Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Οι 8 «χρυσοί κανόνες» προστασίας των νεφρών
Από το 2006, η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας (ISN) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδρυμάτων Νεφρού (IFKF).
Για το 2017, το θέμα της εκστρατείας είναι «Νεφρική Νόσος και Παχυσαρκία – Υγιεινός Τρόπος Ζωής για Υγιή Νεφρά».
Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αποτελεί παγκόσμια επιδημία και είναι ισχυρότατος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ). Αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μειζόνων παραγόντων κινδύνου για τη ΧΝΝ, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή υπέρταση, αλλά έχει και άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των νεφρών, αυξάνει την εμφάνιση ΧΝΝ και προωθεί την εξέλιξή της σε τελικό στάδιο.
Ευτυχώς, όμως, τόσο η παχυσαρκία όσο και η ΧΝΝ είναι δυνατό να προληφθούν. Η επιμόρφωση και η επαγρύπνηση για τους κινδύνους της παχυσαρκίας και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωστής διατροφής και της σωματικής άσκησης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και της νεφρικής νόσου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, σας παρουσιάζουμε τα 8 μέτρα που μπορείτε να λάβετε σήμερα κιόλας για να προστατεύσετε τα νεφρά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.
1. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Είναι ευρέως γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι η υπέρταση αποτελεί επίσης τη συνηθέστερη αιτία βλάβης στα νεφρά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη για την υγεία των νεφρών όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η καρδιαγγειακή νόσος.
2. Τακτικός έλεγχος του σακχάρου
Περίπου ένας στους δύο ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη θα εμφανίσει βλάβες στα νεφρά. Ο τακτικός έλεγχος και η ρύθμιση του σακχάρου κρίνονται λοιπόν μέτρα απαραίτητα για την προστασία των νεφρών. Οι βλάβες των νεφρών λόγω διαβήτη είναι δυνατό να μετριαστούν εάν εντοπιστούν εγκαίρως.
3. Καλή φυσική κατάσταση & σωματική δραστηριότητα
Η καλή φυσική κατάσταση εξασφαλίζει καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, επομένως δρα προληπτικά ενάντια στη χρόνια νεφρική νόσο.
4. Υγιεινή διατροφή & διαχείριση σωματικού βάρους
Τα δύο αυτά μέτρα δρουν προληπτικά ενάντια στον διαβήτη, στην καρδιοπάθεια και σε άλλες παθήσεις που συνδέονται με τη χρόνια νεφρική νόσο.
5. Μειωμένη πρόσληψη αλατιού
Η πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5-6 γραμμάρια ημερησίως (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού). Για να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού πρέπει αρχικά να περιοριστεί η κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων και έτοιμων γευμάτων. Επίσης, κατά το μαγείρεμα στο σπίτι το αλάτι μπορεί να υποκατασταθεί από βότανα και μπαχαρικά.
6. Επαρκής πρόσληψη υγρών
Δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το ποια είναι η ιδανική «δόση» υγρών που θα εξασφαλίσει άριστη υγεία των νεφρών. Ωστόσο, μια γενική σύσταση είναι να πίνετε περίπου 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα και να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο μέσω της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών αλλά και αφεψημάτων (π.χ. τσάι) χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να μπορούν τα νεφρά να απομακρύνουν από τον οργανισμό το περιττό αλάτι, την ουρία και τοξίνες.
7. Αποχή από το κάπνισμα
Το κάπνισμα συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος προς τα νεφρά. Όταν τα νεφρά δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα, τότε μοιραία αυτά αδυνατούν να λειτουργήσουν σωστά. Επίσης, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών περίπου κατά 50%.
8. Αποφυγή της κατάχρησης φαρμάκων
Η κατάχρηση φαρμάκων μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα ή οσφυαλγία. Η καθοδήγηση και η συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού είναι πάντοτε απαραίτητη πριν τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου.
Μην αμελείτε τον προληπτικό έλεγχο των νεφρών, ιδιαίτερα εάν παρουσιάζετε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία ή οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου.