Διάταση για μυοπεριτονιακή απελευθέρωση

Facebooktwitterpinterest

Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση είναι ένας όρος, που αναφέρεται σε μια ομάδα τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την αποδέσμευση των μαλακών μορίων απο τη μη φυσιολογική έλξη που ασκεί επάνω τους μια ανελαστική περιτονία.

Ουσιαστικά πρόκειται για μορφή διάτασης, η οποία αναφέρεται ότι έχει σημαντικά αποτελέσματα σε μια ποικιλία καταστάσεων. Απαιτέιται κάποια εξειδικευμένη εκπαίδευση για την κατανόηση των τεχνικών της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης, όπως και η γνώση της λειτουργίας του συστήματος των περιτονιών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ
Η περιτονία είναι ένας τύπος συνδετικού ιστού, ο οποίος περιβάλλει μύες, τένοντες, νεύρα, οστά και όργανα.
Ουσιαστικά είναι συνεχής απο το κεφάλι μέχρι τα δάκτυλα του κάτω άκρου και διαθέτει εσωτερικές διασυνδέσεις σε διάφορα επίπεδα με διάφορες θήκες. Η περιτονία αποτελείται κυρίως απο κολλαγόνο και κάποιες ελαστικές ίνες. Κατά την κίνηση η περιτονία πρέπει να διατείνεται και να κινείται ελεύθερα.
  Όταν υπάρχει βλάβη στην περιτονία λόγω τραυματισμού, ασθένειας ή φλεγμονής, δεν θα επηρεαστούν μόνο οι παρακείμενες δομές, αλλά και οι περιοχές που είναι μακρυά απο το σημείο του τραυματισμού. Συνεπώς μπορεί να χρειαστεί  να αντιμετωπιστεί η ανελαστικότητα τόσο στο σημείο της κάκωσης, όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η περιτονία τείνει να  μαλακώνει και να χαλαρώνει ως αντίδραση στην ελαφρά πίεση για μια σχετικά παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση αναφέρεται επίσης και ως κινητοποίηση των μαλακών μορίων.
Μετά την μυοπεριτονιακή απελευθέρωση πρέπει να ακολουθεί η κινητοποίηση των αρθρώσεων η οποία πιθανότατα θα είναι πιο αποτελεσματική, μόλις εξαλειφθούν οι περιορισμοί των μαλακών μορίων.
Παλαιότερα η η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση γινότανε αποκλειστικά απο κάποιο ειδικό φυσικοθεραπευτή ή γυμναστή. Πλέον η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση μπορεί μετά απο μια εκπαίδευση  και με τη χρήση ενός κυλίνδρου (foam roller) να γίνει ααποτελεσματικά απο τον αθλητή ή ασκούμενο.
ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ SMR
Το foam rolling είναι η αυτοεφαρμοζόμενη μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (self-myofascial relaease, συνοπτικά SMR) τεχνική διατάσεων που είναι πλέον ευρέως αποδεκτή απο αθλητές και ασκούμενους. Μόνο με λίγα λεπτά εφαρμογής σε καθημερινή βάση τόσο πρίν αλλά και μετά  την προπόνηση ο αθλητής ή ασκούμενος μπορεί να βελτιώσει την ευλυγισία, την μυική ανάκτηση, την κινητική απόδοση, την αποτροπή της υπερλειτουργίας των μυών, καθώς και την μείωση του πόνου.
Στο SMR μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα εργαλεία εκτός απο τα Foam Rollers, όπως κύλινδροι χειρός, μπαλάκι του τέννις, medicine ball και άλλα. Τα foam rollers ποικίλουν σε πυκνότητα,σε επιφανειακή δομή και θερμοκρασία.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ SMR
  • Διόρθωση των μυικών ανισορροπιών
  • Μυϊκή χαλάρωση
  • Βελτιωμένο εύρος κίνησης των αρθρώσεων και της νευρομυϊκής απόδοσης
  • Μειωμένος μυϊκός πόνος και βελτιωμένη ανάκτηση ιστών
  • Καταστολή / μείωση της ευαισθησίας των σημείων ενεργοποίησης και του πόνου
 ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ
To foam rolling μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στη φάση της προθέρμανσης και πρίν απο τις στατικές ή δυναμικές διατάσεις, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα των ιστών να επιμηκύνονται κατά την διάρκεια των διατάσεων, όσο και κατά την φάση της αποθεραπείας-αποκατάστασης  στο τέλος της προπόνησης.
Το foam  rolling δεν είναι κατάλληλο για όλους. Για παράδειγμα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας όπως: συμφοριτική καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια ή κάποια άλλη οργανική ανεπάρκεια, δερματικές παθήσεις ή αιμορραγικές διαταραχές θα πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή απο τον ιατρό τους πρίν ξεκινήσουν.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Χρησιμοποιήστε αργά τον κύλινδρο στην στοχευμένη περιοχή έως ότου να βρεθεί το ευαίσθητο σημείο του πόνου. Μείνετε σε εκείνο το σημείο ενώ χαλαρώνετε εκεί για
 30-90″ και σταδιακά ο πόνος θα μειωθεί. Κατά την διάρκεια των ασκήσεων είναι σημαντικό να διατηρηθει η σταθερότητα του κορμού. Κάντε πρακτική εξάσκηση με διάφορες ασκήσεις και δείτε πως αλλάζοντας λίγο τη γωνία μπορείτε να στοχεύσετε σε διάφορετικά σημεία του μύ.
Στις παρακάτω εικόνες παρατίθενται παραδείγματα αυτοδιάτασης με τη χρήση κυλίνδρου. Είναι μερικές απο τις κορυφαίες ασκήσεις με το foam roller για να κάνετε μια νέα αρχή στην προθέρμανση σας αλλά και στο τέλος της προπόνησης στη φάση της αποκατάστασης και έτσι να νιώσετε καλύτερα.

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.