Η διατροφική αξία των ζυμαρικών
Τα ζυμαρικά είναι τρόφιμο με «κακή φήμη» επειδή θεωρούνται πλούσια πηγή υδατανθράκων, για τους οποίους πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η ένταξη όμως των ζυμαρικών στη διατροφή μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους αρκεί να ελέγχουμε την ποσότητα.
Τα οφέλη των ζυμαρικών στην υγεία
Τα ζυμαρικά είναι μια τέλεια βάση για υγιή, θρεπτικά και χορταστικά γεύματα και συνδυάζονται συστατικά όπως τα λαχανικά, τα θαλασσινά και τα ψάρια, τα μονοακόρεστα έλαια, την πλούσια σε αντιοξειδωτικά ντομάτα και πηγές πρωτεΐνης όπως τα τυριά, τα πουλερικά και το κρέας. Παρασκευάζονται από σιμιγδάλι (σκληρό σιτάρι) και νερό, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή χρωστικών ουσιών. Κάποιες ειδικές κατηγορίες ζυμαρικών περιέχουν αλάτι, αυγά, ντομάτα, σπανάκι, γάλα ενώ τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένες και οι κατηγορίες των ζυμαρικών χωρίς γλουτένη (η βασική πρωτεΐνη των δημητριακών) που απευθύνονται σε άτομα με δυσανεξία σε αυτή την ουσία.
Τι μας προσφέρουν όμως τα ζυμαρικά;
Ενέργεια: Οι υδατάνθρακες στα ζυμαρικά παρέχουν γλυκόζη, το κρίσιμο καύσιμο για τον εγκέφαλο και τους μυς μας και είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, τα οποία παρέχουν μια αργή απελευθέρωση της ενέργειας. Σε αντίθεση με τα απλά σάκχαρα που προσφέρουν μια γρήγορη ώθηση των επιπέδων γλυκόζης, τα ζυμαρικά συντελούν-και ειδικά τα ολικής και τα μαγειρεμένα al dente-στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μέσα από σχετικά χαμηλά επίπεδα θερμίδων (που εξαρτώνται πάντα από τον τρόπο μαγειρέματος και τα προστιθέμενα συστατικά και λιπαρά). Έτσι, μέσα στο 2016, ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου «Neuromed», σε δημοσίευση στο περιοδικό «Nutrition & Diabetes» και μέσα από δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες με πάνω από 23.000 ανθρώπους στην Ιταλία έδειξαν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν συνδέεται με αυξημένη παχυσαρκία, αντίθετα, μπορεί να βοηθά στο αδυνάτισμα. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους/ύψους) και μικρότερη περιφέρεια μέσης.
Υδατάνθρακες: Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τους υδατάνθρακες ως «εχθρούς», συμμέτοχους στην αύξηση του βάρους, αλλά ουσιαστικά η επιλογή του σωστού τύπου των υδατανθράκων μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Η National Pasta Association αναφέρει ότι τα ζυμαρικά είναι μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, που απελευθερώνουν ενέργεια αργά και παρέχουν επίσης στο σώμα τη γλυκόζη. Ειδικά τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως προσφέρουν περισσότερα από αυτά τα οφέλη σε σχέση με τα ζυμαρικά που είναι φτιαγμένα από άσπρο αλεύρι.
Φυτικές ίνες: Όλα τα είδη ζυμαρικών παρέχουν ίνες, αλλά οι ποικιλίες ολικής αλέσεως προσφέρουν πιο πολύ το σημαντικό αυτό θρεπτικό συστατικό. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή πέψη και την προώθηση της υγείας της καρδιάς. Η National Pasta Association αναφέρει ότι 1 φλιτζάνι ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορεί να παρέχει μέχρι και 25 τοις εκατό των ινών που χρειαζόμαστε κάθε μέρα.
Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο-αλάτι και χοληστερόλη: Τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χοληστερόλη και για αυτό είναι μια καλή διαιτητική επιλογή για άτομα με υπέρταση και υπερλιπιδαιμία. Παρέχουν μια καλή πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και αρκετών βιταμινών Β. Τα ζυμαρικά σίτου ολικής μπορεί να προσφέρουν έως και 25% των αναγκών καθημερινά σε ίνες σε κάθε μερίδα (ένα φλιτζάνι).
Φολικό οξύ & σίδηρος: Δίαιτες χαμηλές σε βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, δυσκολίες στον ύπνο, αύξηση του σωματικού βάρους και την κούραση. Τα ζυμαρικά ειδικά όταν είναι εμπλουτισμένα περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά Το φολικό οξύ και ο σίδηρος είναι συστατικά που συχνά προστίθεται σε ζυμαρικά. Μια μερίδα ξηρών ζυμαρικών παρέχει το ισοδύναμο με περίπου 100 μικρογραμμάρια φολικού οξέος, ή το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (GI): Τα ζυμαρικά έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), έτσι ώστε να μην προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Για αυτό και αποτελούν καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη.
ΠΗΓΗ: http://www.pasta-unafpa.org