Αίμα στα κόπρανα; Μάθε από τι μπορεί να έχει προκληθεί… εγκαίρως!
Η παρατήρηση αίματος στα κόπρανα, συνήθως, υποδεικνύει την ύπαρξη αιμορραγίας σε κάποιο τμήμα της γαστρεντερικής οδού. Εάν τα κόπρανα έχουν έντονο μαύρο χρώμα, είναι ένδειξη πως η αιμορραγία προέρχεται από το ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Ενώ εάν το χρώμα είναι έντονο κόκκινο ή καστανοκόκκινο τότε η αιμορραγία πιθανότατα προέρχεται από κάποιο σημείο του κατώτερου πεπτικού.
Η εμφάνιση σκουρόχρωμων κοπράνων ή/και αίματος δεν σημαίνει αυτομάτως ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς η αλλοίωση στο χρώμα ενδέχεται να οφείλεται σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή φάρμακο που λαμβάνετε (π.χ σίδηρος, μόλυβδος, αντιπηκτικά, ασπιρίνη κ.ά.), σε τρόφιμα που καταναλώσατε πρόσφατα (παντζάρια, βατόμουρα, σμέουρα, ντομάτες κ.ά), σε τραυματισμό από πρόσφατη εξέταση (κολονοσκόπηση) ή σε δυσκοιλιότητα. Προκειμένου ο γιατρός να κάνει διάγνωση και να υποδείξει το ακριβές σημείο προέλευσης της πιθανής αιμορραγίας θα πρέπει να έχει πληροφορίες για τη συχνότητα της αιμορραγίας, για την ποσότητα του αίματος και την ακριβή απόχρωση των κοπράνων. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω ειδικές εξετάσεις για να γίνει η αξιολόγηση.
Σε κάθε περίπτωση, η παρατήρηση αίματος στα κόπρανα και η αλλαγή στο χρώμα τους – ειδικά αν είναι παρατεταμένη – οφείλει να σας ενεργοποιήσει να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικού ιατρού. Κι αυτό διότι το σύμπτωμα μπορεί να υποδηλώνει κάποια πάθηση όπως:
- Αιμορροϊδοπάθεια: Οι παθολογικές εσωτερικές αιμορροΐδες ενδέχεται να αιμορραγούν εξαιτίας ρωγμών που δημιουργούνται στο βλεννογόνο που καλύπτει το διατεταγμένο έσω αιμορροϊδικό πλέγμα. Οι αιμορροΐδες, αν και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών, σπάνια είναι επικίνδυνες ή απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς. Η δε θεραπεία τους, που παλιότερα ήταν σοβαρό πρόβλημα, σήμερα είναι εξαιρετικά εύκολη, ανώδυνη και αποτελεσματική χάρη στη χρήση laser τρίτης γενιάς.
- Ραγάδα Πρωκτικού Δακτυλίου: Η ραγάδα πρωκτού είναι μια μικρή ρήξη στο τοίχωμα του ιστού του πρωκτικού σωλήνα. Οι ασθενείς με ραγάδα πρωκτού αισθάνονται έντονο πόνο ή ένα αίσθημα καψίματος κατά τη διέλευση των κοπράνων. Οι ραγάδες ενδέχεται να επεκταθούν είτε προς τα πάνω, στο χαμηλότερο μέρος του βλεννογόνου του ορθού, είτε προς τα κάτω, προκαλώντας πρησμένα δερματικά θηλώματα που αναπτύσσονται στο πρωκτικό χείλος, γνωστά ως πρωκτικά θηλώματα. Σχεδόν το 50% των ραγάδων θεραπεύονται από μόνες τους με καλή υγιεινή της πρωκτικής περιοχής, πλούσια σε ίνες ισορροπημένη διατροφή και τακτικές αφοδεύσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, απαιτείται θεραπεία, με την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη να είναι η επέμβαση με laser.
- Εκκολπωματίτιδα: Τα εκκολπώματα είναι μικρές σακούλες στο κόλον, οι οποίες εξέχουν προς τα έξω μέσω αδύναμων σημείων. Η πάθηση της εμφάνισης εκκολπωμάτων ονομάζεται εκκολπωμάτωση. Όταν τα σακουλάκια αυτά μολύνονται ή ερεθίζονται, μιλάμε για εκκολπωματίτιδα.
- Ελκώδης Κολίτιδα: Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και ρωγμές στο παχύ έντερο. Οφείλεται πιθανότατα σε λοίμωξη ή φλεγμονώδη πάθηση. Η ελκώδης κολίτιδα αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες. Για ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, όμως, η νοσηλεία ή η χειρουργική αντιμετώπιση είναι οι μόνες ενδεδειγμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
- Πολύποδες Παχέος Εντέρου: Πολύποδας καλείται οποιαδήποτε μάζα μη φυσιολογικού ιστού που προεξέχει ή εμφανίζεται προς τα έξω ή προς τα πάνω της επιφάνειας στο κόλον ή στο ορθό. Ο πρώιμος εντοπισμός και η αφαίρεση των πολυπόδων προλαμβάνει την πιθανή μετεξέλιξή τους σε καρκίνο.
- Καρκίνος Εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις κοινωνίες της Δύσης. Εάν διαγνωστεί σε πρώιμη φάση είναι δυνατόν να θεραπευτεί.
- Άλλα αίτια για την παρουσία αίματος στα κόπρανα είναι το έλκος στομάχου, οι κιρσοί στον οισοφάγο ή στο στομάχι, οι αγγειακές δυσπλασίες, η γαστρίτιδα, η εντερική ισχαιμία, κάποιο τραύμα ή ξένο σώμα, κάποια εντερική μόλυνση (εντεροκολίτιδα) ή όγκος του λεπτού εντέρου και η αλλεργία στο γάλα (αφορά κυρίως παιδιά).
Οι περισσότερες από αυτές τις παθήσεις είναι εύκολα ιάσιμες εφόσον η διάγνωση γίνει σε πρώιμο στάδιο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε και να ζητήσετε τη συμβουλή του ειδικού αμέσως μόλις διαπιστώσετε αίμα στα κόπρανα ή αλλαγή στο χρώμα τους.
Χειρουργός,
Ειδικός στις Ορθοπρωκτικές Παθήσεις,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.