Η θλίψη των γιορτών.

Facebooktwitterpinterest

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια περίοδος συνδεδεμένη με χαρά και ενθουσιασμό. Οι μέρες αυτές αποτελούν για τους περισσότερους ανθρώπους πηγή χαράς, ευτυχίας και συναισθηματικής ικανοποίησης.

Θεωρούνται από όλους μια ευκαιρία για ξεκούραση από τις υποχρεώσεις, από την πίεση της καθημερινότητας αλλά και η κατάλληλη περίοδος για να βρεθείς με φίλους και συγγενείς μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα ηρεμίας και αγάπης. Από την παιδική μας ηλικία μαθαίνουμε να περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα από τα Χριστούγεννα, όπως δώρα, διασκέδαση και συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα συναισθήματα θλίψης την περίοδο των εορτών συνεχώς αυξάνουν. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα, δείχνουν ότι αυτή την περίοδο οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι αυξημένες, με κορύφωση τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου.

Πως μπορεί να εξηγηθεί αυτό το φαινόμενο;

Συνήθως η περίοδος των γιορτών είναι συνυφασμένη με μια προσπάθεια απολογισμού της χρονιάς που φεύγει. Οι άνθρωποι έχοντας τώρα, περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους έρχονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και θυμούνται απογοητεύσεις, αποτυχίες και απώλειες που βίωσαν την περασμένη χρονιά. Παράλληλα, τότε συνήθως συνειδητοποιούν εντονότερα την μοναξιά τους και την έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων. Η ανάγκη τους για αγάπη και υποστήριξη από τους αγαπημένους τους εντείνεται και όταν δεν υπάρχουν άτομα στα οποία να απευθυνθούν και να στηριχθούν, τα δυσάρεστα συναισθήματα βιώνονται ακόμη εντονότερα.

Ένας επιπλέον λόγος για την μελαγχολία των γιορτών είναι η μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας εικόνες για το πώς πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα. Οι εικόνες αυτές συνήθως περιλαμβάνουν όλη την οικογένεια μαζί αγαπημένη και χαρούμενη, πλούσια γεύματα, δώρα και ατελείωτο φαγοπότι. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι, η πραγματικότητα απέχει σημαντικά σε πολλούς ανθρώπους. Όταν λοιπόν, αυτό το ιδανικό «καλούπι» που έχουμε στο μυαλό μας δεν μας βγαίνει τότε η θλίψη και η ματαίωση εμφανίζονται.

Την περίοδο των γιορτών επίσης, η απώλεια αγαπημένων προσώπων είτε λόγω θανάτου είτε λόγω χωρισμού γίνεται πιο έντονη. Οι άνθρωποι θυμούνται στιγμές που έζησαν μαζί τους και έτσι μπορεί να βιώσουν συναισθήματα μοναξιάς και απογοήτευσης.

Οι οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, είναι ένα θέμα που απασχολεί τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες, είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας. Αυτές τις γιορτινές μέρες τα έξοδα είναι αυξημένα. Πολλές οικογένειες μπορεί να μην διαθέτουν τα χρήματα για δώρα ή για να περάσουν τις γιορτές με τον τρόπο που θα ήθελαν ή συνήθιζαν. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι ίσως οι φετινές γιορτές να κρύβουν περισσότερη μελαγχολία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Τι να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα αυτές τις μέρες:

Α) Σκεφτείτε όλα όσα έχετε αποκτήσει και υπάρχουν στη ζωή σας και μην ασχολείστε με όσα δεν έχετε. Νιώστε χαρούμενος και ευγνώμων για τη ζωή σας.

Β) Περάστε τον χρόνο σας μαζί με άτομα που αγαπάτε και σας αγαπούν. Μην πιέζεστε να πάτε κάπου που δεν θέλετε ή να βρεθείτε με ανθρώπους που δεν σας κάνουν να νιώθετε άνετα.

Γ) Μην πιέζετε τον εαυτό σας να είναι χαρούμενος γιατί «πρέπει». Ποτέ κανείς δεν βίωσε συναισθήματα επειδή «πρέπει». Εκφραστείτε ελεύθερα χωρίς αυτοπεριορισμούς.

Δ) Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για την χρονιά που έρχεται.

Ε) Τέλος, προσπαθήστε να δείτε την θετική σκοπιά των πραγμάτων. Η θετική διάθεση μας προσφέρει αισιοδοξία και ελπίδα για να συνεχίσουμε, αντίθετα το να βλέπουμε τα πράγματα με αρνητική ματιά μας οδηγεί στην θλίψη και στην απαισιοδοξία.

Μαρία Βερβέρη,
Ψυχολόγος

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.