Τι είναι η Στοματική Χειρουργική;

Facebooktwitterpinterest

Χειρουργική αφαίρεση εγκλείστων – ημιεγκλείστων δοντιών

Στους περισσότερους ανθρώπους, ο τρίτος γομφίος, ο φρονιμίτης δηλαδή, εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 16 ετών και είναι το τελευταίο δόντι που συμπληρώνει τη φυσική οδοντοστοιχία.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που αυτό καθυστερεί και πέρα από την ηλικία των 20 ή 22 ετών. Και το χειρότερο, συχνά το δόντι αναπτύσσεται σε ανώμαλη θέση χωρίς να διαπεράσει το ούλο και να «αναδυθεί» στην στοματική κοιλότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί η γνάθος μερικών ανθρώπων δεν έχει αρκετό μέγεθος για να «χωρέσει» 32 δόντια σε κανονική θέση. Έτσι, εμποδίζεται η ομαλή διευθέτηση των διπλανών δοντιών και το κυριότερο, μπορεί να δημιουργηθεί μια κύστη γύρω από το φρονιμίτη, βάζοντας σε κίνδυνο τα γειτονικά ανατομικά μόρια και διαβρώνοντας το οστούν της γνάθου.

Ένα τέτοιο δόντι σε νέο άνθρωπο, ακόμη και αν δεν προκαλεί αξιόλογα προβλήματα, πρέπει να αφαιρεθεί, γιατί αν αυτό γίνει σε μεγάλη ηλικία οι δυσκολίες και οι επιπλοκές θα είναι πολλές.

Σήμερα είναι προτιμότερη η προληπτική εξαγωγή του τρίτου γομφίου σε ηλικία 12 έως 14 ετών στην περίοδο δηλαδή που υπάρχει μόνο το σπέρμα του δοντιού αποφεύγοντας έτσι πιθανές επιπλοκές.

Η εγχείρηση για να αφαιρεθεί ο έγκλειστος τρίτος γομφίος είναι αρμοδιότητα του γναθοχειρουργού, διότι είναι αυτός ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει διεγχειρητικά την δυσκολία της εξαγωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την παρακάτω παρουσίαση με τίτλο: Εκτίμηση δυσκολίας χειρουργικής εξαγωγής τρίτου έγκλειστου γομφίου.

Χειρουργική αφαίρεση κύστεων γνάθων – ακρορριζεκτομές

Συχνά μετά από τερηδονισμό και φλεγμονές των δοντιών παρουσιάζονται στην άκρη των ριζών κύστεις γνάθων που αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να μεγαλώσουν με την πάροδο του χρόνου και να καταστρέψουν το οστούν της γνάθου καθώς και να επηρεάσουν παρακείμενα ανατομικά στοιχεία όπως π.χ. το ιγμόρειο.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκινά με καλή ενδοδοντική θεραπεία του ή των υπευθύνων δοντιών και ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση της κύστης με σύγχρονη εκτομή της σχετικής ρίζας του υπαίτιου δοντιού ή δοντιών, συνήθως με τοπική αναισθησία.

Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το δόντι σε λειτουργία και αφαιρείται η παθολογική βλάβη. Το οστούν της γνάθου στο σημείο που υπήρχε η κύστη αναδομείται μετά από μακρό χρονικό διάστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την παρακάτω παρουσίαση με τίτλο: Οδοντογενείς κύστεις και Ακρορριζεκτομή

Σε πολλές περιπτώσεις οι κύστεις μπορεί να είναι πολύ μεγάλες και να εισβάλουν είτε στο ιγμόρειο είτε να καταστρέφουν σε σημαντικό βαθμό το οστούν της κάτω γνάθου. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις με γενική αναισθησία που αποσκοπούν τόσο στην αφαίρεση της βλάβης όσο και στην αποκατάσταση του οστικού ελλείμματος. Σε μεγάλες κύστεις της κάτω γνάθου για την αποφυγή μελλοντικού παθολογικού κατάγματος τοποθετείται συνήθως ειδική πλάκα αποκατάστασης από τιτάνιο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την παρακάτω παρουσίαση με τίτλο: Ευμεγέθης κύστεις άνω και κάτω γνάθου

Χειρουργική αποκάλυψη εγκλείστων κυνοδόντων

Ο κυνόδοντας κυρίως της άνω γνάθου μερικές φορές αδυνατεί να ανατείλει και βρίσκεται σε λοξή φορά και περίεργη θέση στη γνάθο.

Το δόντι αυτό είναι στρατηγικής σημασίας για τη λειτουργικότητα της οδοντικής σύγκλισης και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να το βοηθήσουμε να ανατείλει στη θέση του.

Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει μια θεραπεία με ορθοδοντικά σιδεράκια και να αποκαλυφθεί χειρουργικά αυτό το δόντι σε μία μικρή επέμβαση με τοπική αναισθησία, όπου θα κολληθεί σε αυτό το δόντι ένα σιδεράκι (bracket) και με τη βοήθεια ειδικού σύρματος θα βοηθηθεί να ανατείλει στη σωστή θέση του. Η επέμβαση πρέπει να γίνεται παρουσία και του ορθοδοντικού. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την παρακάτω παρουσίαση με τίτλο: Χειρουργική αποκάλυψη εγκλείστων κυνοδόντων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεώργιος Σ. Τζώρτζης
Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.