Πρόληψη ιώσεων με σωστή διατροφή

Facebooktwitterpinterest

Υπάρχουν τροφές Θρεπτικά στοιχεία που λειτουργούν ως “ασπίδα” του οργανισμού και μας βοηθούν να προλαμβάνουμε ιώσεις;

Η πρόληψη από τις ιώσεις στηρίζετε στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διατροφή είναι από τους βασικότερους παράγοντες για την άμυνα του οργανισμού και τη δύναμη του να αντισταθεί στις ιώσεις.

Μία πλούσια διατροφή σε φρούτα και λαχανικά είναι η αρχή. Η βιταμίνη C καθώς και ο ψευδάργυρος (Zn) αλλά και το σελήνιο (Se) έχουν συνδυαστεί με την αύξηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη Α, η οποία λαμβάνετε εύκολα και ακίνδυνα με τη μορφή της β-καροτίνης είναι επίσης απαραίτητη, ειδικά για την προστασία των πνευμόνων. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι έλλειψη βιταμίνης Α αυξάνει τις πιθανότητες για παρατεταμένη διάρκεια των συμπτωμάτων  της ίωσης, ενώ με επαρκή ποσότητα τα συμπτώματα και οι παρενέργειες ελαττώνονται.

Δεν είναι απαραίτητο να παίρνετε βιταμίνες για να λάβετε αυτά τα στοιχεία σε επαρκή ποσότητα. Μην καταναλώνετε βιταμίνες χωρίς τη σύσταση του ειδικού.

 

Ποιες τροφές και σε ποιες ποσότητες και συνδυασμούς, ενδεχομένως, θα ήταν καλό να λαμβάνουμε;

Βιταμίνη Α θα βρείτε σε πλεόνασμα στα καρότα και στο αργίτικο πεπόνι με τη μορφή της β-καροτίνης. Η βιταμίνη Α που προέρχεται από ζωικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να είναι τοξική όταν λαμβάνετε σε μεγάλη ποσότητα ή για μεγάλη διάρκεια.

Βιταμίνη C περιέχουν  οι ντομάτες, τα πορτοκάλια, το ακτινίδιο, το αργίτικο και θρακιώτικο πεπόνι και κάποια χόρτα.

Ψευδάργυρο (Zn) θα βρείτε κυρίως σε ψάρια και θαλασσινά αλλά και στο λευκό και κόκκινο κρέας

Το σελήνιο βρίσκετε κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά, κυρίως στα χόρτα (ραδίκια, σπανάκι, αλμύρες) και στις γλυκοπατάτες. Η ακριβής περιεκτικότητα όμως εξαρτάτε από την περιεκτικότητα του εδάφους στα οποία καλλιεργούνται ή φυτρώνουν τα συγκεκριμένα.

Τρία (3) φρούτα ημερησίως και 3-5 μερίδες λαχανικών είναι η συνιστώμενη δοσολογία. Ψάρι 2 φορές την εβδομάδα, κοτόπουλο έως 2 και κόκκινο κρέας μία φορά μόνο. Όλες οι τροφές πρέπει να συνοδεύονται με λαχανικά ειδικά το κρέας για να αυξάνονται οι ποσότητες θρεπτικών στοιχείων ανά γεύμα. Γενικότερα προτιμήστε τη μεσογειακή διατροφή.

 

Ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας, όταν νιώθουμε ήδη κάποια συμπτώματα ίωσης;

Σε περίπτωση που νιώθετε τα συμπτώματα, τότε χρειάζεστε υγρά. Περισσότερο νερό, πορτοκαλάδα και γενικότερα φυσικούς χυμούς. Συνίσταται ελαφριά διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά και λίγη πρωτεΐνη.

Πολλά έχουν ακουστεί για την εχινάκεια, φυτό που προβλέπετε να αυξάνει το ανοσοποιητικό. Πολύ τη συστήνουν  και πολλές φορές σε συνδυασμό με τα παραπάνω λειτουργεί. Επιστημονικά ερευνάτε ακόμα.

 

Υπάρχουν και κάποιες τροφές οι οποίες δρουν “επιθετικά¨, ρίχνουν δηλαδή τις άμυνες μας, και θα πρέπει όσο μπορούμε να αποφεύγουμε;

Οι «άδειες» τροφές που προσδίδουν μόνο θερμίδες χωρίς θρεπτικά στοιχεία αναπληρώνουν τις θρεπτικές τροφές με αποτέλεσμα να δρουν καταλυτικά και “επιθετικά¨, κατά του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.

Οι τροφές που συγκαταλέγονται  σε αυτή την κατηγορία είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, τα φαστ-φουντ, οι τυποποιημένες τυρόπιτες και τα λοιπά σφολιατοειδή, όπως επίσης και τα πατατάκια.

 

Τι ρόλο παίζουν τα τυποποιημένα αναψυκτικά και το αλκοόλ; Θα πρέπει να αποφεύγονται;

Τα αναψυκτικά είναι γεμάτα ζάχαρη ή/και χημικές ουσίες και πρέπει να αποφεύγονται. Η ζάχαρη όπως αναφέρθηκε παραπάνω δρα κατά του ανοσοποιητικού συστήματος όταν καταναλώνετε σε μεγάλη ποσότητα. Οι χημικές ουσίες που περιέχουν, δεν αρρωσταίνουν τον οργανισμό άμεσα αλλά έμμεσα, διαταράσσοντας το πεπτικό σύστημα, κάνοντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή. Φυσικά η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει χρόνο και δε γίνετε σε μία μέρα ή μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να μην κάνουν το συσχετισμό.

Το αλκοόλ με μέτρο μπορεί να λειτουργεί και ευεργητικά. Όταν όμως γίνετε κατάχρηση, υπερβαίνετε τα 2 ποτήρια ημερησίως, λειτουργεί αρνητικά και εξασθενεί τον οργανισμό. Το αλκοόλ είναι τοξικό σε μεγάλη ποσότητα, οπότε ο οργανισμός σπεύδει να το μεταβολίσει με αποτέλεσμα να παραμελεί άλλες σημαντικές λειτουργίες. Η μεγάλη λήψη αλκοόλ συγχρόνως αφυδατώνει τον οργανισμό και δημιουργεί ήπια υπογλυκαιμία. Οι αλλαγές αυτές, ειδικά όταν είναι συχνές, εξασθενούν τον οργανισμό, κάνοντας τον επιρρεπής σε ιώσεις. Αλκοόλ λοιπόν με μέτρο.

 

Ποια είναι η δράση των προβιοτικών; Μας θωρακίζουν όντως? Και αν ναι, θα πρέπει να τα λαμβάνουμε κατά μακρό χρονικό διάστημα ή αρκεί και ένα περιορισμένο;

Στη γραμμή του πεπτικού συστήματος απευθύνεται και η νέα γκάμα προϊόντων πλούσια σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι καλοί μικροοργανισμοί που βελτιώνουν το πεπτικό σύστημα, άρα και την είσοδο των ιών. Όταν η χλωρίδα του εντέρου είναι κατάλληλη, η προσπέλαση του γίνετε πολύ πιο δύσκολη. Πρέπει φυσικά να είμαστε προσεκτικοί στα προϊόντα που κυκλοφορούν, αφού κάποια από τα προβιοτικά που σήμερα λανσάρονται δε λειτουργούν πραγματικά. Υπάρχουν  βέβαια και προβιοτικά προϊόντα που πρέπει να καταναλώνουμε. Κάντε έρευνα αγοράς και αποφασίστε τι ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε.

 

Υπάρχει διαφορά στη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουμε αν πρόκειται για κρυολόγημα και αν πρόκειται για γρίπη;

Τα περισσότερα κρυολογήματα είναι ιώσεις, εκτός και αν ο/η ιατρός διαγνώσει κάτι διαφορετικό. Για το κρυολόγημα η διατροφή στηρίζετε στο μετά και όχι στις άμυνες του οργανισμού πριν. Περισσότερα ζεστά και σούπες συνήθως συστήνονται αλλά η φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ο/η ειδικός θα κάνει τη διαφορά.

 

Όσον αφορά τα παιδιά, αλλάζει κάτι περισσότερο στη διατροφή, για πρόληψη των ιώσεων;

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη κυρίως στα παιδιά για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του οργανισμού τους γενικότερα. Άλλωστε οι περισσότερες έρευνες για το ρόλο των θρεπτικών στοιχείων στην πρόληψη ιώσεων, μελετούν την παιδική ηλικία.

Η διαφορά έπεται στη μικρότερη όρεξη που έχουν τα παιδιά για τροφή, οπότε πρέπει να είναι πολύ προσεγμένη ώστε να λαμβάνουν καθημερινά όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Τα παιδιά αναπτύσσονται εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα αυξάνετε με την ηλικία, οπότε πρέπει να καταναλώνουν την ανάλογη ποσότητα πρωτεΐνης, ω-3 λιπαρών και βιταμινών καθημερινά. Ο γενικός κανόνας είναι 0.9 – 1.0 γρ πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους του παιδιού. Τα αυγά περιέχουν την υψηλότερη σε βιολογική αξία πρωτεΐνη και πρέπει να εντάσσονται στο πρόγραμμα τους.  Επίσης ψάρια πλούσια σε ω-3 είναι απαραίτητα για το βλεννογόνο του αναπνευστικού και τα λευκά αιμοσφαίρια. Τα φρούτα και τα λαχανικά παραμένουν απαραίτητα όπως και στους ενήλικες.

Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες μας, πχ η έντονη γυμναστική, που ενδεχομένως μας καθιστούν πιο ευάλωτους? Ποιες είναι αυτές και πώς πρέπει να διαφοροποιείται η διατροφή μας για να λαμβάνουμε ό,τι χρειαζόμαστε;

Η έντονη σωματική άσκηση όπως και η απόλυτη έλλειψη, και το στρες  καθιστούν ευάλωτο τον οργανισμό. Όταν η δραστηριότητα είναι πολύ έντονη οι ανάγκες για υγρά και θρεπτικά στοιχεία αυξάνονται ανάλογα. Συνήθως αυξάνετε η περιεκτικότητα της διατροφής σε πρωτεΐνη και ίσως και σε υδατάνθρακες. Αυτά εξαρτώνται από το είδος της δραστηριότητας και οι ειδικοί μπορούν να σας καθοδηγήσουν ανάλογα.

Η έλλειψη άσκησης αδρανεί τον οργανισμό και ελαττώνει και το σύνολο των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός (μειώνετε ο μεταβολισμός). Η διατροφή και πάλι πρέπει να είναι πολύ προσεγμένη ώστε να λαμβάνονται όλα τα θρεπτικά στοιχεία χωρίς να αυξάνετε το βάρος. Η αύξηση βάρους επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό.

Το στρες λειτουργεί ανασταλτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Διατροφή πλούσια σε φυτικής προέλευσης ω-3 (λιναρόσπορο) και τρυπτοφάνη (αμινοξύ που αλλάζει σε σεροτονίνη) μπορέι να βοηθήσει.

 

Σε ποιες περιπτώσεις καταφεύγουμε σε αντιβιωτικά και φάρμακα;

Αντιβιωτικά, φάρμακα και άλλες φαρμακευτικές ουσίες πρέπει να καταναλώνονται μόνο μετά από συνταγή ιατρού. Κάθε ειδικός έχει το ρόλο του, και οι ιατροί μετά από εξέταση κρίνουν αν και ποια φαρμακευτική αγωγή πρέπει να χορηγηθεί. Ακόμα και αν τα συμπτώματα που έχετε μοιάζουν με κάποια προηγούμενη ίωση, ο τύπος του ιού μπορεί να διαφέρει. Μόνο οι ιατροί μπορούν να το κρίνουν αυτό μετά από εξετάσεις.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι και η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών καταστρέφει τη χλωρίδα του εντέρου, διευκολύνοντας τη δίοδο των ιών.

Η κατανάλωση φαρμάκων χωρίς λόγο μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Εμμανουέλλα Μαγριπλή

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.