Δισκοπάθεια ,Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου!
Γενικά:Η Κήλη δίσκου οσφύος (Lumbar Disk Herniation) είναι μια συχνότατη νόσος της σπονδυλικής στήλης (εν προκειμένω στην οσφυϊκή μοίρα), οφειλόμενη σε συγκεκριμένη βλάβη μεσοσπονδύλιου δίσκου, η οποία προκαλεί Οσφυαλγία
(πόνο στη μέση), Ισχιαλγία (πόνο στα κάτω άκρα) αλλά και άλλα συνοδά συμπτώματα. Πέραν της Κήλης δίσκου οσφύος, υφίστανται η Κήλη δίσκου αυχένος (Cervical Disk Herniation) και η Κήλη δίσκου θώρακος (Thoracic Disk Herniation) δηλαδή της Θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης
Αίτια: Σε γενικές γραμμές, η κήλη δίσκου οσφύος, φαίνεται να οφείλεται σε πολλαπλά αίτια όπως η κληρονομική προδιάθεση, κάποιο γονίδιο, ή γονίδια, η ηλικία, η χρόνια καταπόνηση με άρσεις βαρών, η χρόνια ορθοστασία, η χρόνια σκυφτή εργασία, οι τραυματισμοί, η διαφορετική κατασκευή και κινητικότητα σπονδύλων και δίσκων, κλπ.
Όπως έχει παρατηρηθεί στατιστικά, δεν υφίστανται όλοι οι δίσκοι κήλη δίσκου, στην ίδια αναλογία.
Ειδικά στην οσφυϊκή μοίρα, η μεγαλύτερη αναλογία κήλης δίσκου εκδηλώνεται στον Ο4-Ο5 δίσκο (ποσοστό 60%), ακολουθεί ο Ο5-Ι1 (30%) και μετά ακολουθούν και μοιράζονται το 10% οι υπόλοιποι δίσκοι. Αυτό το στατιστικό φαινόμενο εξηγείται από τις διαφορετικές πιέσεις που δέχεται κάθε δίσκος.
Επίσης, από παλαιά έχει αποδειχθεί ότι επιβαρυντικό αίτιο για δισκοπάθεια είναι και το κάπνισμα, λόγω αγγειοσύσπασης των αγγείων του δίσκου.
Συμπτώματα:
Πόνος Οσφύος (οσφυαλγία): Η οξεία Οσφυαλγία εκδηλώνεται συνήθως μετά από καταπόνηση αλλά όχι πάντα. Δεν είναι εφικτό να εντοπισθεί πάντα ένα συμβάν πυροδότησης. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν πόνο στη μέση, και ο πόνος αυτός συνήθως επιτείνεται και απλώνεται στη γύρω περιοχή με κάποιες κινήσεις όπως επίσης με το βήχα, με το γέλιο και με το φτάρνισμα.
Συχνά ο ασθενής δεν μπορεί ακόμα και να περπατήσει στραβώνει (σκολίωση) και αναγκάζεται να μείνει πολλές μέρες στο κρεβάτι.
Άλλοτε τα ενοχλήματα είναι ελαφρά και ο ασθενής μπορεί και εργάζεται κανονικά.
Πόνος Ισχιακού Νεύρου(Ισχιαλγία ή Μηραλγία): Συχνό σύμπτωμα των ασθενών είναι ο πόνος κατά μήκος κάποιας ρίζας του ισχιακού πλέγματος. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι ελαφρύς ή και αφόρητος.
Η κλασσική ισχιαλγία εμπεριέχει πέραν του πόνου και τις αισθητικές διαταραχές.
Οι Αισθητικές διαταραχές κάτω άκρων είναι μούδιασμα τύπου “σέλας αλόγου”, καυσαλγίες, μυρμηκιάσεις, υπαισθησία, κλπ.
Ανταλγική σκολίωση, ή Ανταλγική κλίση Κορμού (“στράβωμα”): Το κλινικό αυτό εύρημα δείχνει μεγάλη Κήλη Δίσκου με πίεση ρίζας Ισχιακού Νεύρου. Η ανταλγική σκολίωση συνήθως επανέρχεται σε 15-20 μέρες.
Νευρολογικά ελλείμματα στα κάτω άκρα: Η πίεση κάθε ρίζας του οσφυοϊερού πλέγματος από Κήλη Δίσκου επιφέρει ενίοτε πέραν του πόνου, και κάποια απώλεια στα αντανακλαστικά και τη μυϊκή ισχύ.
Ιππουριδική συνδρομή): Πρόκειται για σπάνια επιπλοκή τη Κήλης Δίσκου Οσφύος που εκδηλώνεται όταν ο δίσκος πιέζει έντονα την Ιππουρίδα. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει παράλυση ριζών ιππουρίδας με διαταραχές βαδίσματος στις πτέρνες και τις μύτες των ποδιών και απώλεια ούρων και κοπράνων)
Νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα: Διαλείπουσα χωλότητα είναι ένα σύμπτωμα όπου ο ασθενής δεν μπορεί να περπατήσει πολύ γιατί αισθάνεται κράμπα ή πόνο στις γάμπες ή στη μία μόνο, ή πόνο κατά μήκος όλου του κάτω άκρου (“του κόβονται τα πόδια”) και σταματάει
Θεραπεία:
Συντηρητική:
Η αντιμετώπιση της δισκοκήλης στην ΟΜΣΣ είναι κατ΄αρχήν συντηρητική (δηλαδή χωρίς χειρουργείο). Αυτό είναι αρκετό στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ασθενών. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει :
1. Κλινοστατισμό στο κρεβάτι : μόνο για 2-3 μέρες. Περισσότερες ημέρες μάλλον κακό κάνουν παρά καλό
2. Αποφόρτιση της σπονδυλικής στήλης : Απαγόρευση αρσης βάρους, σκυψήματα, κραδασμοί
3. Δραστηριότητα :Επιτρέπεται κολύμπι σε χλιαρό νερό -Βάδιση
4. Κηδεμόνας (ζώνη) για λίγες ημέρες μπορεί να φανεί χρήσιμος.
5. Φαρμακευτική Αγωγή : ξεκινήστε πάντα από τα πιο απλά. Παρακεταμόλη είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με μυοχαλαρωτικά και ηρεμιστικά πχ κωδεΐνη. Δοκιμάστε τις μέγιστες δόσεις που αναγράφονται στο χαρτί του φαρμάκου. Αν δεν είναι αρκετά, δοκιμάστε τα αντιφλεγμονώδη, πάντα σε συνδυασμό με ένα φάρμακο για το στομάχι. Για ακόμα πιο μεγάλη ανακούφιση, υπάρχουν ενδομυϊκές ενέσεις των παραπάνω φαρμάκων.
Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει η κορτιζόνη σε χορήγηση λίγων ημερών.
Τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με συνταγή ιατρού : κάθε φάρμακο έχει ενδείξεις και παρενέργειες.
6. Φυσικοθεραπεία
Χειρουργική:
Η χειρουργική θεραπεία έχει ένδειξη:
α)Εμφάνιση συμπτωμάτων ιππουριδικής συνδρομής με συμπτωματα επίσχεσης-ακράτειας ούρων ή απώλειας κοπράνων
β)Προοδευτική παράλυση κάποιας μυικής ομάδας
γ) Σημεία και κλινικά-απεικονιστικά ευρήματα μυελοπάθειας
δ)Ύπαρξη σημαντικού πόνου-αισθητικών διαταραχών που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διαστημα χωρίς ανταπόκριση στη συντηρητική θεραπεία.
Η επιλογή της χειρουργικής αντιμετόπισης εξαρτάται από την κλινική εικόνα και τα απεικονιστικά ευρήματα του ασθενούς.