Ροδάκινο θερμίδες, βιταμίνες και ιδιότητες

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα.. και καλοκαιρινά φρούτα! Facebooktwitterpinterest

Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες, πλούσιο σε βιταμίνες, ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Το ροδάκινο είναι από τα ωραιότερα φρούτα, γι’ αυτό και συχνά αποκαλείται «βασίλισσα των φρούτων». Η βελούδινη φλούδα του είναι κίτρινη με κόκκινες πινελιές και το σχήμα του καμπυλωτό. Οι Γάλλοι, μάλιστα, μια συγκεκριμένη ποικιλία την ονομάζουν tetons de venus που σημαίνει «τα στήθη της Αφροδίτης».

Τα συνηθισμένα ροδάκινα έχουν σχήμα στρογγυλό ή είναι λίγο αιχμηρά στο κάτω μέρος. Το εσωτερικό τους έχει ωραία υφή και χρωματικά κυμαίνεται από κίτρινο μέχρι άσπρο με κόκκινο σε κάποια σημεία. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα μεγάλο κουκούτσι. Σε ορισμένα είδη ροδάκινων η σάρκα είναι κολλημένη στο κουκούτσι, ενώ συνήθως ξεκολλάει εύκολα.
Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ανήκουν στην ίδια κατηγορία φρούτων και μοιάζουν πολύ, μόνο που τα ροδάκινα έχουν λίγο ανομοιόμορφη φλούδα ενώ τα νεκταρίνια έχουν λεία φλούδα. Μοιάζουν τόσο πολύ που μερικές φορές οι ροδακινιές βγάζουν νεκταρίνια και το αντίθετο.

Ροδάκινα ποικιλίες
Στην αγορά τα ροδάκινα δε διακρίνονται με βάση την ποικιλία αλλά με βάση το χρώμα του εσωτερικού τους. Έτσι, υπάρχουν ροδάκινα με κίτρινη και ροδάκινα με λευκή σάρκα. Πολλοί πιστεύουν ότι τα λευκόσαρκα έχουν πιο λεπτή γεύση. Οι κίτρινες ποικιλίες περιλαμβάνουν τα Elegant Lady, τα Royal George και τα Bellegarde. Τα Mireille είναι η πιο δημοφιλής λευκή ποικιλία. Τα καλύτερα όμως είναι τα peches de vigne, μικρά φρούτα με κόκκινη σάρκα που φυτρώνουν σε αμπελώνες. Δε δείχνουν πολύ όμορφα με το γκριζωπό χνούδι τους αλλά το άρωμά τους είναι εκπληκτικό. Μάλλον δε θα τα βρείτε σε αγορές εκτός Γαλλίας.

Ιστορία του ροδάκινου
Τα ροδάκινα καλλιεργούνται στην Κίνα από τον 5ο αιώνα π .Χ. και θεωρούνται σύμβολα μακροζωίας και αθανασίας. Ακόμα και σήμερα σε πολλά σπίτια φυτεύουν ροδακινιές ή βάζουν κλαδιά ροδακινιάς μπροστά από την εξώπορτα για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Τα ροδάκινα μεταφέρθηκαν στην Περσία όπου ανακαλύφθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο, που τα έκανε γνωστά στους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Η λέξη peach (ροδάκινο) προέρχεται από το λατινικό Persicum malum (περσικό μήλο). Στην Ευρώπη έγιναν αμέσως δημοφιλή, ενώ αργότερα έγιναν γνωστά στην Αμερική με τον Χριστόφορο Κολόμβο και διαδόθηκαν τόσο πολύ ώστε σήμερα θεωρούνται εγχώρια φρούτα. Μεγάλη είναι η παραγωγή ροδάκινων στην πολιτεία της Γεωργίας που αποκαλείται «πολιτεία του ροδάκινου».

Ροδάκινο θρεπτικά συστατικά
Ένα μεγάλο ροδάκινο έχει λιγότερες από 70 θερμίδες και περιέχει 3 γρ. φυτικών ινών. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Α και C.

Οφέλη για την υγεία

Τα ροδάκινα αποτελούν εξαιρετική πηγή σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η βιταμίνη C παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη παραγωγή του κολλαγόνου και κατ΄ επέκταση στην διατήρηση της υγείας του δέρματος.
Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και η χολίνη που περιέχονται στα ροδάκινα συμβάλουν την υγεία της καρδιάς.
Το ροδάκινο είναι επίσης μια πηγή τροφής πλούσια σε β-καροτένιο το οποίο έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες, ενισχύει την παραγωγή της βιταμίνης Α, προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην αποτροπή εγκεφαλικών επεισοδίων και συντελεί στη βελτίωση της όρασης.

Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση

Πως διαλέγω καλό ροδάκινο
Τα ροδάκινα δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή, γι’ αυτό καλύτερα να αγοράζετε ώριμα. Θέλουν προσοχή στη χρήση. Τα πιέζετε απαλά για να βεβαιωθείτε ότι υποχωρούν λίγο αλλά παραμένουν σφιχτά. Ποτέ μην αγοράζετε πρασινωπά ροδάκινα, εκτός αν πρόκειται να φτιάξετε chutney, και αποφεύγετε τα χτυπημένα φρούτα γιατί δε διατηρούνται πολύ καιρό.

Πως να το συντηρείτε
Τα σφιχτά ροδάκινα μπορείτε να τα αφήσετε μία ή δύο μέρες σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσουν λίγο. Τα ώριμα ροδάκινα μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο αλλά όχι για περισσότερο από δύο-τρεις μέρες.

Ξερά ροδάκινα
Τα ξερά ροδάκινα δεν είναι τόσο διαδεδομένα όσο τα ξερά βερίκοκα. Μπορείτε να τα βάλετε σε κομπόστες και κέικ ή να τα καταναλώσετε φρέσκα. Τα ροδάκινα γίνονται επίσης γλασέ και σερβίρονται ως γλυκό.

Ροδάκινα κονσέρβα
Διατηρούνται σε σιρόπι ή σε χυμό μήλου και είναι ιδανικά για μαγείρεμα. Χάνουν, βέβαια, τη λεπτή υφή και την αρωματική γεύση που έχουν τα φρέσκα.

Ροδάκινα γλασέ
Τα φρούτα καλύπτονται με ένα παχύρρευστο σιρόπι το οποίο σκληραίνει και γίνεται μια λεπτή γυαλιστερή επίστρωση. Τα ροδάκινα γλασέ συχνά τα βρίσκουμε σε συσκευασίες μαζί με άλλα φρούτα γλασέ. Είναι πολύ γλυκά και μαλακά.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Ένα ώριμο ροδάκινο είναι υπέροχο έδεσμα σκέτο ή μαζί με άλλα φρούτα σε φρουτοσαλάτα. Τα ροδάκινα ταιριάζουν με τα περισσότερα φρούτα, με τα καρύδια και ιδιαίτερα με τα φραμπουάζ- ένα γευστικό πάντρεμα που ενέπνευσε τον Εσκοφιέ να δημιουργήσει το διάσημο γλυκό, το Peach Melba, προς τιμήν της μεγάλης τραγουδίστριας Νέλι Μέλμπα. Το φρέσκα ροδάκινα συνοδεύουν παγωτά με σιρόπι και είναι υπέροχα σε κοκτέιλ όπως το Bellini (σαμπάνια, λικέρ ροδάκινο και πολτός ροδάκινου) ή τα κοκτέιλ σαμπάνιας. Γίνονται κι αυτά λικέρ, κρασί και μπράντι ροδάκινου.
Η χνουδωτή φλούδα του ροδάκινου δεν είναι πολύ ευχάριστη στη γεύση γι’ αυτό είναι καλύτερα να τρώγονται καθαρισμένα. Χαράσσετε τα φρούτα, τα βάζετε σε μπολ με βραστό νερό και τα αφήνετε μέσα για περίπου 15-30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι. Έπειτα τα στεγνώνετε και τα φρεσκάρετε με λίγο κρύο νερό. Η φλούδα θα βγει πολύ εύκολα.
Το ροδάκινα μπορεί να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους, όπως βραστά σε σιρόπι με άρωμα βανίλιας ή σε κρασί, να εμποτιστούν σε αλκοόλ, να γίνουν κομπόστα, σουφλέ, πίτες, τάρτες, πάν κέικ, παγωτά και σορμπέ. Γίνονται μαρμελάδα και ζελέ-μαρμελάδας, ενώ τα ροδάκινα με μπαχαρικά ταιριάζουν γευστικά με κρύα κρεατικά. Τα άγουρα πρασινωπά ροδάκινα γίνονται εξαιρετικά γλυκά. Τα ροδάκινα είναι ιδανικά, είτε ωμά είτε όχι, σε σαλάτες και ταιριάζουν με το χοιρινό και το κρέας της πάπιας. Μπορεί να αντικαταστήσουν τα μάνγκο σε συνταγές της Νοτιοανατολικής Ασίας και είναι εξαίσια με καβούρι και αστακό. Για να βράσετε ροδάκινα σε σιρόπι, βάζετε 4 φλιτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια χοντρή ζάχαρη, 2 κομμάτια λεμονόφλουδα, ένα ξυλαράκι κανέλα και μισό μπαστουνάκι βανίλια. Βράζετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Βράζετε για 5 λεπτά, έπειτα προσθέτετε 6-8 ροδάκινα καθαρισμένα, ολόκληρα ή κομμένα στη μέση, και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντάς τα κάθε τόσο. Αφήνετε τα φρούτα να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι. Από τα ροδάκινα γίνεται ένα πολύ ωραίο γλυκό λικέρ για απεριτίφ, το Creme de Peche, το οποίο πίνεται σκέτο ή σε συνδυασμό με σαμπάνια ή λευκό αφρώδη οίνο. Για να φτιάξετε το κλασικό Bellini, βάζετε λίγο φρέσκο πολτό ροδάκινου σε ένα ποτήρι σαμπάνιας, προσθέτετε ένα κουταλάκι λικέρ ροδάκινο και γεμίζετε το ποτήρι με σαμπάνια.

Ένα μέτριο ροδάκινο (150 γρ.) περιέχει:

Βιβλιογραφία:

Virginia cooperative extension.

USDA National Nutrition Database.

Foodreference.com: “Peaches.”

Nutritiondata: “Peaches, raw.”

Fruits and Veggies, More Matters: “Peach: Nutrition. Selection. Storage.”

United States Department of Agriculture: “Prunuspersica.”

 

 

 

Αθανασία Παπαλάμπρου


Facebooktwitterpinterest    

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.