Νόσος Dupuytren’s
Η σύσπαση Dupuytren είναι μια πάχυνση του ινώδους στρώματος ιστού κάτω από το δέρμα της παλάμης και των δακτύλων. Αν και ανώδυνη, η πάχυνση – σκλήρυνση (σύσπαση) του ινώδους ιστού, μπορεί να προκαλέσει στα δάκτυλα κάμψη. Η νόσος είναι πιο συχνή στους άνδρες, παρά στις γυναίκες.
ΑΙΤΙΑ
Τα συμπτώματα της σύσπασης Dupuytren περιλαμβάνουν επώδυνα εξογκώματα (οζίδια) κάτω από το δέρμα που αναπτύσσονται σε στενές ζώνες των ιστών, προκαλώντας την κάμψη των δακτύλων.
Η αιτία της σύσπασης Dupuytren δεν είναι γνωστή. Δεν προκαλείται από τραυματισμό ή βαριά χρήση των χεριών.
Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη της σύσπασης:
- Είναι πιο συχνή σε άτομα της Βόρειας Ευρώπης (Αγγλία, Ιρλανδία, Σκωτία, Γαλλία, Ολλανδία) ή της Σκανδιναβίας
- Πιο συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας (κληρονομική)
- Μπορεί να συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ
- Συνδέεται με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η επιληψία
Αυξάνεται η συχνότητα με την ηλικία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συνήθως εμφανίζονται σταδιακά
Οζίδια: ένα η περισσότερα μικρά εξογκώματα (οζίδια) παρουσιάζονται στην παλάμη. Με την πάροδο του χρόνου χάνεται η αισθητικότητα.
Λωρίδες ιστού: Τα οζίδια μπορεί να πυκνώσουν και να σχηματίσουν σκληρές ταινίες ιστού κάτω από το δέρμα
Σύσπαση δακτύλων: ένα ή περισσότερα δάκτυλα κάμπτωνται προς την παλάμη. Ο μικρός και παράμεσος δάκτυλος επηρεάζονται πιο συχνά, αλλά οποιαδήποτε δάκτυλο μπορεί να συμμετέχει. Δεδομένου ότι η κάμψη στο δάκτυλο αυξάνεται, μπορεί να είναι δύσκολο να ισιώσει το δάκτυλό σας.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Ο ιατρός θα εξετάσει το χέρι σας, δοκιμάζοντας την αισθητικότητα των δακτύλων σας, την πρόσφυση και την δύναμη των δακτύλων.
Κατά την εξέταση ο ιατρός θα καταγράψει τη θέση των οζιδίων και θα μετρήσει τον περιορισμό των δακτύλων κατά την κάμψη τους.Ο ιατρός θα καθορίσει αν η νόσος εξελίσσεται.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει ή να θεραπευτεί η σύσπαση Dupuytren. Ωστόσο δεν είναι επικίνδυνη. Η σύσπαση εξελίσσεται πολύ σιγά και μπορεί να μην είναι ενοχλητική για χρόνια. Ποτέ δεν προχωρά πέραν της παλάμης.
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Έγχυση στεροειδών. Αν ένα κομμάτι είναι επώδυνο μια ένεση κορτικοστεροειδών καθώς και χρήση αντιφλεγμονωδών φραμάκων μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει από τον πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να αποτρέψει την εξέλιξη της σύσπασης, αλλά θα χρειαστούν αρκετές ενέσεις για μια μόνιμη επίδραση
Νάρθηκες. Δεν εμποδίζουν την αυξημένη κάμψη των δακτύλων Δυναμική έκταση του δακτύλου δεν θα βοηθήσει και μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της σύσπασης
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται όταν ο ιατρός βεβαιωθεί ότι η νόσος έχει εξελιχθεί. Οι περισσότεροι ασθενείς στρέφονται στη χειρουργική θεραπεία όταν έχει περιοριστεί η λειτουργικότητα του χεριού, ή έχουν προβλήματα στη συγκράτηση αντικειμένων
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Ο ιατρός χωρίζει ή αφαιρεί τις παχιές ζώνες (συρικωμένη περιτονία) για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κίνησης των δακτύλων. Μερικές φορές η πληγή αφήνεται ανοικτή και αφήνεται να επουλωθεί σταδιακά. Μπορεί και να χρειαστεί μεταμόσχευση δέρματος.
Επιπλοκές
Αν και σπάνια οι κίνδυνοι της επέμβασης περιλαμβάνουν τραυματισμό των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και μόλυνση. Μόνιμη ακαμψία των δακτύλων μπορεί να συμβεί, αν και αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο
Αποκατάσταση
Οίδημα (πρήξιμο) και ήπιο πόνο αναμένεται μετά την επέμβαση, αλλά σοβραά προβλήματα είναι σπάνια. Μετά την χειρουργική επέμβαση ανάρτηση του άκρου και ήπια κίνηση των δακτύλων ανακουφίζουν από τον πόνο, οίδημα και δυσκαμψία.
Φυσικοθεραπεία είναι χρήσιμη μετά την επέμβαση και κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Ειδικές ασκήσεις βοηθούν στην ενίσχυση των χεριών.
Υποτροπή: περίπου το 20% των ασθενών βιώνουν κάποιο βαθμό υποτροπής. Αυτό μπορεί να απαιτεί περαιτέρω χειρουργική επέμβαση.
ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ένεση Ενζύμου
Μια ένεση ενζύμου έχει πρόσφατα χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία την σύσπασης Dupuytren. Χορηγήται από εκπαιδευμένους χειρουργούς. Το ένζυμο είναι σε θέση να σπάσει τις σκληρές ζώνες και έτσι να βελτιωθεί η κίνης των δακτύλων χωρίς χειρουργική επέμβαση. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι ικανοποιητικά. Σπάνια η ένεση μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή ρήξη των καμπτήρων του τένοντα. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υποτροπής δεν έχουν ακόμα αναφερθεί
Βελόνα απονεύρωσης
Είναι μια νέα, λιγότερο επεμβατική διαδικασία που εκτελείται απο εκπαιδευμένους ιατρούς. Μετά από την τοπική αναισθησία ο ιατρός χρησιμοποιεί μια ειδική βελόνα για να χωρίσει τον άρρωστο ιστό. Δεν είναι απαραίτητη η τομή. Οι επιπλοκές είναι ίδιες με την χειρουργική επέμβαση , αλλά μετεγχειρητικά ο ασθενής έχει λιγότερο οίδημα και πόνο. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υποτροπής δεν έχουν ακόμα αναφερθεί.