Λεύκανση,αυτός ο άγνωστος!
Η λεύκανση,και η τιμή της, είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτάνε όλοι όταν μαθαίνουν ότι είμαι οδοντίατρος.Γιατί,ας είμαστε ειλικρινείς,η ομορφιά μας αντικατοπτρίζεται και στο χαμόγελό μας.Ποιος δε θέλει ένα όμορφο,λαμπερό χαμόγελο?Όλοι μας.
Η λεύκανση μπορεί να γίνει σε όλους τους ασθενείς, αλλά για να είναι επιτυχημένη, δηλαδή το αποτέλεσμα να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι παράμετροι.
Ποιοι είναι αυτοί?
- Ο ασθενής δεν πρέπει να καπνίζει(ιδανικά)ή πρέπει να καπνίζει λίγα τσιγάρα την ημέρα.Βαρείς καπνιστές,θα δουν σίγουρα αποτέλεσμα αλλά θα ξαναγίνουν κίτρινα σε λίγο καιρό
- Δεν πρέπει να πίνει πολλούς καφέδες ή πολύ τσάι.Έναν με δύο την ημέρα δεν πειράζει.
- Η διατροφή του δεν πρέπει να περιέχει τροφές με χρωστικές πχ κόκκινο κρασί,κεράσια,φράουλες,παντζάρια,γαριδάκια,πολλές σάλτσες κτλ
Γιατί όλα τα παραπάνω? Όλες οι τροφές,ειδικότερα οι προαναφερθείσες, επιδρούν στο χρώμα των δοντιών μια και απορροφώνται από την επιφάνεια των δοντιών.Το ίδιο ισχύει και με τις χρωστικές του καπνού.Έτσι το αποτέλεσμα της λεύκανσης δε θα κρατήσει για πάρα πολύ.
Η λεύκανση γίνεται είτε στο ιατρείο ή στο σπίτι ή και σε συνδυασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα δόντια να είναι καθαρά,δηλαδή να έχει προηγηθεί ένας καθαρισμός από την πέτρα.
Και αυτό γιατί η πετρα και οι χρωστικές εμποδίζουν το λευκαντικό παράγοντα να δράσει.
Για λεύκανση στο σπίτι απαραίτητη είναι η χρήση νάρθηκα(μασελάκι).
Το μασελάκι γίνεται στο ιατρείο και ο ασθενής φοράει τα μασελάκια στο σπίτι,για συγκεκριμένη ώρα,αναλόγως του θεραπευτικού σχήματος.
Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται με υλικό που τοποθετείται απευθείας στα δόντια, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερης συγκέντρωσης από αυτό που δίνεται στο σπίτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ειδική λάμπα λεύκανσης ή και LASER για επιτάχυνση της διαδικασίας και κατά άλλους για καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Προσοχή 1 : Τα σφραγίσματα,οι γέφυρες,οι στεφάνες(κορώνες)δε λευκαίνονται. Οπότε αν έχουμε σφραγίσματα ειδικά στα μπροστά δόντια,μπορεί μετά το τέλος της λεύκανσης,να φαίνονται πιο μαύρα,οπότε να χρειαστεί να τα αλλάξουμε.
Προσοχή 2 : Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λεύκανσης,δηλαδή ειδικά για τοποθέτηση στο ιατρείο μία με δύο μέρες μετά,δεν πρέπει να καπνίζουμε ή να πίνουμε καφέδες.
ΚΑΘΟΛΟΥ!!
Το ερώτημα είναι πόσο κρατάει η λεύκανση?Αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά,γιατί εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες του καθενός,από αν τήρησε τις οδηγίες που του δόθηκαν,από την ηλικία και γενικά από πολλές μεταβλητές και παραμέτρους.
Η λεύκανση είναι ένας τρόπος προσέλκυσης νέων ασθενών,γιατί ανταποκρίνεται στο κάλλος και στην ασφάλεια που δίνει ένα ωραίο χαμόγελο.Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που,υποκριτικά κατ’εμε, λένε ότι δεν κάνουν λεύκανση σε ασθενείς και άλλοι που κάνουν λεύκανση σε όλους,ανεξάρτητα αν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, έχοντας αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος. Και φυσικά υπάρχουν και κάποιοι που εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο,χρησιμοποιούν τεχνάσματα για να πείσουν για τς κλινικές τους ικανότητες,όπως φαίνεται στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://dentalopinions.blogspot.gr/