3η Συνεδρία «Κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών με Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)»
ΘΕΟΔΟΥΛΗ ΑΔΑΜΑΚΙΔΟΥ, ΕΠΙΣΤ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Η εκπαίδευση και η υποστήριξη του ασθενούς με αναπνευστική πάθηση και της οικογένειάς του είναι ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο νοσηλευτής. Το ίδιο ισχύει και για την αυτοδιαχείριση του ασθενούς».
Για την ολοκληρωμένη κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών με αναπνευστικό πρόβλημα καταρτίζεται διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών όπως γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, εργοφυσιολόγοι, διατροφολόγοι και ψυχολόγοι.
Τα νέα μοντέλα που προτείνονται για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών παθήσεων προτείνουν την κατ’ οίκον φροντίδα και οι έρευνες σε ασθενείς δείχνει από την πλευρά τους υψηλό βαθμό ικανοποίησης για αυτή την προσέγγιση.
ΜΑΡΟΥΛΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΣΤ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Α’ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣ. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
«Τα ενδονοσοκομειακά προγράμματα συντήρησης αναπνευστικών ασθενών διάρκειας 12 μηνών είναι αρκετά κουραστικά για τον ασθενή και κοστοβόρα για το σύστημα υγείας » ανέφερε η κ. Βασιλοπούλου.
Η κατ’ οίκον τηλεματική αποκατάσταση σε ασθενείς με ΧΑΠ αποδείχθηκε βάσει μελέτης περισσότερο αποτελεσματική με την αποκατάσταση συνήθους ιατρικής φροντίδας που γίνεται μέσα στα νοσοκομεία.
Τα δεδομένα των ασθενών περνούσαν μέσω tablet στους θεραπευτές τους που βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των παροξύνσεων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΧΑΠ.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ, ΕΠΙΣΤ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Α’ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣ. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
Οι ασθενείς που συμμετέχουν σε προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια.
Πραγματοποιούνται ειδικές ασκήσεις που βοηθούν στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και της γενικότερης λειτουργικής ικανότητας των ασθενών με ΧΑΠ.