Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μετακινούμενους πληθυσμούς
Οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν διημερίδα με τίτλο: «Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μετακινούμενους πληθυσμούς», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 29-30 Μαρτίου 2017 και σας προσκαλούν να συμμετάσχετε*.
Η διημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Επείγουσα Βοήθεια για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική επικράτεια»* και στοχεύει να αναδείξει ζητήματα που άπτονται της πρωτοβάθμιας φροντίδας και στήριξης προσφύγων και μεταναστών, καθώς και το έργο των Γιατρών του Κόσμου στον τομέα αυτό.
Η Ελλάδα εδώ και χρόνια είναι χώρα μεταναστευτικού προορισμού ή διέλευσης πολιτών τρίτων χωρών με διαφορετικά εθνοτικά, φυλετικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Η εγκατάσταση αυτού του πληθυσμού στη χώρα, επέφερε αλλαγές στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, μέρος του οποίου είναι και ο τομέας της υγείας. Η διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της υγείας, της ασθένειας, της πρόληψης από τον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό, η άγνοια του τρόπου λειτουργίας του συστήματος υγείας, οι γλωσσικοί περιορισμοί, η αδυναμία λήψης ενός τεκμηριωμένου ατομικού ιστορικού αποτελούν μερικές από τις παραμέτρους που θέτουν σε δοκιμασία τις υπηρεσίες υγείας. Οι πολιτικές αποφάσεις που μεταβάλουν πολλές φορές με ανορθόδοξο τρόπο την μετακίνηση αυτού του πληθυσμού (κλείσιμο συνόρων, συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας) και κατά συνέπεια οι συνθήκες διαμονής, υγιεινής και διατροφής έχουν επίπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο οι δημόσιοι φορείς παροχής υγείας όσο και οι ιατρικές οργανώσεις καλούνται να παρέχουν στήριξη στον εν λόγω πληθυσμό.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών διάγνωσης, θεραπείας αποκατάστασης αλλά και πρόληψης, προαγωγής της υγείας και κοινωνικής φροντίδας, οι οποίες χρήζουν συνεχούς εξέλιξης και αναπροσαρμογής ώστε να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε κοινωνικές αλλαγές.
Οι νέες προκλήσεις στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής ιατρικής που διαμορφώνονται από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και τις ιδιαίτερα απαιτητικές και περίπλοκες συνθήκες, σε επίπεδο ιατρικής παρέμβασης, καθορίζουν και τους στόχους της διημερίδας που είναι εκτός των άλλων, να αναπτύξει ένα δίκτυο μεταξύ ερευνητών, επαγγελματιών και παρόχων πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας. Επιπρόσθετος στόχος είναι η εκπόνηση προτάσεων βασισμένων σε επιστημονικά δεδομένα που θα εμπεριέχουν καθολικά αποδεκτές μεθόδους και τεχνολογίες, με σκοπό την βελτίωση των παροχών υγείας στους πολίτες τρίτων χωρών, την προστασία της δημόσιας υγείας και την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων.
***
Εντός ολίγων ημερών θα λάβετε και το πρόγραμμα της ημερίδας και θα σας σταλεί εκ νέου πρόσκληση για να δηλώσετε συμμετοχή.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης με την ολοκλήρωση της ημερίδας.