Διαταραχές της Κροταφογναθικής Άρθρωσης
Αν βάλει κανείς την άκρη του δακτύλου του μπροστά από το αυτί ανοιγοκλείνοντας τη γνάθο του, θα ψηλαφίσει την κίνηση αυτής της άρθρωσης μεταξύ της κάτω γνάθου και του υπόλοιπου κρανίου.
Παρόλο που είναι μια μικρή άρθρωση, η κροταφογναθική συχνά γίνεται εστία ενοχλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις, καθώς όταν πονάει, δυσχεραίνει τη μάσηση, περιορίζει το άνοιγμα του στόματος, παράγει ενοχλητικό θόρυβο (κλικ) και μπορεί να φέρει πονοκέφαλο και αυχεναλγία.
Ο γναθοχειρουργός με την εμπειρία του και την κατάλληλη διαγνωστική έρευνα θα εντοπίσει την προέλευση του προβλήματος και θα συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι απλή και ανώδυνη (ξεκούραση, αποφυγή σκληρών τροφών, επιθέματα, φυσικοθεραπεία, φάρμακα) ή πιο πολύπλοκή όπως: χρήση οδοντικών ναρθήκων, ορθοδοντική θεραπεία, πλήρης οδοντική αποκατάσταση.
Σε αυτήν την περίπτωση θα παραπέμψει τον ασθενή σε άλλους ειδικούς που είναι αρμόδιοι για τις παραπάνω θεραπείες.
Σπάνια θα χρειαστεί χειρουργική θεραπεία με την έννοια της αποκατάστασης του φθαρμένου δίσκου – μηνίσκου της άρθρωσης ή άλλες πιο πολύπλοκες επεμβάσεις.
Η αρθροσκόπιση της κροταφογναθικής άρθρωσης είναι μία μέθοδος πολλά υποσχόμενη με ανάλογα αποτελέσματα με τις αρθροσκοπίσεις των άλλων αρθρώσεων του σώματος.
Γίνεται με μέθη ή γενική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία (επέμβαση μιας ημέρας).