Λιπωμάτα
Απαλλαγείτε τώρα από τα λιπώματα… Χωρίς χειρουργείο! Χωρίς τομές! Χωρίς σημάδια!
Τί είναι το λίπωμα;
Το λίπωμα είναι ένας συμπαγής υποδόριος όγκος (δηλαδή ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα), ο οποίος δηλώνει μια μη φυσιολογική ανάπτυξη του λιπώδους ιστού και συνήθως έχει καλοήθη χαρακτήρα.
Πρόκειται για εξόγκωμα συνήθως μικρότερο από 5cm, που, όμως, μπορεί να αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και, σταδιακά, να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.
Τί προκαλεί την εμφάνιση λιπώματος;
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τις αιτίες για την εμφάνιση λιπώματος, όμως κάποια θεμελιώδη προβλήματα υγείας, όπως η λιπώδης Dolorosa, η νόσος Madelung και το σύνδρομο Gardner είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει η κληρονομικότητα, καθώς και ένας τραυματισμός στο σημείο.
Ποιά είναι η συχνότητα εμφάνισης των λιπωμάτων;
Στατιστικά, 1 στους 1.000 φαίνεται ότι θα εμφανίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του λίπωμα. Εμφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 40 και 60 και σπανιότερα σε ηλικίες κάτω των 30 ετών. Ανάμεσα στα δύο φύλα, η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου ίση, όμως οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά μεμονωμένα λιπώματα, ενώ οι άνδρες πολλαπλά. Το 80% του πληθυσμού είναι πιο πιθανό να εμφανίσει μεμονωμένο λίπωμα, ενώ το 20% πολλαπλά. Το ποσοστό επιτυχίας στη θεραπεία του είναι υψηλό και μόνο σε 2% των περιπτώσεων υπάρχει πιθανότητα υποτροπής.
Σε ποιά σημεία παρατηρούνται συνήθως;
Τα πιο συνηθισμένα σημεία που παρατηρούνται λιπώματα είναι ο λαιμός, οι ώμοι, η πλάτη, τα χέρια, η κοιλιά και οι μηροί, ενώ πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστούν σε μύες και εσωτερικά όργανα.
- Όταν παρατηρήσουμε εξογκώματα σε σχήμα θόλου (κάτω από το δέρμα).
- Όταν το εξόγκωμα είναι σχετικά μαλακό στην υφή.
- Όταν το εξόγκωμα νιώθουμε ότι μετακινείται με την ψηλάφηση.
- Όταν νιώθουμε ενόχληση ή πόνο στην περιοχή (πιέζει κάποιο νεύρο).
Η διάγνωση γίνεται αρχικά με μια απλή εξέταση από τον ιατρό, ο οποίος, αν το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να ζητήσει να γίνει μια βιοψία ή ακόμη και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία (CT scan) ή μαγνητική τομογραφία (MRI).
Ένα λίπωμα, εκτός από αισθητικούς λόγους όπως γίνεται συνήθως, θα πρέπει να αφαιρεθεί και όταν:
- Είναι επώδυνο ή ενοχλητικό.
- Έχει αυξηθεί σε μέγεθος.
- Υπάρχει ανησυχία για λιποσάρκωμα.
- Έχει γίνει τρυφερό και ευαίσθητο.
- Έχει μολυνθεί / έχει υγρό / έχει αποκρουστική μυρωδιά.
Οι αυξήσεις όγκων μπορεί να είναι δύο ειδών: καλοήθεις και κακοήθεις (καρκινικές). Ένα λίπωμα είναι σχεδόν πάντα καλοήθες, που σημαίνει ότι δεν είναι καρκινικό ή/και δεν θα εξελιχθεί σε καρκίνο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει μια μορφή καρκίνου γνωστή ως λιποσάρκωμα, η οποία λαμβάνει χώρα εντός του λιπώδους ιστού και μοιάζει με λίπωμα. Γι αυτό και πρέπει να δίνουμε σημασία στα λιπώματα.
Στη σύγχρονη ιατρική, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα λιπώματα, είτε με χειρουργική, είτε με μη – χειρουργικές μεθόδους.Σε σύγκριση με τη χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία είναι και πιο δαπανηρή, αλλά έχει και το μειονέκτημα της ουλής, η μη – χειρουργική αντιμετώπιση έρχεται να δώσει μια νέα προοπτική μέσω της λιποαναρρόφησης, η οποία δεν αφήνει αισθητά σημάδια στο σημείο.
Μία ακόμη μη – χειρουργική μέθοδος που επιλέγεται τελευταίως επίσης για την αντιμετώπιση των λιπωμάτων είναι και η LASER Λιπόλυση. Χρησιμοποιείται συνήθως σε λιπώματα μικρότερα από 2,5cm σε διάμετρο, τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα αισθητικά (ως προς την ουλή), ενώ χρειάζονται 3 με 4 εβδομάδες για τον όγκο να μειωθεί.
Η λιποαναρρόφηση είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση των μαλακών λιπωμάτων – με μικρούς συνδετικούς ιστούς – χρησιμοποιώντας μια συσκευή αναρρόφησης. Όταν ένα λίπωμα φτάσει τα 4cm (ή και περισσότερο) ή είναι πολλαπλό, η λιποαναρρόφηση γίνεται μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στη χειρουργική αντιμετώπιση.
Μια πολύ λεπτή κάνουλα 1,5 χιλιοστού τέμνει «ατραυματικά» το δέρμα εισερχόμενη μέσω μιας σχεδόν «αόρατης» οπής, η οποία δεν αφήνει μετέπειτα έντονο ίχνος (σημάδι). Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας tumescent, μια μέθοδο που καθιστά τη διαδικασία απολύτως ασφαλή. Μετά τη διαδικασία, λαμβάνεται πάντα ιστός για βιοψία προς αποκλεισμό πιθανού λιποσαρκώματος.
- Μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος.
- Μειώνεται η έκταση και ένταση της ουλής.
- Δίνει το πλέον φυσικό αποτέλεσμα.
- Έχει την ικανότητα να αφαιρέσει πολλά λιπώματα μέσω ενός μόνο ανοίγματος.
- Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.
Υπάρχουν αντενδείξεις;
Λόγω του ότι δεν δίνει συνήθως επαρκή στοιχεία για ιστοπαθολογική εξέταση, δεν θα πρέπει να επιλέγεται ως μέθοδος αν υπάρχει ήδη υποψία λιποσαρκώματος. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική θεραπεία για την ολοκληρωτική απομάκρυνση της μάζας του λιπώματος.