Τι είναι οι νάρθηκες σύγκλεισης
Θεραπεία δυσλειτουργιών της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης με νάρθηκες σύγκλεισης
Οι νάρθηκες σύγκλεισης είναι κινητές οδοντικές προσθέσεις, που ”κουμπώνουν” στα δόντια της άνω ή κάτω γνάθου.
Αποτελούν ορθοπεδικές συσκευές. Η λειτουργία τους είναι να παρεμβάλλονται μεταξύ των δοντιών και να κατευθύνουν την κάτω γνάθο στη θέση ”ανάπαυσης” της. Στη θέση αυτή, η οποία λέγεται Κεντρική Σχέση, όλοι οι μύες του τραχήλου, του προσώπου και της κεφαλής βρίσκονται σε ηρεμία. Το αποτέλεσμα είναι οι πόνοι, που αφορούν σε μυικό σπασμό κάποιων από τους παραπάνω μύες, να λύονται. Έτσι, επέρχεται πλήρης αποδρομή των συμπτωμάτων.
Οι δυσλειτουργίες της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης
Οι δυσλειτουργίες της ΚΓΔ αφορούν ένα μεγάλο τμήμα του γενικού πληθυσμού . Μελέτες δείχνουν, πως ένα ποσοστό γύρω στο 40-60% του πληθυσμού έχει κάποια συμπτωματολογία από το στοματογναθικό σύστημα όπως επώδυνη λειτουργία των γνάθων κατά την μάσηση ή/και τις κινήσεις της κάτω γνάθου, μειωμένη λειτουργία των γνάθων , ήχοι από τις ΚΓΔ κλπ.
Εντούτοις μόνο ένα μικρό ποσοστό κατευθύνεται προς την σωστή αντιμετώπιση του αιτιολογικού παράγοντα λόγω της επιπεπλεγμένης μορφής των συμπτωμάτων. Συχνά η συμπτωματολογία έχει χαρακτήρα ετεροτοπικού πόνου στον αυχένα , το πρόσωπο, την περιοχή γύρω από το αυτί, στην κροταφική περιοχή ή ακόμα μπορεί να μοιάζει με έντονο οδοντικό πόνο.
Αιτιολογικοί παράγοντες των δυσλειτουργιών της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης
Συνήθως η δυσλειτουργία της ΚΓΔ μπορεί να οφείλεται σε
- τραύμα στον αυχένα ή στην περιοχή της κάτω γνάθου
- στον βρουξισμό (σφίξιμο/τρίξιμο των δοντιών )
- τοποθέτηση κάποιας προσθετικής αποκατάστασης
- σε ψυχολογικό στρες
- φλεγμονώδεις νόσους π.χ. οστεοαρθρίτιδα
- νευραλγίες από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα
Η διάγνωση μεταξύ μυϊκής δυσλειτουργίας και ενδοαρθρικών προβλημάτων είναι εξαιρετικής σημασίας.
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κλινική εξέταση και στην ανάλυση του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού.
Η θεραπεία των δυσλειτουργιών της ΚΓΔ βασίζεται σε δύο άξονες
- την συμπτωματική θεραπεία- αναστρέψιμη θεραπεία. Πρόκειται για την άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα (πόνος, μειωμένη διάνοιξη του στόματος, ‘’κλείδωμα’’ της γνάθου-εξάρθρημα ). Επιτυγχάνεται με αναστρέψιμες μεθόδους πχ με την χρήση ειδικών κινητών ορθοπεδικών συσκευών (νάρθηκες σύγκλεισης σταθεροποίησης)
- την αιτιολογική θεραπεία- τελική θεραπεία. Πρόκειται για την ανεύρεση των αιτιολογικών παραγόντων (έντονες τραυματογόνες επαφές) και την εξάλειψη τους. Επιτυγχάνεται με λυσιτελείς θεραπευτικές επιλογές, οπως είναι ο εκλεκτικός τροχισμός. Τέτοιες θεραπείες αφορούν στην απάλλειψη των παρεμβολών (έντονες επαφές των δοντιών) ή ακόμη και στην κατασκευή προσθετικών αποκαταστάσεων επί δοντιών/εμφυτευμάτων με σωστές επαφές