Ορθοστατική ταχυκαρδία:

Facebooktwitterpinterest

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο που «χτυπά» τους εφήβους.
Το σύνδρομο της ορθοστατικής ταχυκαρδίας υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου το 1% των εφήβων.

Παρότι οι έφηβοι μεγαλώνοντας το ξεπερνούν μόνοι τους, με την κατάλληλη αγωγή μπορούν να ανακτήσουν στο μεσοδιάστημα τους φυσιολογικούς τους ρυθμούς.

Τι είναι

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες που δεν υπόκεινται στον έλεγχό μας, όπως ο καρδιακός παλμός, η αρτηριακή πίεση, η θερμοκρασία του σώματος, η πέψη και η αναπνοή. Ανάλογα με το τμήμα του συστήματος που δεν λειτουργεί φυσιολογικά, οι πάσχοντες από σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας εκδηλώνουν και τα συμπτώματα.

Όταν ένας άνθρωπος σηκώνεται όρθιος, τα αγγεία του φυσιολογικά συστέλλονται ώστε να ωθηθεί περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο. Στους πάσχοντες από το σύνδρομο, τα αγγεία διαστέλλονται τόσο πολύ ώστε συσσωρεύεται το αίμα στο κάτω τμήμα του σώματος και μειώνεται η παροχή του στον εγκέφαλο, με συνέπεια ζάλη και αστάθεια.

Μια άλλη συνέπεια είναι η ταχυκαρδία, καθώς η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα για να στείλει περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, όταν οι ασθενείς προσπαθούν να σηκωθούν μειώνεται κατά 20%-30% η ροή αίματος στον εγκέφαλό τους, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι νοητικές λειτουργίες τους.

 

Συμπτώματα

– Ταχυκαρδία

– Ζάλη

– Θολωμένο μυαλό

– Λιποθυμία

– Ακραία κόπωση

– Πονοκέφαλος

– Στομαχόπονος

– Ναυτία και έμετος

– Αδυναμία στα πόδια

– Εφίδρωση

– Κοκκίνισμα στα πόδια

– Αίσθημα άγχους ή κατάθλιψης

Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα σε εφήβους με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ή/και αθλητικές επιδόσεις, σε όσους είναι πολύ ευλύγιστοι και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό της διαταραχής αυτής.

Ακόμα πάντως και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση, για να εκδηλωθεί το σύνδρομο απαιτείται η αφορμή που θα το ενεργοποιήσει.

Τέτοιοι παράγοντες είναι ιογενή νοσήματα (λ.χ. λοιμώδης μονοπυρήνωση, γρίπη, βαρύ κρυολόγημα), ένας τραυματισμός, μια εγχείρηση ή ακόμα και το αδυνάτισμα.

Αντιμετώπιση

Μέχρι να υποχωρήσει το σύνδρομο από μόνο του, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν τα εξής:

– Αύξηση της κατανάλωσης αλατιού για να κατακρατά ο οργανισμός νερό.

– Αυξημένη πρόσληψη υγρών. Συνιστώνται 3-4 λίτρα μη καφεϊνούχων υγρών την ημέρα – κατά προτίμηση νερό, αθλητικά ροφήματα, γάλα, χυμοί και σούπες.

– Άσκηση. Ο ασθενής πρέπει να κάνει αεροβικές ασκήσεις και προπόνηση για αύξηση της δύναμής του.

– Λήψη φαρμάκων. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για συμπτώματα όπως η ταχυκαρδία, η υπερβολική αγγειοδιαστολή, η κατάθλιψη κ.ά.

– Καλός ύπνος. Συνιστώνται τουλάχιστον 9 ώρες ύπνος το βράδυ και αποφυγή του μεσημεριανού ύπνου.

– Παρακολούθηση των μαθημάτων. Η διατήρηση των κοινωνικών επαφών θεωρείται απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας του ασθενούς.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.