Χημική δίαιτα… Άραγε, τι σημαίνει;

Facebooktwitterpinterest

Στη σημερινή εποχή, ο εκάστοτε διαιτώμενος επιθυμεί εν μία νυκτί να αποκτήσει το ιδανικό σώμα δίχως ιδιαίτερο κόπο και πόνο.

Αντίληψη εσφαλμένη αλλά δυστυχώς αρκετά ικανοποιητική ώστε ορισμένοι να καρπωθούν την εν λόγω ματαιόδοξη αντίληψη και να εκμεταλλευθούν τον διαιτώμενο στο έπακρον.

Φωτεινό παράδειγμα, ο όρος χημική δίαιτα, ένας όρος ο οποίος σαφώς και δεν υφίσταται. Υπάρχουν αρκετοί φερόμενοι ως διαιτολόγοι, οι οποίοι αναφέρουν ότι ” κάνε την συγκεκριμένη χημική δίαιτα και θα χάσεις 5 κιλά την εβδομάδα”.
Τι σημαίνει ο όρος χημική δίαιτα; 
Ετυμολογικώς, μία δίαιτα η οποία στηρίζεται στην χημεία και σε διάφορες εξισώσεις της.
Μα, το ανθρώπινο σώμα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο χημείας, άρα κάθε είδους διαφορετικό διαιτολόγιο-διατροφολόγιο, πεεριλαμβάνει συνδυασμούς τροφίμων και έχει κατανέμει τα θρεπτικά συστατικά με βάση τις διάφορες χημικές διεργασίες του εκάστοτε οργανισμού.
Εξ’ ου και κάθε διατροφολόγιο θα πρέπει να αποτελεί πλήρες εξατομικευμένο μέρος του κάθε διαιτωμένου.
Το δυστυχές γεγονός, δεν είναι ότι ορισμένοι απλά πλασάρουν κάθε είδους διατροφή με τον όρο χημική δίαιτα, αλλά για να φανεί πομπώδης, συντάσσουν διατροφή η οποία αγγίζει τα πλαίσια της ασιτίας.
Είναι εύκολα αντιληπτό ότι κάθε τέτοιου είδους διατροφή, ενδέχεται να προσβάλλει την υγεία του διαιτωμένου. Για παράδειγμα, όταν το κατώτατο σημείο στήριξης του ανθρώπινου οργανισμού είναι οι 1200 θερμίδες, ορισμένες τέτοιες διατροφές προσφέρουν έως τις 800 θερμίδες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το έλλειμμα των 400 θερμιδών θα προσβάλλει την υγεία και την ψυχολογία του διαιτωμένου.
bjj-eating
Πρέπει ο κάθε διαιτώμενος, να αντιληφθεί ότι κάνοντας διατροφή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, διότι έτσι θα αποκλεισθεί και ο ίδιος από το κοινωνικό σύνολο και ενδέχεται να μην διαφυλάξει την ευρωστία του οργανισμού του.
Σκεφθείτε, έναν διαιτώμενο να ακολουθεί μία άκρως στερητική διατροφή και να πρέπει να τρώει μόνο λαχανικά, όταν θα τον καλέσουνε σε μία εκδήλωση, θα αρνηθεί διότι θα σκεφθεί ότι δεν θα μπορεί να καταναλώσει αυτό που πρέπει και θα ζηλεύει. Αυτομάτως, αποκλείει μία κοινωνική συνάθροιση και κατ’επέκταση αποκλείεται από το κοινωνικό σύνολο.
Τέλος, να έχουμε στο μυαλό μας, ότι κάνουμε διατροφή για την τόνωση και στήριξη της υγείας μας αλλά και για να αισθανόμαστε ωραία και κομψά με το σώμα μας, ώστε ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο να είμαστε αρεστοί τόσο εμφανισιακά όσο και νοητικά και όχι να κάνουμε διατροφή έχοντας κλειστεί στο ”καβούκι μας”.
 

 

Νικόλαος Κριαράς

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.