Τροφές που δυναμώνουν την καρδιά μας
Ένας λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν άμεσα βοήθεια μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.
Οι περισσότεροι εκτιμούν λάθος τα αρχικά συμπτώματα πιστεύοντας ότι η καρδιά τους θα κτυπά… για πάντα.
Τα καρδιακά συμπτώματα όμως δεν είναι πάντα έντονα ή εμφανή και ποικίλουν από άτομο σε άτομο και βάσει φύλου.
Και επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθείτε τα καρδιακά συμπτώματα, οι γιατροί επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να αγνοείτε κάποια προειδοποιητικά σημάδια, περιμένοντας να φύγουν από μόνα τους ή αποδίδοντάς τα σε καταστάσεις όπως ο οπισθοστερνικός καύσος, η μυϊκή δυσκαμψία ή άλλα μη καρδιακά αίτια.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η καρδιοπάθεια είναι μία από τις βασικότερες αιτίες πρόωρου θανάτου στον κόσμο, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί.
Αν θέλετε να κρατήσετε την καρδιά σας δυνατή για πολλά χρόνια, εκτός από τον ετήσιο ιατρικό έλεγχο θα πρέπει να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη κάποιων τροφίμων τα οποία αποδεδειγμένα σας ωφελούν.
Ποια είναι αυτά:
Ξηροί καρποί
Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και παρέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς. Τα ακόρεστα λιπαρά που περιέχουν μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και ανεβάζουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL). Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης αργινίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Μελέτες δείχνουν ότι οι λάτρεις των ξηρών καρπών έχουν κατά 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές σε σύγκριση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να απολαύσετε τους ξηρούς καρπούς είτε ως σνακ είτε ως συνοδευτικό στις σαλάτες, τα δημητριακά και το γιαούρτι.
Όσπρια
Πρόσφατη μελέτη υπέδειξε ότι όσοι καταναλώνουν όσπρια σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια. Τα όσπρια είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως το φυλλικό οξύ που βοηθούν στη μείωση της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη αποτελεί βιολογική ένδειξη για την καρδιοπάθεια. Τα όσπρια περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών κι έτσι μπορούν να υποκαταστήσουν σε αρκετές περιπτώσεις το κρέας, το οποίο περιέχει βλαβερά κορεσμένα λιπαρά.
Μαύρη σοκολάτα
Δεν χρειαζόμαστε καμία αφορμή για να καταναλώσουμε σοκολάτα, αξίζει όμως να ξέρουμε ποια είναι η διατροφική της αξία. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, δύο συστατικά που διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος και καταπολεμούν τη φλεγμονή αντίστοιχα. Παράλληλα, η μαύρη σοκολάτα είναι καλή πηγή μαγνησίου, ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Η πιο υγιεινή σοκολάτα είναι αυτή που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο.
Αξίζει να σημειωθεί πως μια επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Αιματολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρ. Joann Mason, ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με μεγάλη σοκολατοβιομηχανία, σκοπεύει να ξεκινήσει μία μεγάλη κλινική δοκιμή, στο πλαίσιο της οποίας θα κυκλοφορήσουν δισκία σοκολάτας απαλλαγμένα από σάκχαρα και λίπη, με σκοπό να εξακριβωθεί η συμβολή τους στις καρδιακές παθήσεις.
Στη μελέτη, που θα διαρκέσει για 4 χρόνια, αναμένεται να συμμετάσχουν 18.000 άνθρωποι, από τους οποίους ορισμένοι θα λαμβάνουν καθημερινά χάπια σοκολάτας, ενώ οι υπόλοιποι θα παίρνουν εικονικό φάρμακο (placebo).
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγο