Πόνος στο στήθος. Τι πρέπει να γνωρίζω;
Ο πόνος στο στήθος αποτελεί μια από τις πρώτες αιτίες επίσκεψης στον καρδιολόγο. Είναι ένα σύμπτωμα που ενώ είναι συχνό προκαλεί συνήθως έντονη ανησυχία καθώς οι περισσότεροι ξέρουν πως μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα πολύ σοβαρό νόσημα. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα απλά εκείνα ερωτήματα που ο καθένας πρέπει να γνωρίζει.
Ποιες αιτίες προκαλούν θωρακικό πόνο;
Η θωρακική κοιλότητα περιλαμβάνει την καρδιά, τα μεγάλα αγγεία, τους πνεύμονες, το μεσοθωράκιο και τον οισοφάγο. Όλες αυτά τα όργανα περιβάλλονται από το θωρακικό κλωβό που αποτελείται από μύες, νεύρα, οστά και αρθρώσεις. Διαχωρίζεται (αλλά και έρχεται σε επικοινωνία) από την κεφαλή και την κοιλιακή χώρα με τις δομές του τραχήλου και το διάφραγμα αντίστοιχα. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως αν οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιοχές πάσχει, το σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλωθεί είναι ο θωρακικός πόνος.
Ποια είναι η συχνότερη αιτία θωρακικού πόνου;
Η συχνότερη αιτία θωρακικού πόνου είναι η μυϊκή θλάση. Τραυματισμοί των μυών είτε μετά από προφανή κάκωση είτε στα πλαίσια της καθημερινής δραστηριότητάς μας προκαλούν συχνά πόνο στο στήθος, πολλές φορές αρκετά έντονο.
Ποιες είναι οι σοβαρές αιτίες θωρακικού πόνου;
Πολλά νοσήματα που προκαλούν πόνο στο στήθος μπορεί να είναι σοβαρά και να χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Μια λοίμωξη, ένα κάταγμα πλευράς ή μια οισοφαγίτιδα είναι νοσήματα στα οποία θα χρειαστεί κανείς ιατρική συμβουλή. Τέσσερις όμως είναι οι καταστάσεις εκείνες που μπορούν άμεσα να γίνουν απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς και πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καμία καθυστέρηση. Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, ασταθής στηθάγχη), ο διαχωρισμός της αορτής, η πνευμονική εμβολή και ο πνευμοθώρακας.
Πότε πρέπει να καλέσω επειγόντως για βοήθεια;
– Όταν ο πόνος είναι ισχυρός, συνεχόμενος, δεν υπάρχει στάση σώματος που να τον ανακουφίζει και επιδεινώνεται μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά.
– Όταν συνοδεύεται από ψυχρή εφίδρωση (κρύος ιδρώτας), έντονη δύσπνοια, έμετο ή έντονη τάση για έμετο.
– Όταν συνοδεύεται από έντονη ζάλη ή απώλεια συνείδησης (λιποθυμία).
-Όταν συνοδεύεται από υπόταση (συστολική ή «μεγάλη» πίεση μικρότερη από 90mmHg) ή έντονη ταχυκαρδία.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ενημερώνουμε άμεσα τους οικείους μας και καλούμε το ΕΚΑΒ (166).
Ωραία, δεν έχω τόσο έντονα συμπτώματα αλλά νιώθω συχνά πόνο στο στήθος. Πρέπει να επισκεφτώ καρδιολόγο;
Η παρουσία στεφανιαίας νόσου που προκαλεί κατά διαστήματα επεισόδια θωρακικού πόνου μικρότερης έντασης είναι δύσκολο να αποκλειστεί χωρίς να εξεταστεί κανείς από καρδιολόγο. Μιλώντας ειδικότερα, οι γυναίκες (σε σχέση με τους άνδρες), τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη καθώς και οι υπερήλικες εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα για την ίδια έκταση στεφανιαίας νόσου και πρέπει να διερευνώνται προσεκτικότερα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και άλλα καρδιολογικά νοσήματα εκτός από τη στεφανιαία νόσο που προκαλούν επεισόδια θωρακικού πόνου όπως π.χ. ορισμένες βαλβιδοπάθειες. Η λήψη σωστού ιστορικού, η κλινική εξέταση από καρδιολόγο και οι κατάλληλες παρακλινικές εξετάσεις θα θέσουν (ή θα αποκλείσουν) τη διάγνωση στις περισσότερες περιπτώσεις.
Υπάρχουν περιπτώσεις θωρακικού πόνου που είναι αθώες και δε χρειάζονται διερεύνηση;
Σε περιπτώσεις που η αιτία του πόνου είναι προφανής (κάκωση, τραύμα, έντονη άσκηση κλπ) φυσικά και δε χρειάζεται καρδιολογικός έλεγχος. Επίσης στις περιπτώσεις που ο θωρακικός πόνος έχει νυγμώδη χαρακτήρα («τσιμπήματα») και αφορά νεαρά άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο (κάπνισμα, υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό) μπορεί να υποθέσει κανείς με σχετική ασφάλεια ότι δεν αποτελεί εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.