13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας , η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός!

Facebooktwitterpinterest

Το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας που διεξήχθει φέτος στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον παρελθόν, ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης, εξειδικευμένος στις παθήσεις μαστού, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας(ΕΕΜ) αλλά και της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας(SIS) ήταν εκεί και συμμετείχε ενεργά, αφού ήταν επίσημος ομιλητής.

Το θέμα για το οποίο μίλησε ήταν “οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού που δυνητικά μπορεί να εξαλλαγούν σε κακοήθεις”. Όπως τονίζει ο ίδιος πρόκειται για μια κατηγορία παθήσεων του μαστού που ενώ είναι καλοήθεις, κάτω από ορισμένες συνθήκες και σε ορισμένες ασθενείς μπορεί να μετεξελλιχθούν σε καρκίνο.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού η διάγνωση τους απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, σημαντική βοήθεια έχουμε από τη συμβολή της μοριακής γενετικής, τις οποίες μόνο ο μαστολόγος μπορεί να έχει.
Σημειωτέον να τονισθεί, ότι ούτε διεθνώς υπάρχει ομοφωνία ως προς την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων, δηλαδή ακόμη δεν είναι απολύτως γνωστό για όλες αυτές τις παθήσεις, ποιες θα μετεξελλιχθούν σε καρκίνο και ποιες όχι καθώς επίσης και ποια από τις γυναίκες που έχουν μια τέτοια πάθηση  πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και ποια πρέπει να είναι σε στενή παρακολούθηση.
Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι μόνο η συνεργασία των εξειδικευμένων γιατρών, σε θέματα μαστού, μπορεί να δώσει απάντηση σε παρόμοια θέματα. Έχουμε φθάσει σε σημείο να γνωρίζουμε, για ορισμένες από αυτές τις παθήσεις, ότι  ορισμένες ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αφού έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ενώ άλλες να μην υποβληθούν και να είναι σε παρακολούθηση.
Για παράδειγμα το ινοαδένωμα στο μαστό είναι γνωστό ότι δεν χρειάζεται να αφαιρείται, σε ελάχιστες όμως περιπτώσεις γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρύβει κάτι ύποπτο. Τότε λοιπόν και μόνο τότε, μια γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση.
Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης τονίζει  “Η συνεχής προσπάθεια μας είναι αφενός να διαγιγνώσκουμε μια βλάβη σε αρχικό στάδιο, όπου η ίαση είναι σχεδόν 100% και αφετέρου να μην χρειάζεται κάθε γυναίκα που έχει ένα πρόβλημα στο μαστό της να υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση”.
Αυτό λοιπόν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τακτικό ετήσιο μαστολογικό έλεγχο,  από εξειδικευμένο γιατρό.

stavrostsirigotakisΣταύρος Τσιριγωτάκης, τακτικό μέλος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ) τακτικό μέλος Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας( Senologic International Society (SIS)

www.tsirigotakis.com

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.