που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας των αιμοφόρων αγγείων, το δέρμα, τα οστά και τα ζωτικά όργανα.
Επιπλέον, περιέχει σε ικανοποιητικό βαθμό τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6), φολασίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ και θειαμίνη. Να σημειωθεί, ότι η ικανοποιητικού βαθμού παρουσίας της βιταμίνη β6- βοηθάει θετικώς σημαντικά στην διάθεση του οργανισμού και στην υγεία της καρδιάς.
Ακόμη, περιέχει σε υψηλό βαθμό ποσά ορισμένων σημαντικών μετάλλων όπως χαλκός , σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, και μαγγάνιο.
Ο χαλκός, αποτελεί συμπαράγοντα για πολλά ζωτικά ένζυμα – συμπεριλαμβανομένων του κυτοχρώματος c-οξειδάσης και δισμουτάση υπεροξειδίου.
Μαζί με την υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, βοηθάει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Αρχή | Θρεπτική αξία | Ποσοστό RDA |
---|---|---|
Ενέργεια | 74 Kcal | 3,7% |
Υδατάνθρακες | 17.23 g | 13% |
Πρωτεΐνη | 2,60 g | 5% |
Σύνολο Fat | 0,10 g | 0.5% |
Χοληστερίνη | 0 mg | 0% |
Οι φυτικές ίνες | 4,9 g | 13% |
Βιταμίνες | ||
Φυλλικό οξύ | 13 μg | 3% |
Νικοτινικό οξύ | 0.400 mg | 2.5% |
Παντοθενικό οξύ | 0.377 mg | 7.5% |
Πυριδοξίνη | 0,258 mg | 20% |
Ριβοφλαβίνη | 0.220 mg | 17% |
Θειαμίνη | 0.160 mg | 13% |
βιταμίνη Α | 0 IU | 0% |
βιταμίνη C | 44 mg | 73% |
Ηλεκτρολύτες | ||
Νάτριο | 40 mg | 3% |
Κάλιο | 556 mg | 12% |
Ορυκτά | ||
Ασβέστιο | 45 mg | 4.5% |
Χαλκός | 0,257 mg | 29% |
Σίδερο | 1.16 mg | 14% |
Μαγνήσιο | 23 mg | 6% |
Μαγγάνιο | 0.261 mg | 1% |
Σελήνιο | 0,7 μg | 1% |
Ψευδάργυρος | 0,39 mg | 3,5% |
Φυτοθρεπτικά συστατικά | ||
Καροτίνη-β | 0 μg | – |
Καροτίνη-α | 0 μg | – |
Κρυπτο-ß | 0 μg | – |
λουτεΐνη, ζεαξανθίνη | 0 μg | – |
Κριαράς Νικόλαος.