Ποιες οι πιο συχνές αιτίες πόνου στο ισχίο;
Το ισχίο είναι μία άρθρωση σφαιροειδούς σχήματος που δημιουγείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοτύλη που βρίσκεται στην περιοχή της λεκάνης. Η ανατομία του ισχίου είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει δύο οστά (μηριαίο και ανώνυμο οστό) και ένα μεγάλο αριθμό συνδέσμων, νεύρων και μυών.
Το ισχίο είναι μια άρθρωση με σύνθετη λειτουργία και μεγάλη κινητικότητα. Αποτελεί το κύριο μέσο σύνδεσης μεταξύ των κάτω άκρων, της λεκάνης και του σκελετού του κορμού.
Ο πόνος δεν είναι πάντα αισθητός στο ισχίο, αλλά ο ασθενής μπορεί να νιώσει πόνο στο μέσο του μηρού ή στη βουβωνική χώρα. Αντίστοιχα ο πόνος που μπορεί να νιώσει κάποιος στο ισχίο μπορεί να προέρχεται από πρόβλημα στη μέση.
Ποιες οι πιο συχνές αιτίες πόνου στο ισχίο;
Τα κατάγματα στην περιοχή του ισχίου είναι η πιο συχνή αιτία πόνου. Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει είναι πιο επιρρεπής σε κατάγματα διότι τα οστά γίνονται οστεοπορωτικά και οι πιθανότητα πτώσεως μεγαλύτερη. Άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι πιο εύκολο να πάθουν κάποιο κάταγμα ακόμα και από απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Άλλες αιτίες πόνου στο ισχίο είναι:
- Οστεοαρθρίτιδα ισχίου.
- Πόνος από τη μέση (κυρίως κήλη μεσοσπανδύλιου δίσκου).
- Τενοντίτιδα ( π.χ.Τροχαντηρίτιδα) μετά από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες.
- Οστεονέκρωση ισχίου.
- Διάστρεμμα.
- Λοίμωξη.
Πότε πρέπει να αναζητήσει κανείς ιατρική φροντίδα;
- Όταν το ισχίο πονάει για περισσότερο από μια εβδομάδα.
- Αν έχει και πυρετό..
- Όταν δεν μπορεί να κινήσει το ισχίο του.
- Όταν ο πόνος οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό.
- Αν ο πόνος εντοπίζεται και στα δύο ισχία ή και σε άλλες αρθρώσεις.
Επίσκεψη στον ιατρό
Ο ιατρός θα εξετάσει τα ισχία, τη μέση και τον τρόπο βάδισης. Ο ασθενής θα δώσει το ιατρικό ιστορικό του και λεπτομέρειες για το αν πονάει το ένα ή και τα δύο ισχία, αν ο πόνος επεκτείνεται στο μηρό, τη μέση ή σε άλλες αρθρώσεις, πόσο έντονος είναι ο πόνος και αν προήλθε από τραυματισμό ή πτώση, αν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν έχει άλλα ιατρικά προβλήματα κτλ.
Εάν κριθεί απαραίτητο ο ιατρός θα ζητήσει να γίνει ακτινογραφία ισχίου.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα και την αιτία της βλάβης θα προτείνει μια συντηρητική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ανάπαυση, φυσικοθεραπεία, κατάκλιση. Σε πιο σοβαρά περιστατικά συστήνεται χειρουργική επέμβαση (αρθροσκόπηση ή αρθροπλαστική ισχίου).
Η αρθροπλαστική είναι απαραίτητη σε υποκεφαλικά κατάγματα ισχίου και σε βαρεία οστεοαρθρίτιδα. Ένα τεχνητό ισχίο μπορεί να έχει 10 έως 20 χρόνια ζωής και ο ασθενής ανακάμπτει πλήρως μέσα σε ένα μήνα.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Ο ιατρός θα ξεκινήσει από μια απλή κλινική εξέταση κατά την οποία θα ελέγξει το βάδισμα και το εύρος κίνησης του γόνατος, και θα διαπιστώσει εάν υπάρχει οίδημα ή εκλύεται πόνος με τις δοκιμασίες στην άρθρωση. Ακολούθως, θα προβεί σε ακτινολογικό έλεγχο όπου θα προσδιοριστούν τα παθολογικά ευρήματα και η έκταση των βλαβών, που μπορεί να περιλαμβάνουν στένωση του μεσάρθριου διαστήματος, σχηματισμό οστεοφύτων ή κύστεις.
Επίσης, αιματολογικές εξετάσεις και μαγνητική τομογραφία μπορούν να συνεισφέρουν στη διάγνωση.
Υπάρχουν μέτρα πρόληψης;
- Η προθέρμανση πριν την άσκηση και η αποθεραπεία μετά, παίζουν σημαντικό ρόλο για τα ισχία σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο.
- Δραστηριότητες που απαιτούν ανύψωση του ενός ισχίου πάνω από το άλλο, όπως το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο, είναι καλό να αποφεύγονται.
- Πολύ σημαντική είναι η πρόληψη και θεραπεία κατά της οστεοπόρωσης.
- Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα άτομα θα ωφελήσει πολύ.
- Η σωματική άσκηση για την ενδυνάμωση των μυών.
- Σε ηλικιωμένα άτομα είναι σημαντική η αποφυγή των πτώσεων δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες, όπως εργονομικός χώρος, διόρθωση προβλημάτων όρασης, χρήση βακτηριών ή περιπατητήρα κτλ.