Ριζική ακτινοθεραπεία προστάτου
Η ακτινοθεραπεία είναι βασική μέθοδος θεραπείας για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη.
Έτσι, ο ασθενής αποφεύγει μία μείζονα και επιβαρυντική επέμβαση, την ριζική προστατεκτομή.
Οι παρενέργειες είναι ελεγχόμενες, προεξάρχουν αυτές από το ορθό, ο ασθενής διατηρεί καλή την λειτουργία όπως ούρησης και, σε μεγαλύτερο όπως εγχείρησης ποσοστό, διασώζεται η στυτική λειτουργία.
Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι τρισδιάστατος και η ακτινοθεραπεία Σύμμορφος 3D CONFORMAL. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να χορηγηθούν υψηλές δόσεις στον προστάτη, 74 Gy και άνω και να μειωθεί ταυτόχρονα ο κίνδυνος ακτινικών αντιδράσεων.
Ενδεικτικά:
- Καρκίνος προστάτου χαμηλού και ενδιάμεσου κινδύνου, δηλ εντοπισμένος όγκος Τ1 και Τ2 , με « καλούς» χαρακτήρες, Gleason score < 7 και PSA< 10-20:
- Ακτινοθεραπεία Δυο φάσεων
- 74 Gy σε 37 συνεδρίες σε διάστημα 7,5 εβδομάδων,
- Καρκίνος προστάτου υψηλού κινδύνου, δηλαδή προχωρημένος τοπικά όγκος Τ3 και Τ4 με «κακούς χαρακτήρες», Gleason score >8 και PSA>20:
- Ακτινοθεραπεία Τριών φάσεων
- 75 Gy σε 40 συνεδρίες σε διάστημα 8 εβδομάδων
- Μετά από ριζική προστατεκτομή, εάν βρεθούν επιβαρυντικοί παράγοντες στην ιστολογική εξέταση, όπως τα θετικά χειρουργικά όρια ή η διήθηση των σπερματοδόχων κύστεων
- Ακτινοθεραπεία δύο φάσεων και δόση 60 Gy σε 30 συνεδρίες σε 6 εβδομάδες, δόση η οποία χορηγείται στους πυελικούς λεμφαδένες και στο προστατικό έδαφος.
- Βιοχημική υποτροπή , άνοδος του PSA , μετά από ριζική προστατεκτομή:
- Ακτινοθεραπεία Δύο Φάσεων, όπως προηγουμένως
- Δόση 64 Gy σε 32 συνεδρίες εντός 6.5 εβδομάδων
Ο ανδρογονικός αποκλεισμός πριν, συγχρόνως και μετά την ακτινοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιβίωση των ασθενών.
Μαριτίνα Θεοφανοπούλου
ακτινοθεραπευτής ογκολόγος