Στις μέρες μας η χρήση της τεχνολογίας laser έχει καταλήξει να είναι συνυφασμένη με την πρόοδο και τον μοντερνισμό στην επιστήμη και την βιοτεχνολογία.
Στην πραγματικότητα από το 1967 που πρωτοκατασκευάστηκε μηχάνημα παραγωγής ακτίνας laser μέχρι τη σημερινή εποχή έχουν πραγματοποιηθεί αλματώδεις εξελίξεις στην ποιότητα αλλά και τη χρηστικότητα του laser που έχουν συνεισφέρει στην βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στον τομέα της ιατρικής.
Από την κατευθυνόμενη πρακτικά, απλά ενισχυμένη δέσμη φωτός του παρελθόντος φτάσαμε στο επίπεδο μιας πολυδύναμης ακτίνας με μεταβαλλόμενη θερμική ισχύ και ένταση ανάλογα με την ανάγκη και τις εφαρμογές στην ιατρική πράξη.
Η τελευταία όμως διαφοροποίηση της έντασης και της συχνότητας της ακτίνας laser στις μέρες μας έφτασε να παράγει μια θερμική ακτινοβολία με τεράστια βιοδιαθεσιμότητα στους ανθρώπινους ιστούς αλλά χωρίς να προκαλεί θερμική βλάβη και συνεπώς να απαιτεί αναισθησία ή αναλγησία στην εφαρμογή της.
Το ειδικό αυτό μοντέρνο laser ονομάζεται «έρβιο» (erbium laser) και είναι το όπλο που διαθέτουμε στην κοσμητική γυναικολογία για θεραπεία παθήσεων του κόλπου σε επίπεδο ιατρείου χωρίς πόνο και συνεπώς χωρίς την ανάγκη νοσοκομείου ή θεραπειών με υψηλό κόστος.
Πιο συγκεκριμένα, οι θεραπείες της ακράτειας ούρων προσπαθείας, η χαλάρωση του κόλπου και η ατροφία αυτού με παράλληλη ξηρότητα στην εμμηνόπαυση αποτελούν το επίκεντρο αυτών των ανώδυνων και επωφελών τεχνικών που έχουν φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση των αντίστοιχων ενοχλητικών αλλά και ιδιαίτερα συχνών προβλημάτων της γυναίκας σε νεαρή αλλά και σε πιο προχωρημένη ηλικία.
Η επίτευξη των στόχων αυτών σε παθολογίες που αρχικά φαίνονται διαφορετικές και ετερόκλητες, επιτυγχάνεται με τον ίδιο μηχανισμό, με τη δράση του laser δηλαδή, για την παραγωγή κολλαγόνου από τα εν τω βάθει στρώματα του κόλπου και συγκεκριμένα από κύτταρα που λέγονται ινοβλάστες και βρίσκονται σε βάθος 1-2 cm κάτω από το βλεννογόνο του κόλπου.
Η ανταποδοτικότητα των κολπικών ιστών σε παραγωγή κολλαγόνου είναι κατασκευαστικά πελώρια ενώ ταυτόχρονα ένα μεγάλο τμήμα του κόλπου έχει μειωμένους υποδοχείς πόνου, κι έτσι γίνεται αποδέκτης μεγάλων ποσών ενέργειας που προκαλούν με τη σειρά τους υπερπαραγωγή κολλαγόνου που » νεαροποιεί » την περιοχή.
Εξ ου και ο όρος LVR (laser vaginal rejuvenation – κολπική αναζωογόνηση με laser) του οποίου βασικά αποτελεί εφαρμογή η χρήση erbium laser.
Έτσι όταν η ακτίνα εστιάζεται στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα η μαζική παραγωγή κολλαγόνου γύρω από τη μέση ανατομικά μοίρα της έχει ως αποτέλεσμα την φυσική ενίσχυση της περιοχής, δημιουργώντας ένα «σκαλοπάτι» που εμποδίζει την πτώση της και κατά συνέπεια την απώλεια ούρων. Αυτό γίνεται όταν αυξάνεται η πίεση στην περιοχή πχ κατά το βήχα, το γέλιο, τη γυμναστική ή το χορό και γι’ αυτό ονομάζεται ακράτεια προσπάθειας.
Στην χαλάρωση του κόλπου αντίθετα, που πραγματοποιείται μετά από τοκετό και ειδικά επιπλεγμένο και βέβαια επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου ή την αύξηση βάρους, η δράση του laser εφαρμόζεται με κυκλικούς ακροδέκτες (probes) που ακτινοβολούν ομοιόμορφα όλη την εσωτερική επιφάνεια του κόλπου με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και τη σύσφιξη όλου του συστήματος.
Μπορεί κανείς μάλιστα να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα ανά ανατομική μοίρα πχ πρόσθια ή οπίσθια ανάλογα αν η γυναίκα πάσχει περισσότερο από κυστεοκήλη ή ορθοκήλη.
Στην ατροφία του βλεννογόνου του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση (αφορά 80% των γυναικών ) που εμφανίζεται με ξηρότητα, δυσκολία στην επαφή ή πόνο και αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων της περιοχής, το erbium laser, εξαιτίας της ειδικής του μορφής, είναι επαναστατικό, καθότι ξεπερνά τα επιφανειακά και ευαίσθητα τοιχώματα του κόλπου και απλά «ζεσταίνει» τα βαθύτερα στρώματα, προκαλώντας παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, που με τη σειρά τους ενυδατώνουν και νεαροποιούν την περιοχή.
Η επανάσταση λοιπόν των τεχνικών του laser με τη μορφή erbium έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση τεχνικών αναζωογόνησης και βελτίωσης της λειτουργικότητας του κόλπου με μεθόδους ανώδυνες, αναίμακτες και ατραυματικές, με χαμηλό κοστολόγιο και υψηλή αποδοχή από τη συνείδηση των γυναικών.