Πανελλήνιες εξετάσεις και διατροφή

Facebooktwitterpinterest

Πανελλήνιες εξετάσεις και διατροφή. Λίγες ώρες πριν τις εξετάσεις και το άγχος των μαθητών κορυφώνεται. Ατελείωτες ώρες μελέτης, ξενύχτια και αγωνία για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Ποιο ρόλο όμως παίζει η διατροφή στη συμπεριφορά και την απόδοση του υποψηφίου; Τι πρέπει να περιλαμβάνει ώστε να τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της εξεταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με έρευνες, η ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται με την ανάπτυξη του δείκτη ευφυίας και των ικανοτήτων μάθησης. Ο υποψήφιος για τις Πανελλήνιες εξετάσεις θα πρέπει να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Πρωινό

Ένας καλός συνδυασμός είναι ένα ποτήρι γάλα με μία μερίδα δημητριακών πλήρους αλέσεως και ένα φρούτο
Ένα ποτήρι γάλα με μία φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα
Ένα πιάτο κομμένα φρούτα με ένα ποτήρι γάλα αντίστοιχα
Ένα αβγό συνοδευόμενο από ψωμί ολικής άλεσης και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης μαζί με ένα ποτήρι γάλα

Ενδιάμεσα γεύματα
Συστήνουμε την κατανάλωση είτε 1-2 φρούτων εποχής, είτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή μία μερίδα ασβεστίου π.χ γάλα ή γιαούρτι με μία μερίδα φρούτου.
Μεσημεριανό – Βραδινό
Το μεσημεριανό και το βραδινό αποτελούν τα δύο κυριότερα θερμιδικά γεύματα προσφέροντας το 50-60% των ημερησίων θερμίδων μας. Πρέπει να καταναλώνονται φαγητά από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, με σαφώς, λίγο ελαφρύτερο το βραδινό γεύμα.

Χρήσιμες συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα:

Είναι πολύ σημαντικό να μασάμε καλά. Η σωστή μάσηση βοηθά στην καλύτερη αποδόμηση των τροφών άρα και στην ταχύτερη πέψη τους.
Τακτικά γεύματα ώστε να αποφεύγουμε την πείνα και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής.
Ας μην ξεχνάμε φυσικά, να πίνουμε νερό. Περίπου το 50-60% του σωματικού βάρους αποτελείται από νερό. Νερό λοιπόν, αλλά και τροφές που περιέχουν αρκετό νερό όπως τα φρέσκα φρούτα και οι χυμοί θα μας εξασφαλίσουν επαρκή ενυδάτωση.
Καφές – τσάι: αφεψήματα τύπου καφέ, τσάι κλπ καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από τους μαθητές καθώς επιφέρουν εγρήγορση του οργανισμού και μείωση του ύπνου με σκοπό, να αυξηθεί ο χρόνος του διαβάσματος. Παρόλα αυτά, πρέπει να αποφεύγονται γιατί αφενός αφυδατώνουν το σώμα και αφετέρου προκαλούν αυξημένη υπερένταση, εξαιτίας της αϋπνίας.
Ζάχαρη: Αρκετοί μαθητές πέφτουν στην παγίδα κατανάλωσης γλυκισμάτων με βάση τη ζάχαρη. Πιστεύουν ότι τους τονώνει. Το αντίθετο όμως. Ο εγκέφαλος, χρησιμοποιεί ως βασικό συστατικό ενέργειας τη γλυκόζη. Μια γρήγορα αφομοιώσιμη και τονωτική λύση είναι η κατανάλωση φρεσκοστυμμένου χυμού ή το να τρώμε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.
Σοκολάτα: Εξαιτίας της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει, μιας ουσίας που προκαλεί ευφορία και καλή διάθεση, συστήνεται ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας υγείας ημερησίως.

Καλή επιτυχία!

Σταματίνα Π. Αντωνίου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.