Μυκητιασικές Λοιμώξεις Κεντρικου Νευρικού Συστήματος
1.Καντιντίαση: ευκαιριακή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που φυσιολογικά σαπροφυτεί στο γυναικείο γεννητικό σύστημα, στο στόμα και στο γαστρεντερικό σωλήνα. Παθογόνος γίνεται όταν υπάρχει α)έκπτωση ανοσολογικής ικανότητας, β) όπου ο πολλαπλασιασμός του δεν αναστέλλεται από τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού.
Παρατηρείται κυρίως:
- Mακρά λήψη ευραίος φάσματος αντιβιοτικών ή στεροειδών
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Ενδοφλέβια λήψη ναρκωτικών
- Τραύματα ή εγκαυματα
- Ανασοκοταστολή
- Παροχετευτικές συσκευές ή καρδιακές βαλβίδες
Η προσβολή του ΚΝΣ γίνεται αιματογενώς ή κατά συνέχεια ιστού (στόμα, ώτα). Κλινικά εκδηλώνεται με μηνιγγίτιδα ή αποστήματα. (Κεφαλαλγία, πυρετός, διανοητική σύγχυση, επιληπτική κρίση).
Τα ευρήματα από το ΕΝΥ είναι μη διαγνωστικά, οι ειδικές χρώσεις για μύκητες είναι θετικές στο 50%. Σε περίπτωση παρεγχηματικής βλάβης, η διαγνωστική εξέταση εκλογής είναι η βιοψία.
Η θεραπεία είναι δύσκολή, με θνητότητα που φτάνει το 80%. Θεραπεία εκλογής που μειώνει τη θνητότητα στο 40% είναι η ενδοφλέβια χορήγηση αμφοτερικίνης β σε συνδυασμό με φθοριοκυτοκίνη.
- Ασπεργίλλωση: ευκαιριακή λοίμωξη από μύκητα που συνήθως προσλαμβάνεται με την εισπνοή. Κατά την είσοδο στον οργανισμό αποικίζει αναπνευστικό σύστημα, παρραρίνιους κόλπους, οστά βάσης κρανίου, μήνιγγες και εγκέφαλο.
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:
- Ενδοφλέβια λήψη ναρκωτικών
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Λευχαιμία
- Φυματίωση
- Παρατεταμένη λήψη ναρκωτικών
- Ανοσοκαταστολή
Η προσβολή του ΚΝΣ εμφανίζεται υπο μορφή κοκκιωμάτων και αποστημάτων. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει κεφαλαλγία, επιληπτική κρίση και εστιακά νευρολογικά ελλείμματα.
Η εργαστηριακή διερεύνηση, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία είναι υπο βοηθητικά μέσα, η τελική διάγνωση τιθεται με βιοψία παθολογικού ιστού.
Η θεραπεία συνιστάται στη χειρουργική αφαίρεση η στερεοτακτική παροχέτευση της κοιλότητας του μύκητα και ενδοφλέβια χορήγηση αμφοτερικίνης β, κακή πρόγνωση.
Γρηγοριος Κεσιδης
Νευροχειρουργός