Γονείς με πρόωρο νεογνό.

Facebooktwitterpinterest

Πρόωρος τοκετός εμφανίζεται σε περίπου 11% έως 13% των γεννήσεων και σχεδόν το 60% είναιπολυδύναμες κυήσεις (δίδυμα, τρίδυμα κ.α).

Ένα νεογνό θεωρείται πρόωρο όταν γεννηθεί πριν συμπληρωθεί η  37η  εβδομάδα κύησης. Ανάλογα την εβδομάδα γέννησης τα πρόωρα μωρά χωρίζονται σε  όψιμα πρόωρα (34-36 εβδομάδες), μετρίως πρόωρα (32-34 εβδομάδες), και πολύ πρόωρα (λιγότερο από 32 εβδομάδες).

Όταν τα νεογνά είναι πρόωρα και  ελλειποβαρή ή αν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας λόγω προωρότητας πρέπει να νοσηλευτούν στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

Κανείς δεν σχεδιάζει και πολλές φόρες δεν φαντάζετε ότι μπορεί  να γίνει γονέας ενός πρόωρου νεογνού. Όταν ένα μωρό γεννιέται πρόωρα, οι περισσότεροι γονείς είναι ανέτοιμη για το ταξίδι μέσα στη ΜΕΝΝ και  συχνά αισθάνονται ανίσχυροι και αβοήθητοι.

Πότε μπορεί το μωρό μου να έρθει στο σπίτι;

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, έτσι η απάντηση θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Πόσο πρόωρο γεννήθηκε το μωρό. Αν η πρόσληψη βάρους είναι ικανοποιητική, αν μπορεί να τρώει την ποσότητα γάλατος που χρειάζεται κ.α.

Είναι φυσικό, οι γονείς να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα όταν παίρνουν το μωρό από το νοσοκομείο στο σπίτι. Σίγουρα νοιώθουν λαχτάρα και χαρά που θα πάρουν το μωρό στο σπίτι. Την ίδια στιγμή όμως αισθάνονται άγχος για τη φροντίδα του μωρού.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς πρόωρων μωρών.

Η σίτιση του μωρού.

Θηλασμός και προωρότητα δεν είναι λέξεις ασυμβίβαστες. Αν το μωρό έχει νοσηλευτεί σε μονάδα νεογνών θα πρέπει η μητέρα να αντλεί το γάλα και να σιτίζει το μωρό με μητρικό γάλα κατά την διάρκεια της νοσηλείας του.

Προσπαθήστε να θηλάσετε και να έχετε κατά νου πόσο καλό θα κάνει το μητρικό γάλα στο μωρό σας. Το μητρικό γάλα είναι πιο εύκολο να το χωνέψει το μωρό σας. Βοηθάει στην προστασία του μωρού σας από λοιμώξεις που τόσο επιρρεπή είναι τα πρόωρα μωρά λόγω ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος.  Επίσης βοηθά να χτισθεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ σας.

Πώς μπορείτε να μεταφέρετε το μωρό στο σπίτι με ασφάλεια.  

Η μεταφορά γίνεται πάντα με ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου.

Ιδανικά είναι ένα άτομο να οδηγεί και ένα άλλο να καθίσει δίπλα στο μωρό. Προσπαθήστε να μην μετακινείται το μωρό σας σε πάρα πολλές διαδρομές με αυτοκίνητο για τους πρώτους μήνες.

Μην καπνίζετε στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν τα παράθυρα είναι ανοικτά ή να είστε σταθμευμένοι με την πόρτα ανοιχτή. Είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του μωρού σας.

Αποφύγετε τις μετακινήσεις τις μεσημβρινές ώρες που έχει έντονο ήλιο και ζέστη. Χρησιμοποιείται κλιματιστικό αν χρειάζεται με λίγο ανοιχτό παράθυρο να ανανεώνεται ο αέρας.

Ποια είναι η κατάλληλη θέση ύπνου:

Ένα άλλο σημαντικό βήμα για την ασφάλεια είναι να κοιμάται το μωρό σας ανάσκελα. Μπορεί να είχατε δει ότι στο νοσοκομείο το έβαζαν να κοιμάται μπρούμυτα, αλλά στην μονάδα νεογνών παρακολουθείται στενά.

Στο σπίτι το μωρό σας θα πρέπει πάντα να κοιμάται ανάσκελα. Τα πρόωρα μωρά έχουν ένα υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) και αυτός κίνδυνος αυξάνεται όταν κοιμούνται μπρούμυτα ή στο πλάι.

Θερμοκρασία δωματίου

Οι μονάδες νεογνών διατηρούνται πολύ ζεστές, οπότε αν το μωρό σας έχει μόλις βγει από η θερμοκοιτίδα, ίσως χρειαστεί η μείωση της θερμοκρασίας να γίνει σταδιακά στο δωμάτιο που κοιμάται. Για μια-δυο εβδομάδες, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 23 βαθμούς C.

Η ιδανική θερμοκρασία για το μωρό σας είναι να κοιμάται περίπου στους 18-22 βαθμούς C.

Προστασία από  λοιμώξεις.

Τα πρόωρα μωρά είναι επίσης ευάλωτα σε λοιμώξεις, κυρίως μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, όταν πολλοί άνθρωποι έχουν κρυολογήματα.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο:

  1. Κρατήστε το μωρό σας μακριά από άτομα με κρυολόγημα ή λοιμώξεις.
  2. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά και χρησιμοποιήστε αντισηπτικά για σταματήσετε την μετάδοση της λοίμωξης.
  3. Περιορίστε τους επισκέπτες στο σπίτι και μην επιτρέπετε να παίρνουν αγκαλιά το μωρό.
  4. Αν κάποιος στην οικογένεια παρουσιάζει συμπτώματα ίωσης, θα πρέπει να του ζητήσετε να χρησιμοποιεί μάσκα.
  5. Αν το μωρό είναι μικρότερο από 6 μηνών το φθινόπωρο θα πρέπει όλα τα άτομα τις οικογένειας να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μεταδώσει κάποιος την γρίπη στο μωρό, όπου είναι πολύ βαριά και προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στις ευάλωτες ομάδες.
  6. Καθαρίστε τα παιχνίδια και τις επιφάνειες συχνά.
  7. Φυσικά απαγορεύεται η έκθεση στο κάπνισμα, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα πρόωρα μωρά. Αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και μπορεί επίσης να οδηγήσει τα μωρά σε σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων.

 

Παιδιατρική παρακολούθηση.

Η παρακολούθηση από τον παιδίατρο θα πρέπει να είναι πιο συχνή από τα τελειόμηνα νεογνά , τουλάχιστον στην αρχή. Ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά. Συνήθως, τα πολύ πρόωρα νεογνά, χρειάζεται να ακολουθήσουν κάποια αγωγή με σίδηρο, βιταμίνες και φιλικό οξύ , των οποίων η δόση προσαρμόζετε ανάλογα με την ανάπτυξη του μωρού. Επίσης, συχνά  χρειάζεστε να επαναλάβουν τον εργαστηριακό έλεγχο. Όλα αυτά θα σας τα προγραμματίσει ο παιδίατρος σας. Καλό θα είναι να επιλέξετε παιδίατρο με εμπειρία στα πρόωρα νεογνά ή ακόμα καλύτερα να είναι παιδίατρος- νεογνολόγος.

Οι γονείς του πρόωρα χρειάζονται υποστήριξη  από την οικογένεια, από τη κοινότητά. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον παιδίατρο σας, σε ότι θέμα σας απασχολήσει ή όταν δείτε αλλαγή στην συμπεριφορά του μωρού ή αν έχετε την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αλεξάνδρα Κατσαφάδου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.