Γ. Μπασκόζος: Πλέον διαπραγματευόμαστε σκληρά τις τιμές των φαρμάκων

Τα πολλά φάρμακα βλάπτουν το ήπαρ Facebooktwitterpinterest

Με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και όχι με κατασπατάληση, διαφθορά και διαπλοκή, πρέπει να καθορίζεται η δαπάνη του φαρμάκου, τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γ. Μπασκόζος μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο του Στ. Σχινά. Η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για σημαντικές εκπτώσεις στα νέα φάρμακα, έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 15 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αλλάζει το καθεστώς του ΕΟΦ για τα συνέδρια και ενισχύει τα εργαλεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο Γιάννης Μπασκόζος σημείωσε ότι «όποιος κάνει ότι πέφτει από τα σύννεφα, κοροϊδεύει» μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis και υπογράμμισε ότι το φαινόμενο πηγάζει από το γεγονός ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά και από την ανάγκη της χώρας να έχει τα φάρμακα που χρειάζεται, ενώ δεν μπορεί να διαθέτει τα νέα καινοτόμα φάρμακα από την δική της, κρατική βιομηχανία.

Το φάρμακο είναι ένα ιδιότυπο αλλά εμπορικό προϊόν, όπως είπε και οι πολυεθνικές φαρμακευτικές είναι ίσως οι πιο δυνατές στον κόσμο, χρησιμοποιούν έτσι τους εθνικούς μηχανισμούς τιμολόγησης για να αποσπούν υπερκέρδη. Σημείωσε εξάλλου ότι το θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών με τις οποίες τα κέρδη τους μεταφέρονται εκτός συνόρων αφορά το υπουργείο Οικονομικών και όχι το υπουργείο Υγείας.

Η πολιτική καθορισμού τιμών στην Ελλάδα πέρασε στο υπουργείο Υγείας πριν από μία πενταετία και έκτοτε συνυπολογίζεται η τιμή με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη, ενώ προηγουμένως καθοριζόταν από το υπουργείο Εμπορίου (σ.σ. Ανάπτυξης) με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές που είχαν πάρει τα φάρμακα σε όσες χώρες είχαν εισαχθεί μέχρι τότε. «Έτσι, όσο πιο γρήγορα έμπαιναν στην Ελλάδα, τόσο πιο μεγάλη ήταν η τιμή, αυτό μπορούσε να δικαιολογήσει παρεμβάσεις», υπογράμμισε.

Τι κάνει η κυβέρνηση για να εξυγιάνει τον τομέα του φαρμάκου

Συνέστησε μάλιστα προσοχή σε αυτούς τους διαχωρισμούς, καθώς «αν όλοι είναι παράνομοι, ουδείς είναι παράνομος». Πρέπει να τίθενται κανόνες που να τηρούνται και αν ελέγχονται, είπε ο κ.Μπασκόζος και σήμερα γίνεται τεράστια προσπάθεια στον ΕΟΦ, αλλά και για διαφάνεια και δημοσιότητα, ενώ ζήτησε να σταματήσουν να βάζουν εμπόδια στην αποκάλυψη του «ποιος χρηματοδότησε ποιον».

Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθεί συνολικά ο δημόσιος χαρακτήρας στον τομέα του φαρμάκου και της έρευνας, «να αλλάξουμε κατεύθυνση», όπως τόνισε.

Σήμερα, η κυβέρνηση κινείται σε πολλά επίπεδα για να βελτιώσει την κατάσταση στο συγκεκριμένο τομέα:

ενισχύει το κλίμα υπέρ της απόλυτης αντίθεσης στην διαφθορά, τη διαπλοκή και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 15 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ώστε να μην μπορεί κανείς να συνταγογραφεί όποιο φάρμακο θέλει για όποια θεραπεία, ή να προσπερνάει τα φτηνά φάρμακα για τα ακριβά
ενεργοποιήθηκε η επιτροπή διαπραγμάτευσης ώστε κάθε νέο καινοτόμο φάρμακο που εισάγεται στην ελληνική αγορά να το αποκτούμε με σημαντική έκπτωση και όχι με αυτή που δήλωσαν οι φαρμακευτικές αλλάζει από τον ΕΟΦ το καθεστώς με το οποίο εγκρίνονται και πραγματοποιούνται τα συνέδρια ενισχύεται το εργαλείο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο στόχος είναι οι δαπάνες του προϋπολογισμού να πηγαίνουν στα φάρμακα που είναι αναγκαία, όχι στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση.

Το ύψος της δαπάνης φαρμάκου δεν είναι επαναστατικό μέτρο να μειωθεί σώνει και καλά, πρέπει αυτά τα θέματα να αντιμετωπιστούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες, τόνισε.

Οι ασθενείς «πλήρωσαν» τη μείωση της δαπάνης λόγω μνημονίων

«Το βασικό είναι το πόσο πληρώνουμε εμείς», συνέχισε ο κ.Μπασκόζος, το ενδιαφέρον του υπουργείου Υγείας είναι η πρόσβαση στο φάρμακο όλων όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και στα καινοτόμα σε τιμές στις οποίες να μπορεί να ανταπεξέλθει ο προϋπολογισμός. «Η τιμολόγηση θα μπορούσε να πειραχθεί αν κάποιος έδινε ψευδή στοιχεία ή κάποιος πείραζε την τιμή, την ώρα που γίνεται ο υπολογισμός … το θεωρώ δύσκολο αλλά αξίζει να διερευνηθεί», σημείωσε.

Σχολίασε εξάλλου τις αναφορές νωρίτερα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μ. Σαλμά επί κυβέρνησης Σαμαρά, στην μείωση της δαπάνης του φαρμάκου. «Πράγματι το πάρτι των 5,5 δισ. ευρώ ετησίως έπεσε στα 2,5 δισ. ευρώ … αλλά την πληρώσαμε ακριβά, ήρθαν οι θεσμοί και είπαν “κόψτε το κεφάλι σας” … έγινε με τρόπο καθόλου αντικειμενικό και φόρτωσε μεγάλο βάρος στους ασθενείς, η συμμετοχή των οποίων αυξήθηκε».

«Εμάς μας ενδιαφέρει να πέφτουν οι τιμές αλλά να μην φορτώνεται στις τσέπες των ασθενών» η περικοπή, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

Κρίσιμο θέμα στην τιμολόγηση όπως γίνεται από τις φαρμακευτικές είναι τα έξοδα έρευνας και προώθησης, είπε ο κ.Μπασκόζος. Η έρευνα είναι φυσικά θετική αλλά μπορεί να είναι προβληματική όταν είναι αναξιόπιστη, προϊόν διαπλοκής, αποτέλεσμα εξαγοράς επιστημόνων. Για την προώθηση υπάρχουν νόμιμες και αθέμιτες διαδικασίες: νόμιμη είναι η ενημέρωση των γιατρών, οι χορηγίες σε γιατρούς και επιστημονικές εταιρείες με συγκεκριμένους κανόνες, αθέμιτη είναι η δωροδοκία, η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, κτλ.

 

http://www.stokokkino.gr/

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.